Problems assigning wireless card (Gigabyte GN-WP30N)



  • Hello.
    Im trying to assign the wireless card GN-WP30N to a WLAN but I can't find the card somewhere.

    How I do to find the card? The lists in Assign interfaces only show the 4 wired network cards I installed, not the fifth wireless card.



  • Do you know the card's chipset is supported by FreeBSD/pfSense? Please post the output of the pfSense shell command dmesg



  • Diagnostics: Execute command

    $ dmesg
    Copyright © 1992-2012 The FreeBSD Project.
    Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
    The Regents of the University of California. All rights reserved.
    FreeBSD is a registered trademark of The FreeBSD Foundation.
    FreeBSD 8.3-PRERELEASE #0: Mon Feb 27 20:58:55 CET 2012
        root@b83i386.dnsalias.org:/usr/obj.pfSense/usr/pfSensesrc/src/sys/pfSense_SMP.8 i386
    Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
    CPU: Intel(R) Pentium(R) Dual  CPU  E2220  @ 2.40GHz (2399.96-MHz 686-class CPU)
      Origin = "GenuineIntel"  Id = 0x6fd  Family = 6  Model = f  Stepping = 13
      Features=0xbfebfbff <fpu,vme,de,pse,tsc,msr,pae,mce,cx8,apic,sep,mtrr,pge,mca,cmov,pat,pse36,clflush,dts,acpi,mmx,fxsr,sse,sse2,ss,htt,tm,pbe>Features2=0xe39d <sse3,dtes64,mon,ds_cpl,est,tm2,ssse3,cx16,xtpr,pdcm>AMD Features=0x20100000 <nx,lm>AMD Features2=0x1 <lahf>TSC: P-state invariant
    real memory  = 2147483648 (2048 MB)
    avail memory = 2071945216 (1975 MB)
    ACPI APIC Table: <gbt   ="" gbtuacpi="">FreeBSD/SMP: Multiprocessor System Detected: 2 CPUs
    FreeBSD/SMP: 1 package(s) x 2 core(s)
    cpu0 (BSP): APIC ID:  0
    cpu1 (AP): APIC ID:  1
    ioapic0: Changing APIC ID to 2
    ioapic0 <version 2.0="">irqs 0-23 on motherboard
    netisr_init: forcing maxthreads to 1 and bindthreads to 0 for device polling
    wlan: mac acl policy registered
    ipw_bss: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_ipw/.
    ipw_bss: If you agree with the license, set legal.intel_ipw.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (ipw_bss_fw, 0xc07a9380, 0) error 1
    ipw_ibss: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_ipw/.
    ipw_ibss: If you agree with the license, set legal.intel_ipw.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (ipw_ibss_fw, 0xc07a9420, 0) error 1
    ipw_monitor: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_ipw/.
    ipw_monitor: If you agree with the license, set legal.intel_ipw.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (ipw_monitor_fw, 0xc07a94c0, 0) error 1
    kbd1 at kbdmux0
    cryptosoft0: <software crypto="">on motherboard
    padlock0: No ACE support.
    acpi0: <gbt gbtuacpi="">on motherboard
    acpi0: [ITHREAD]
    acpi0: Power Button (fixed)
    acpi0: reservation of 0, a0000 (3) failed
    acpi0: reservation of 100000, 7f4e0000 (3) failed
    Timecounter "ACPI-fast" frequency 3579545 Hz quality 1000
    acpi_timer0: <24-bit timer at 3.579545MHz> port 0x408-0x40b on acpi0
    cpu0: <acpi cpu="">on acpi0
    cpu1: <acpi cpu="">on acpi0
    acpi_button0: <power button="">on acpi0
    pcib0: <acpi host-pci="" bridge="">port 0xcf8-0xcff on acpi0
    pci0: <acpi pci="" bus="">on pcib0
    pcib1: <pci-pci bridge="">irq 16 at device 1.0 on pci0
