Pfsense wan ip adres dhcp sorunu (Çözüldü)



  • merhaba,
    pfsenseyi pfsense abc si kitabı yardımıyla kurdum, ancak bir hata ile karşıkarşıyayım, bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim,
    pfsense kurulumunu tamamladıktan sonra wan ip adresini manuel olarak girdiğimde internete çıkamıyorum. ancak wan ip adresini dhcp den al dersem bu kez internete çıkabiliyorum ancak dhcp yi modem üzerinde açık tutarsam bu kez kimse firewall ip si almadan direkt internete çıkmış oluyor bunun önüne nasıl geçeceğim bilgi verebilir misiniz

    manuel ip ile çalışmıyor mu pfsense?

    resim
    https://drive.google.com/file/d/0B3dkEKhbK2yINk4xT2N3bUYyQnc/edit?usp=sharing



  • Modemdeki DHCP açık olursa, diğer kullanıcılar direkt internete çıkamaz. Eğer durum böyle ise, başka bir probleminiz var demektir.
    Sizdeki yapıda, pfsense üzerindeki bir ethernete modem bağlı olmalı.
    Kullanıcılar fiziksel olarak nereye bağlılar ? Yani bir switchte toplanıp oradan bir kablo ile pfsense üzerindeki diğer ethernet'e bağlı değiller mi ?



  • Merhabalar @tuzsuzdeli yanıtınız için teşekkür ederim aşağıda cümlelerinize eklemeler yaparak sorunumu açıklamaya çalıştım.
    Modemdeki DHCP açık olursa, diğer kullanıcılar direkt internete çıkamaz.

    (Bunu tam anlayamadım. şu an modemimde dhcp açık pfsensede ise lan ayağında (rl0) dhcp de açık ancak kullanıcılar internete çıkarken modemin ipsini (192.168.2.x) alarak internete çıkıyorlar yani pfsense den almadı ipyi.)

    Eğer durum böyle ise, başka bir probleminiz var demektir. Sizdeki yapıda, pfsense üzerindeki bir ethernete modem bağlı olmalı.
    Kullanıcılar fiziksel olarak nereye bağlılar ? Yani bir switchte toplanıp oradan bir kablo ile pfsense üzerindeki diğer ethernet'e bağlı değiller mi ?

    (yapımız aynen şu şekilde 24 makine var 20 tanesi wireles üzerinden internete çıkıyorlar bu sebeple de dhcp yi kullanıyorlar geri kalan 4 makine ise internete bir switch üzerinden geçiyorlar switchten ise internet için gelen kablo pfsense üzerindeki ikinci ethernete bağlı (ancak bu haldeyken bile internete çıkamıyorlar ipyi manuel de verdim otomatikte ipyi doğru alıyor ancak internete çıkamıyorlar)



  • merhaba
    Ağa kalosuz olarak bağlananlar, modemin kablosuz ağı üzerinden bağlanmıyorlar değil mi ?
    Başka bir kablosuz acces point üzerinden bağlanmalı ve o AP'de, switche bağlı olmalı sizin yapınızda.



  • yanıtın için teşekkür ederim, konuyu daha iyi anladım ancak şu an halen deneme aşamasındayım dün pfsense makinesi internete çıkabildiği halde (google ı (dış bacak) pinglediğimde pfsense kurulu makineden yanıt alıyordum ve client olarak bağladığım kendi makinemi (iç bacak) de ping ile yokladığımda yanıt vermesine rağmen iç bacaktaki client makinem internete çıkamadı, bir arkadaşın tavsiyesi üzerine web configurator de dhcp6 (ipv6) none yaptığınızda düzeliyor dedi ancak buna rağmen bir değişme olmadı bu sebeple bilgisayarımda (pfsense kurulu olan) yada ağ kartında mı sorun var diye iki deneme yaptım sonrasında aynı konfigurasyona smoothwall kurdum ve bu sefer client a baktım ip yi aldı ve sorunsuz internete çıkmaya başladı sanırım ben kurulum yaparken bir yerlerde hata yapıyorum. ancak anlayamadım.



  • merhaba,

    öncelikle pfsense ile yeni tanıştığımı ve benimde öğrenme aşamasında olduğumun altını çizeyim

    bence hata iki taraflı. Modemden dhcp yi kapatarak modemi de  pfsense ten ip almaya yönlendirmelisiniz. (modemin içinden) ve pfsense si wan içinde dhcp sunucusu olarak aktif edin.
    Böylece hem wifi hemde switch den gelen tüm istekler pfsense üzerine gönderilir.

    Sonrasında iç bacak için ip ayarlarını ve dhcp server ayarlarını kontrol edin. dikkat edeceğiniz nokta(bence) interfaces–>LAN-->gateway in "none" da kalması. böylece default olarak kendi kuralları üzerinden wan bacağına yollayacaktır.

    herhalde böyledir yani :)



  • Moderatörler konuyu çözüldü olarak işaretleyebilir mi (konu başlığını edit yapamadım) Sorunu hallettim arkadaşlar aynı sorunla karşılaşıp eğer nasıl çözdüğümü merak edenler varsa sorunum ethernet kartımdan kaynaklanıyormuş rtl 8139 standart bir ethernetim var dı 10/100 link yanıyor veri gönderiyordu ancak paketleri zaman zaman kesintiye uğrattığını farkettim (ping ile) bu sebeple ethernet kartını rtl chipsetli (rtl=realtek) tplink 2 tane ethernet aldım (onboard lanında arızalı olabileceği şüphesiyle) yeni ethernet kartları ile aynen pfsense abc si kitabı ile kurulum yaptım ancak kurulum yaparken kitapta belirtilmeyen Lan bölümüne gateway girmeyerek devam ettim (@fotocum a teşekkür ederim.) sonrasında sorunsuz olarak kurulumu tamamladım ve paketlerim pfsense üzerinden geçmeye başladı.

    Yardımlarınız için teşekkür ederim iyi çalışmalar



  • Ne demek yardimim dokunduysa o yeter…

    iyi forumlar.



  • @ipsec16:

    Moderatörler konuyu çözüldü olarak işaretleyebilir mi (konu başlığını edit yapamadım) Sorunu hallettim arkadaşlar aynı sorunla karşılaşıp eğer nasıl çözdüğümü merak edenler varsa sorunum ethernet kartımdan kaynaklanıyormuş rtl 8139 standart bir ethernetim var dı 10/100 link yanıyor veri gönderiyordu ancak paketleri zaman zaman kesintiye uğrattığını farkettim (ping ile) bu sebeple ethernet kartını rtl chipsetli (rtl=realtek) tplink 2 tane ethernet aldım (onboard lanında arızalı olabileceği şüphesiyle) yeni ethernet kartları ile aynen pfsense abc si kitabı ile kurulum yaptım ancak kurulum yaparken kitapta belirtilmeyen Lan bölümüne gateway girmeyerek devam ettim (@fotocum a teşekkür ederim.) sonrasında sorunsuz olarak kurulumu tamamladım ve paketlerim pfsense üzerinden geçmeye başladı.

    Yardımlarınız için teşekkür ederim iyi çalışmalar

    Ah bu rtl ler hep diyorum intel ^^ :)


Log in to reply