Performans sorunu
-
Merhaba arkadaşlar,
Pfsense üzerine freeradius kurulumu ve loglama ayarları tamam. Aşağıdaki gibi bir networkum var. Bu yapı içerisinde internet çok yavaş ve şifre girme ekranı çoğunlukla timeouta düşüyor.
Bunu önlemenin yolu hakkında birşeyler söyleyebilecek olan var mıdır? kablolu kullanan sayısı 3 kişi. geri kalan herkes kablosuz.not: 2,3 ve 4 nolu cihazların tümünde dhcp kapalıdır.
-
Buradaki sorunun birbiri ardına çalışan ve IP dağıtmayan cihazlardan kaynaklandığını düşünüyorum ama bu router lar bu şekilde çalışmalı. Sadece wifi ile pfsense arasında köprü olmalılar.
ortamda yaklaşık 100 kadar kullanıcı olacak. aslında teorikte bir sorun görmüyorum. altı üstü 2 aktif cihazlık bir aktarım söz konusu. ama niyeyse çok yavaşlıyor.konu hakkında fikri olan var mıdır buralarda?
-
Banim bir tahminim var sistemde kablosuz tekrarlamada loopback oluyor 3 kablosuzunda isimlerini farklı yaparak denemenizi tavsiye ederim.
Yanlış anlamadıysam kablosudan repeater (tekrarlayıcı-mesh vs..) ile koblosuzdan kablosuz aktarıyor isen alttaki yazımı okuyabilirsin değilse okumana gerek yok;
Pfsense ve interneti unutalım onun yerine her hangi güçlü bir server ve limitsiz sınırsız kuralız dosya paylaşımı yada dlna video paylaşımı falan düşünelim.
Kablosuz sistemler A.P. hızını bölüşerek kullanırlar,
1) 54 mb A.P. ye bir kişi bağlı ise max hızı 54mb olabilir. ama buna aynı anda 2 kullanıcı bağlı ise bir kişi 54mb olamaz örneğin
a ullanıcısı 48mb b kullanıcısı 6mb gibi. Biri 53mb diğeri 1mb gibi. şimdi örneği ilerletelim.Bu örnekte iyimser tahmin yaparak hepsinin eşit bantgenişliği olduğunu varsayalım.
2) landan 100mb yayın (resimde 1 numaradan) yapılıyor, 2 numaraya kabloyla 100mb bağlantı var.
2 numara 100mb A.P kablosuz router1 wi-fi yayını yapıyor ve buna aynı anda 2 pc, 1 cep tel ve diğer 2 kablosuz roter bağlı yani toplam 5 kullanıcı;
Bbu durumda her cihaz max 100/5 = 20mb hıza sahip olurlar.
Bu durumda 2 pc ve 1 cep max 20mb hıza sahipken kablosuzrouter2 ve 3 te 20mb hıza sahiptir.Amaaaa kablosuz router2 üzerinden 5laptop bağlı, kablosuz router3 üzerinden 10cep bağlı;
kablosuz router2 üzerine gelen kaynak hız 20mb 20/5= 4mb buna bağlı her makine max 4mb hız kullanabilir.kablosuz router3 üzerine gelen kaynak hız 20mb 20/10= 2mb buna bağlı her makine max 2mb hızkullanabilir.
Bu anlatım herkesin eşit bağlantı hızına sahip olduğunu varsaydığım da olabilecek durumdur. Terazi şekliden biri artarken diğeri azalacaktır.Bu varsayımdan yola çıkarak kablosuzdan kablosuza aktarma yapacaksınız Olabilecekleri iyi düşünmenizi öneririm.
Burada 100mb hızda kaynak direkt bağlantıda en uçtaki kullanıcıda 2mb olabilir. Firewall ile 8-16-32 mb interneti 15-20 kişiye paylaşırken sırf bu yüzden işkence çeken kurumlar ve bilgi-işlemciler gördüm.Benim tavsiyem tüm A.P. leri ayrı bir (nonbreakble kilitlenmeyen) switch toplayın ve varsa local ağınıdan ayırın. Bu şekilde tüm A.P lere kaynak hızını gereksiz bölünmelere uğramadan en uca ulaştırabilirsiniz.
-
Merhaba.
Oncelikle kullandiginiz cihazlar ve ethernet kartlari ile ilgili biraz bilgi verebilir misiniz? Ayrica 3 ve 4 nolu cihazlarin ag kablolari 2 numarali cihaza mi takili yoksa pfsense in lan tarafinda bir switch ile mi dagitiliyor.