    pci1: <pci bus="">on pcib1
    re0: <realtek 8111="" 8168="" b="" c="" cp="" d="" dp="" e="" f="" pcie="" gigabit="" ethernet="">port 0xb000-0xb0ff mem 0xe1000000-0xe1000fff irq 16 at device 0.0 on pci1
    re0: Using 1 MSI message
    re0: Chip rev. 0x38000000
    re0: MAC rev. 0x00000000
    miibus0: <mii bus="">on re0
    rgephy0: <rtl8169s 8110s="" 8211b="" media="" interface="">PHY 1 on miibus0
    rgephy0:  none, 10baseT, 10baseT-FDX, 10baseT-FDX-flow, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 100baseTX-FDX-flow, 1000baseT, 1000baseT-master, 1000baseT-FDX, 1000baseT-FDX-master, 1000baseT-FDX-flow, 1000baseT-FDX-flow-master, auto, auto-flow
    re0: [ITHREAD]
    vgapci0: <vga-compatible display="">port 0xe400-0xe407 mem 0xe5300000-0xe537ffff,0xd0000000-0xdfffffff,0xe5000000-0xe50fffff irq 16 at device 2.0 on pci0
    agp0: <intel g33="" svga="" controller="">on vgapci0
    agp0: aperture size is 256M, detected 7164k stolen memory
    pci0: <multimedia, hda="">at device 27.0 (no driver attached)
    pcib2: <acpi pci-pci="" bridge="">irq 16 at device 28.0 on pci0
    pci2: <acpi pci="" bus="">on pcib2
    pci2: <network>at device 0.0 (no driver attached)
    pcib3: <acpi pci-pci="" bridge="">irq 17 at device 28.1 on pci0
    pci3: <acpi pci="" bus="">on pcib3
    re1: <realtek 10="" 810xe="" pcie="" 100basetx="">port 0xc000-0xc0ff mem 0xe5110000-0xe5110fff,0xe5100000-0xe510ffff irq 17 at device 0.0 on pci3
    re1: Using 1 MSI-X message
    re1: Chip rev. 0x34800000
    re1: MAC rev. 0x00000000
    miibus1: <mii bus="">on re1
    rlphy0: <rtl8201l 10="" 100="" media="" interface="">PHY 1 on miibus1
    rlphy0:  10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, auto, auto-flow
    re1: [ITHREAD]
    uhci0: <intel 82801g="" (ich7)="" usb="" controller="" usb-a="">port 0xe000-0xe01f irq 23 at device 29.0 on pci0
    uhci0: [ITHREAD]
    usbus0: <intel 82801g="" (ich7)="" usb="" controller="" usb-a="">on uhci0
    uhci1: <intel 82801g="" (ich7)="" usb="" controller="" usb-b="">port 0xe100-0xe11f irq 19 at device 29.1 on pci0
    uhci1: [ITHREAD]
    usbus1: <intel 82801g="" (ich7)="" usb="" controller="" usb-b="">on uhci1
    uhci2: <intel 82801g="" (ich7)="" usb="" controller="" usb-c="">port 0xe200-0xe21f irq 18 at device 29.2 on pci0
    uhci2: [ITHREAD]
    usbus2: <intel 82801g="" (ich7)="" usb="" controller="" usb-c="">on uhci2
    uhci3: <intel 82801g="" (ich7)="" usb="" controller="" usb-d="">port 0xe300-0xe31f irq 16 at device 29.3 on pci0
    uhci3: [ITHREAD]
    usbus3: <intel 82801g="" (ich7)="" usb="" controller="" usb-d="">on uhci3
    ehci0: <intel 82801gb="" r="" (ich7)="" usb="" 2.0="" controller="">mem 0xe5384000-0xe53843ff irq 23 at device 29.7 on pci0
    ehci0: [ITHREAD]
    usbus4: EHCI version 1.0
    usbus4: <intel 82801gb="" r="" (ich7)="" usb="" 2.0="" controller="">on ehci0
    pcib4: <acpi pci-pci="" bridge="">at device 30.0 on pci0
    pci4: <acpi pci="" bus="">on pcib4
    rl0: <realtek 10="" 8139="" 100basetx="">port 0xd000-0xd0ff mem 0xe4001000-0xe40010ff irq 20 at device 0.0 on pci4
    miibus2: <mii bus="">on rl0
    rlphy1: <realtek internal="" media="" interface="">PHY 0 on miibus2
