2.1.1 on my ALIX, problems with default gateway



  • At first I tried to upgrade from my 2.1 installation, did not work, at first the partition was too small, then something around fstab .. gave up.

    Flashed 2.1.1 snapshot to another CF … and restored my xml-backup from 2.1 to it.

    It didn't work right away ... my WAN is a PPTP-connection to an ADSL modem ... it seems not to get the default gw set correctly. When I reapply (Save) the settings for the WAN-GW it starts to work. But after a reboot I get no connection right away.

    This as a first status report here  ;)

    Thanks, Stefan


  • Rebel Alliance Developer Netgate

    What size CF image did you use?

    And were there any errors in the system log (Status > System Logs) when the WAN did not function?



  • It's a 4 GB CF

    I use "2.1.1-PRERELEASE (i386) built on Tue Jan 21 07:39:53 EST 2014 "

    Logs quick and dirty:

    Jan 22 17:17:05 kernel: vr1: link state changed to DOWN
    Jan 22 17:17:05 kernel: ng0: changing name to 'pptp0'
    Jan 22 17:17:07 php: rc.bootup: Starting 3gstats.php on device '' for interface 'wan'
    Jan 22 17:17:07 kernel: vr0: link state changed to DOWN
    Jan 22 17:17:08 php: rc.bootup: The command '/sbin/ifconfig gif0 tunnel 212.18.63.73' returned exit code '1', the output was 'ifconfig: 'tunnel' requires 2 arguments'
    Jan 22 17:17:08 php: rc.bootup: ROUTING: setting IPv6 default route to 2001:15c0:65ff:742::1
    Jan 22 17:17:08 sshd[13172]: Server listening on :: port 22.
    Jan 22 17:17:08 sshlockout[13840]: sshlockout/webConfigurator v3.0 starting up
    Jan 22 17:17:08 sshd[13172]: Server listening on 0.0.0.0 port 22.
    Jan 22 17:17:08 php: rc.bootup: The command '/sbin/ifconfig gif0 tunnel 212.18.63.73' returned exit code '1', the output was 'ifconfig: 'tunnel' requires 2 arguments'
    Jan 22 17:17:08 php: rc.bootup: ROUTING: setting IPv6 default route to 2001:15c0:65ff:742::1
    Jan 22 17:17:08 kernel: vr1: link state changed to UP
    Jan 22 17:17:08 php: rc.bootup: Resyncing OpenVPN instances.
    Jan 22 17:17:08 kernel: pflog0: promiscuous mode enabled
    Jan 22 17:17:10 php: rc.bootup: Could not find IPv4 gateway for interface (wan).
    Jan 22 17:17:10 php: rc.bootup: Could not find IPv4 gateway for interface (wan).
    Jan 22 17:17:10 php: rc.bootup: Could not find IPv4 gateway for interface (wan).
    Jan 22 17:17:10 php: rc.bootup: Could not find IPv4 gateway for interface (wan).
    Jan 22 17:17:10 php: rc.bootup: Could not find IPv4 gateway for interface (wan).
    Jan 22 17:17:10 php: rc.bootup: Could not find IPv4 gateway for interface (wan).
    Jan 22 17:17:10 php: rc.bootup: Could not find IPv4 gateway for interface (wan).
    Jan 22 17:17:10 php: rc.bootup: Could not find IPv4 gateway for interface (wan).
    Jan 22 17:17:10 kernel: vr0: link state changed to UP
    Jan 22 17:17:16 php: rc.bootup: ROUTING: setting IPv6 default route to 2001:15c0:65ff:742::1
    Jan 22 17:17:18 check_reload_status: Updating all dyndns
    Jan 22 17:17:20 php: rc.bootup: Could not find IPv4 gateway for interface (wan).
    Jan 22 17:17:20 php: rc.bootup: Could not find IPv4 gateway for interface (wan).
    Jan 22 17:17:20 php: rc.bootup: Could not find IPv4 gateway for interface (wan).
    Jan 22 17:17:20 php: rc.bootup: Could not find IPv4 gateway for interface (wan).
    Jan 22 17:17:20 php: rc.bootup: Could not find IPv4 gateway for interface (wan).
    Jan 22 17:17:20 php: rc.bootup: Could not find IPv4 gateway for interface (wan).
    Jan 22 17:17:20 php: rc.bootup: Could not find IPv4 gateway for interface (wan).
    Jan 22 17:17:20 php: rc.bootup: Could not find IPv4 gateway for interface (wan).
    Jan 22 17:17:26 php: /index.php: Successful login for user 'admin' from: 172.32.99.12
    Jan 22 17:17:26 php: /index.php: Successful login for user 'admin' from: 172.32.99.12
    Jan 22 17:17:42 php: rc.bootup: Creating rrd update script
    Jan 22 17:17:42 syslogd: exiting on signal 15
    Jan 22 17:17:42 syslogd: kernel boot file is /boot/kernel/kernel
    Jan 22 17:17:44 php: rc.start_packages: Restarting/Starting all packages.
    Jan 22 17:17:45 login: login on console as root
    Jan 22 17:17:45 sshlockout[82730]: sshlockout/webConfigurator v3.0 starting up
    Jan 22 17:19:18 php: /status_interfaces.php: The command '/sbin/ifconfig 'pptp0' inet6 -accept_rtadv' returned exit code '1', the output was 'ifconfig: interface pptp0 does not exist'
    Jan 22 17:19:19 kernel: ng0: changing name to 'pptp0'
    Jan 22 17:19:20 php: /status_interfaces.php: Starting 3gstats.php on device '' for interface 'wan'
    Jan 22 17:19:20 php: /status_interfaces.php: The command '/sbin/ifconfig gif0 tunnel 212.18.63.73' returned exit code '1', the output was 'ifconfig: 'tunnel' requires 2 arguments'
    Jan 22 17:19:20 php: /status_interfaces.php: ROUTING: setting IPv6 default route to 2001:15c0:65ff:742::1
    Jan 22 17:19:57 check_reload_status: Syncing firewall
    Jan 22 17:20:03 php: /system_gateways.php: ROUTING: setting default route to 213.129.228.1
    Jan 22 17:20:03 php: /system_gateways.php: ROUTING: setting IPv6 default route to 2001:15c0:65ff:742::1
    Jan 22 17:20:03 check_reload_status: Reloading filter

    I have a SixxS-IPv6-tunnel as well … might be a problem?

    I had to remove/save the WAN-gateway again to be able to ping stuff outside.



  • just upgraded to the build from feb 11th … and for the first time with the new pre-release snapshots my alix went online without manual intervention. Great! ;-)