Pfsense üzerinden Network Boot ve Windows 7 Kurulumu
-
Herkese Merhaba,
Buna ne kadar ihtiyaç olacağı tartışılabilir ancak ihtiyacı olacak kişiler de illa ki olacaktır.
Amacımız PXE boot yaparak Win PE açıp bunun üzerinden Windows 7 32 Bit ve ya Windows 7 64 Bit kurulumu gerçekleştirmek CD ya da USB kullanmadan kurulum yapmak.
ama tek bu işe yaramaz tabi ki çökmüş olan bir windows u bunun üzerinden boot edip içindeki bilgileri network üzerinde herhangi bir yere atmanızıda sağlar
ya da sistemi bu yolla kurtarabilirsiniz.Öncelikle
Eğer 32 bit windows kullanıyorsanız
WinPE_x86.iso dosyasını
Eğer 64 bit windows kullanıyorsanız
WinPE_amd64.iso dosyasını internetten indiriyoruz.
pfsense üzerinden packages'a gelip tftp paketini kuruyoruz.
pfsense'den dhcp server a gelip
TFTP server adresine pfsense'nin lan bacağı ip'sini yazıyoruz devamında
Enable network booting bölümüne gelip
Enable network booting'i tikleyip
next-server kısmına yine pfsense'nin lan bacağı ip'sini and the filename'e ise
/tftp/pxelinux.0 yazıp kayıt ediyoruz.
ekteki dosyaları olduğu gibi winscp yardımıyla tftpboot klasörünün içine atıyoruz.
tftpboot içinde disks diye bir klasör oluşturup içine indirdiğimiz isoları koyuyoruz.
indirdiğiniz iso dosyasının adını ekteki dosyada çıkan default isimli dosyayı notepad yardımıyla açıp
içinden kendimize göre düzenliyoruz.
ekteki dosya txt olarak koydum uzantısını zip olarak değişitirip açabilirsiniz
Default dosyasının içeriği
DEFAULT /pxelinux.cfg/menu.c32
LABEL Win 7 x86
MENU Label Windows 7 Setup
KERNEL /pxelinux.cfg/memdisk
APPEND iso raw initrd=/disks/Winpe_x86.iso
LABEL Win 7 x64
MENU Label Windows 7 64bit Setup
KERNEL /pxelinux.cfg/memdisk
APPEND iso raw initrd=/disks/Winpe_amd64.iso
bu işlemler bittikten sonra WinPE 64 ya da 32 bit olarak boot edecek ve sizi cmd ekranı karşılayacak.
unutmayın 64 bit windows yüklemesi için amd64 iso'sunu kullanmanız gerekmektedir.
ağınızda herhangi bir paylaşım klasörünün içinde windows 7 cd'nin içeriğini kopyalayın ve
cmd ekranında
net use z: \PCADI\Win7\ (burasını kendi ağınıza göre ayarlayın)
kullanıcı adı ve şifre isteyecektir bunları girdikten sonra
z: dizinine gidip setup.exe yi çalıştırdığımızda windows kurulumu başlayacaktır.
duruma göre göçmüş windows'tan yedeklerinizi ağınızdaki herhangi bir yere alabilir.
kurtarma konsolunu çalıştırarak onarmayı deneyebilirsiniz.
bunları yaptıktan sonra bilgisayarınızı f12 tuşu ile (genelde bu) network boot seçeniğini aktif edip deneyebilirsiniz.
Deneyip başaramayanlar olur ise yardımcı olmaya çalışırım. kolay gelsin herkese.
Dosya Eki Linki = http://dosya.co/download.php?id=51A83BAA1
-
Ellerine sağlık çok güzel bir konuya değinmişsin.Herkese lazım bir uygulama..
-
eline sağlık ustad güzel anlatım olmuş
-
beğendim,gerçekten çok beğendim.üstad ellerine sağlık,çok makbule geçecek bilgi işlemci arkadaşlar için.
-
çok sağolun.. faydalı olacaksa ne mutlu.
burda çalıştırılacak iso tamamen size kalmış ben win_pe iso çalıştırıp Windows kurma olayını anlattım isterseniz
acronis ya da başka bir programın isosunu çalıştırıp farklı işlemler kullanabilirsiniz.
yalnız şuna dikkat edin kullandığınız iso'nun 2 katı kadar ram'e sahip olmalısınız. biliyorsunuz bu tür dosyalar ram'e yazılır.
-
text dosyası olarak eklediğin dosyayı yeniden adlandırıp zip yaptığımda dosyalara erişemiyorum alternatif bir yol ile dosyaları başka bir sunucuya uplad edebilirmisin ?