    rlphy1:  10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, auto
    rl0: [ITHREAD]
    rl1: <realtek 10="" 8139="" 100basetx="">port 0xd100-0xd1ff mem 0xe4000000-0xe40000ff irq 19 at device 1.0 on pci4
    miibus3: <mii bus="">on rl1
    rlphy2: <realtek internal="" media="" interface="">PHY 0 on miibus3
    rlphy2:  10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, auto
    rl1: [ITHREAD]
    isab0: <pci-isa bridge="">at device 31.0 on pci0
    isa0: <isa bus="">on isab0
    atapci0: <intel ich7="" sata300="" controller="">port 0x1f0-0x1f7,0x3f6,0x170-0x177,0x376,0xf000-0xf00f at device 31.2 on pci0
    ata0: <ata channel="">at channel 0 on atapci0
    ata0: [ITHREAD]
    ata1: <ata channel="">at channel 1 on atapci0
    ata1: [ITHREAD]
    pci0: <serial bus,="" smbus="">at device 31.3 (no driver attached)
    acpi_hpet0: <high precision="" event="" timer="">iomem 0xfed00000-0xfed003ff irq 0,8 on acpi0
    Timecounter "HPET" frequency 14318180 Hz quality 900
    atrtc0: <at realtime="" clock="">port 0x70-0x73 on acpi0
    uart0: <16550 or compatible> port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x10 on acpi0
    uart0: [FILTER]
    ppc0: <parallel port="">port 0x378-0x37f irq 7 on acpi0
    ppc0: Generic chipset (NIBBLE-only) in COMPATIBLE mode
    ppc0: [ITHREAD]
    ppbus0: <parallel port="" bus="">on ppc0
    plip0: <plip network="" interface="">on ppbus0
    plip0: [ITHREAD]
    lpt0: <printer>on ppbus0
    lpt0: [ITHREAD]
    lpt0: Interrupt-driven port
    ppi0: <parallel i="" o="">on ppbus0
    pmtimer0 on isa0
    sc0: <system console="">at flags 0x100 on isa0
    sc0: VGA <16 virtual consoles, flags=0x300>
    vga0: <generic isa="" vga="">at port 0x3c0-0x3df iomem 0xa0000-0xbffff on isa0
    atkbdc0: <keyboard controller="" (i8042)="">at port 0x60,0x64 on isa0
    atkbd0: <at keyboard="">irq 1 on atkbdc0
    kbd0 at atkbd0
    atkbd0: [GIANT-LOCKED]
    atkbd0: [ITHREAD]
    acpi_perf0: <acpi cpu="" frequency="" control="">on cpu0
    p4tcc0: <cpu frequency="" thermal="" control="">on cpu0
    est1: <enhanced speedstep="" frequency="" control="">on cpu1
    est: CPU supports Enhanced Speedstep, but is not recognized.
    est: cpu_vendor GenuineIntel, msr c250c2506000c25
    device_attach: est1 attach returned 6
    p4tcc1: <cpu frequency="" thermal="" control="">on cpu1
    Timecounters tick every 1.000 msec
    IPsec: Initialized Security Association Processing.
    usbus0: 12Mbps Full Speed USB v1.0
    usbus1: 12Mbps Full Speed USB v1.0
    usbus2: 12Mbps Full Speed USB v1.0
    usbus3: 12Mbps Full Speed USB v1.0
    usbus4: 480Mbps High Speed USB v2.0
    ugen0.1: <intel>at usbus0
    uhub0: <intel 1="" 9="" uhci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr="">on usbus0
    ugen1.1: <intel>at usbus1
    uhub1: <intel 1="" 9="" uhci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr="">on usbus1
    ugen2.1: <intel>at usbus2
    uhub2: <intel 1="" 9="" uhci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr="">on usbus2
    ugen3.1: <intel>at usbus3
    uhub3: <intel 1="" 9="" uhci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr="">on usbus3
    ugen4.1: <intel>at usbus4
    uhub4: <intel 1="" 9="" ehci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 2.00="" 1.00,="" addr="">on usbus4
