DNS ve LOAD BALANCE problemimi çözemiyorum
-
Merhabalar ;
Bizim kurumda internet yavaşlığına çözüm olarak PFsense kurdum yeni bir ADSL hat aldım. İki WAN ı PFsense üzerinden LAN dağıtmaya çalışıyorum. Hattın biri Bakanlık üzerindeki İntranete bağlı Router tarafından yönlendiriliyor. Bizim Kurumsal mail sunucularımız ve birkaç web sitesi için intranet üzerinden nete ulaşmak zorundayız. Load Balance Yapmadım, ;Kurallar oluşturarak mutlak intranetten çıkması gereken LANdaki 30 kadar makinayı ve birkaç web sitesine gidişi Router hattına yönlendirdim, diğer sitelere gidecek kullanıcıları da normal ADSL hattına yönlendirdim. LANdaki ip dağılımı statik olarak;
10.151.2.x / 24, Gateway 10.151.2.1 DNS 10.1.5.27, 10.1.5.28 yaptım.Sorunum Şudur ki;
Birkaç bilgisayarlarda bu DNS lerle internete bağlanamıyorum, telekom Dnsini yazınca bağlanıyor.
kararname.meb.gov.tr sitesi intranet üzerinde, buraya bağlanacak kullanıcıları ruleda tanımlayıp sadece intranet hattını kullanmaya ayarladığım halde bu siteye erişemiyorum.
Load Balance yaptığımda ise mebbis.meb.gov.tr gibi tüm işlemlerin yapıldığı sistemimiz sürekli hatalı çalışıyor. (Hata activex reportlar ve farklı raporlar alacakken eksik sonuç veriyor veya sistemden atıp giriş ekranına dönüyor)
Ağ yapımın ve Pfsense ekranlarının resimlerini ekliyorum.
Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Teşekkürler şimdiden.
-
Selam,
Sorun yaşamış oldugunuz pc ler "kararname ve mail_kullanıcıları" arasında mı?
Sevgilerle,
SGTR -
Selam;
Evet rule' da yazdığım ip ler (mail kullanıcıları) sadece router üzerindeki wandan çıkış yapıyorlar, aynı zamanda bu kullanıcılar intranet üzerindeki kararname.meb.gov.tr yede girmesi gerekiyor.Bu kullanıcılar şu anda mailleri kullanabiliyor fakat kararnameyi kullanamıyorlar.
Kuralda olmayan kullanıcılarda da 3-5 kişi bu dns lerle internete çıkamadığını belirtti Telekom Dns lerini eklediğimde internete bağlanabildim.Pfsense üzerinden Dnslookup la kararname nin ip sini buldum ve onuda kurallara dahil ettim ama gene açamadım.
Teşekkürler -
10.30.1.153 adresi için system > routing sekmesinden statik route tanımlayıp dener misiniz?
-
Merhabalar ;
Statik Route yaptım, ip yazarsam şu ekran çıktısını alıyorum;alan adı yazarak girmek istediğimde ise şu çıktıyı alıyorum.
Routerdan çıkışa tek pc bağladım ve kararnameye alan adı ile bağlanabildim fakat ip adresi ile bağlanmaya çalışınca ilk ekran çıktısı hatasını aldım.
İlginiz için çok teşekkürler.
-
Selam;
Statik route dan sonra ki denemelerimde bağlanmamıştı;Ama şimdi bağlanabiliyor neden ve nasılını anlamadım ama hedefe ulaştık çok şükür. ;D
Ama statik route sildim sonra bağlanmadı, tekrar yazdım bağlandı çok teşekkürler üstad.
Problem galiba dns sunucularında gibi geliyor bana ama fazlada kafamı karıştırmak istemiyorum.
Tekrar teşekkür ederim.
-
Selam Tekrar,
Sorununuzun çözülmesine sevindim.
Sevgilerle,
SGTR -
Hocam Mrb.lar
DNS ve 151 e göre Niğde MEM Sistem Yöneticisisiniz. Ben de K.Maraş Sistem Yön.olarak çalışıyorum. kararname.meb.gov.tr ye bir türlü ben de bağlanamıyordum. Routerin çıkışına switch koyarak bağlanıyordum; şimdi de o siteye bağlanmak istediğim win bilgisayarda DNS leri 10.1.5.27 ve 10.1.5.28 olarak yazdığımda bağlandığını gördüm. PfSense makinadan da çözmeye çalışıyorum.
Aynı sizdeki gibi, bende de 3 wan var, 3 wanı kullaarak inteneti hızlandırmak için 2 PfSense kurdum, 1. de sadece MultiWan yaptım, bankalar, mebbis, e-okul ve mail sunucularının ip leri lie aliases oluşturup LAN de Rules yazarak yönlendirme yaptım. 2.Pfsense yi de Proxy olarak kullandım, internet 3 kat hızlandı. Fakat internete bağlanırken siteler bazan geç açabiliyor, duraksamadan sonra bağlanabiliyor, bu tip sorunlarım var. Bunları nasıl çözebiliriz ?
İyi Çalışmalar. -
Selam,
Öncelikle söylediklerinizden anladığım ilk olarak routing ile ilgili problem yaşıyorsunuz. Bunu aşabilmek için bazı adımları bilmek ya da resimle gösterirseniz daha net bir görüntü canlanır gözümüzde. İlk olarak; İçerideki bilgisayarların gw adresleri nedir? Yazmış oldugunuz kurallar nelerdir? İnternet (normal meb olmayan) istekler hangisine gidiyor? Mail için hangi gw tanımlı? Hızlı ve net bir çözüm için görseller gerekli. Yavaşlığın sebebi olarak ta 2 gw farklı yolları kullanarak ulaşmaya çalıştıgı için olabilir. Dediğim gibi ekran görüntüsü şart.
Sevgilerle,
SGTR -
Hocam Mrb.lar
kararname.meb.gov.tr hatasını şu şekilde çözdüm.
Services - DNS Forwarder Menüsünden Enable yapılacak.Host Overrides Menüsüne şu kayıt eklenecek.
Host : kararname.meb.gov.tr
Domain : kararname.meb.gov.tr
IP : 10.30.1.153Domain Overrides Menüsüne şu kayıt eklenecek.
Domain : kararname.meb.gov.tr
IP : 10.30.1.153Save yapılacak.
İyi Çalışmalar arkadaşlar.