Noob question opt1 no internet
-
Salut!
Mi-am instalat si eu pfSense pe un server cu 2 placi gigabit, una e WAN(xx.xxx.110.52/26), una e LAN (xx.xxx.117.48/28) si pana aici totul merge cum trebuie. Problema a aparut cand am instalat o a treia placa de retea OPT1 192.168.0.1/24 pe care as vrea sa am un router wireless. problema e ca nu am net pe a treia interfata (am ping in WAN(xx.xxx.110.52), LAN (xx.xxx.117.48) si OPT1 192.168.0.1. Ce trebuie sa configurez sa am net pe interfata OPT1?
-
Salut ,
Pe interfata LAN folosesti ip privat ?
Ai verificat setarile firewall pentru interfata OPT1 ? Trebuie sa periti expres traficul catre WAN . -
Salut,
Sau poti sa faci OPT1 bridge cu LAN si sa ii pui o regula de deny dinspre OPT1 spre LAN ca sa nu poata accesa clientii de pe OPT1 (wireless) masinile de pe lan. Sau daca ai un AP wireless mai destept are o optiune, ii spune AP Isolation si va izola fiecare client de wireless in parte, nu va putea comunica decat cu gatewayul si nu cu ceilalti clienti.
-
de altfel verifica daca ai in nat outbound OPT1 192.168.0.1/24
adapteaza clasa - 192.168.0.1/24 ta la setarile din screenul de mai jos
-
am deja in nat setarea aia si tot nu merge
![macumba.office - Firewall NAT Outbound.png](/public/imported_attachments/1/macumba.office - Firewall NAT Outbound.png)
![macumba.office - Firewall NAT Outbound.png_thumb](/public/imported_attachments/1/macumba.office - Firewall NAT Outbound.png_thumb) -
in screenshotul atasat ai natat outbound 192.168.10.0/24 , trebuie sa adaugi acolo 192.168.0.0/24 (clasa care o ai pe OPT1)
-
Am uitat sa mentionez ca am schimbat OPT1 in 192.168.10.1/24.
-
ce raspuns ai daca faci un traceroute pe 8.8.8.8 ? unde se opreste ? ce reguli ai in firewall pentru OPT1 ?
-
astea sunt regulile pt OPT1, ping si tracert
![macumba.office - Firewall Rules Edit.png](/public/imported_attachments/1/macumba.office - Firewall Rules Edit.png)
![macumba.office - Firewall Rules Edit.png_thumb](/public/imported_attachments/1/macumba.office - Firewall Rules Edit.png_thumb)
![ping tracert.jpg](/public/imported_attachments/1/ping tracert.jpg)
![ping tracert.jpg_thumb](/public/imported_attachments/1/ping tracert.jpg_thumb) -
ai cumva setat vreun gateway pe OPT1 ?
-
IPv4 Upstream Gateway > none
![macumba.office - Status Interfaces.png](/public/imported_attachments/1/macumba.office - Status Interfaces.png)
![macumba.office - Status Interfaces.png_thumb](/public/imported_attachments/1/macumba.office - Status Interfaces.png_thumb)
![macumba.office - Interfaces OPT1.png](/public/imported_attachments/1/macumba.office - Interfaces OPT1.png)
![macumba.office - Interfaces OPT1.png_thumb](/public/imported_attachments/1/macumba.office - Interfaces OPT1.png_thumb) -
hmmm , ciudat , daca dai ping spre 8.8.8.8 din interfata routerului ? folosind ca sursa OPT1
ai vreun bridge ceva facut ? pe LAN si WAN ai ip-uri publice ?
-
nu am niciun bridge facut. ip-urile de pe wan si lan sunt publice.
Ping output:
PING 8.8.8.8 (8.8.8.8) from 192.168.10.1: 56 data bytes–- 8.8.8.8 ping statistics ---
5 packets transmitted, 0 packets received, 100.0% packet loss -
selecteaza te rog la Source Address : OPT1 eventual si un traceroute tot de pe router folosind OPT1
-
Gata. Scuze. Esti din BV?
![macumba.office - Diagnostics Ping (1).png](/public/imported_attachments/1/macumba.office - Diagnostics Ping (1).png)
![macumba.office - Diagnostics Ping (1).png_thumb](/public/imported_attachments/1/macumba.office - Diagnostics Ping (1).png_thumb) -
Da , ti-am raspuns si la PM :D . poti sa faci si un traceroute din interfata routerului folosind OPT1 . nu imi pot da seaama unde se intrerupe flow-ul pachetului
-
1 * * *
2 * * *
3 * * *
4 * * *
5 * * *
6 * * *
7 * * *
8 * * *
9 * * *
10 * * *
11 * * *
12 * * *
13 * * *
14 * * *
15 * * *
16 * * *
17 * * *
18 * * *![macumba.office - Diagnostics Traceroute.png](/public/imported_attachments/1/macumba.office - Diagnostics Traceroute.png)
![macumba.office - Diagnostics Traceroute.png_thumb](/public/imported_attachments/1/macumba.office - Diagnostics Traceroute.png_thumb) -
bun , deci e clar ca pfsense-ul nu iti face natare la OPT1 catre WAN . incearca acest workaround :
mergi in Firewall -> NAT -> Outbound NAT
Sterge regula actuala 192.168.10.0/24 day apply .
apoi tot acolo comuta NAT-ul pe Manual Outbound NAT rule generation cu apply .
Daca mai ai reguli acolo sterge tot in afara de 127.0.0.0/8
Apoi creaza manual regulile pentru clasele care vrei sa aii acces la net . apply