    ad0: 238475MB <samsung sp2504c="" vt100-41="">at ata0-master UDMA100 SATA
    acd0: DVDR <tsstcorp cddvdw="" sh-s223b="" sb01="">at ata1-slave UDMA100 SATA
    SMP: AP CPU #1 Launched!
    Root mount waiting for: usbus4 usbus3 usbus2 usbus1 usbus0
    uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
    uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
    uhub2: 2 ports with 2 removable, self powered
    uhub3: 2 ports with 2 removable, self powered
    Root mount waiting for: usbus4
    Root mount waiting for: usbus4
    uhub4: 8 ports with 8 removable, self powered
    Trying to mount root from ufs:/dev/ad0s1a
    ugen3.2: <vendor 0x145f="">at usbus3
    ukbd0: <vendor 0="" 2="" 0x145f="" trust="" keyboard,="" class="" 0,="" rev="" 2.00="" 1.00,="" addr="">on usbus3
    kbd2 at ukbd0
    uhid0: <vendor 0="" 2="" 0x145f="" trust="" keyboard,="" class="" 0,="" rev="" 2.00="" 1.00,="" addr="">on usbus3
    ipfw2 (+ipv6) initialized, divert loadable, nat loadable, rule-based forwarding enabled, default to accept, logging disabled
    pid 47732 (squid), uid 0: exited on signal 6
    pid 60401 (squid), uid 0: exited on signal 6
    pid 61160 (squid), uid 0: exited on signal 6
    pid 63011 (squid), uid 0: exited on signal 6
    pid 2494 (squid), uid 0: exited on signal 6
    pid 3398 (squid), uid 0: exited on signal 6
    pid 4815 (squid), uid 0: exited on signal 6
    pid 6780 (squid), uid 0: exited on signal 6
    pid 10880 (squid), uid 0: exited on signal 6
    pid 17344 (squid), uid 0: exited on signal 6
    pid 18418 (squid), uid 0: exited on signal 6
    pid 19350 (squid), uid 0: exited on signal 6
    pid 34394 (squid), uid 0: exited on signal 6
    pid 41010 (squid), uid 0: exited on signal 6
    pid 42377 (squid), uid 0: exited on signal 6
    pid 43328 (squid), uid 0: exited on signal 6</vendor></vendor></vendor></tsstcorp></samsung></intel></intel></intel></intel></intel></intel></intel></intel></intel></intel></cpu></enhanced></cpu></acpi></at></keyboard></generic></system></parallel></printer></plip></parallel></parallel></at></high></serial></ata></ata></intel></isa></pci-isa></realtek></mii></realtek></realtek></mii></realtek></acpi></acpi></intel></intel></intel></intel></intel></intel></intel></intel></intel></intel></rtl8201l></mii></realtek></acpi></acpi></network></acpi></acpi></multimedia,></intel></vga-compatible></rtl8169s></mii></realtek></pci></pci-pci></acpi></acpi></power></acpi></acpi></gbt></software></version></gbt ></lahf></nx,lm></sse3,dtes64,mon,ds_cpl,est,tm2,ssse3,cx16,xtpr,pdcm></fpu,vme,de,pse,tsc,msr,pae,mce,cx8,apic,sep,mtrr,pge,mca,cmov,pat,pse36,clflush,dts,acpi,mmx,fxsr,sse,sse2,ss,htt,tm,pbe>



  • There is no driver that wants to control the card:

    pci2: <network>at device 0.0 (no driver attached)</network>

    The wireless PCI cards I have been using seem to be no longer available (retail) and at least one user has reported trouble with the natural successor. Some users seem to have had success with cards based on Atheros chipsets rather than Ralink. 802.11n is not yet supported in pfSense but some Atheros 802.11n capable cards are reported to work in 802.11g mode.


Log in to reply