Navigation

Netgate Discussion Forum
    • Register
    • Login
    • Search
    • Categories
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Search

Przekierowanie portu - DMZ?

Polish
    1
    1
    1143
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • H
      Herrel last edited by

Witam

Mam problem z przekierowaniem portu. Opiszę moją konfigurację i co chcę osiągnąć.

Posiadam łącze VDSL (Neostrada) z routerem Sagemcom Fast 3764, za routerem podłączony jest terminal z zainstalowanym PFSense który jest podłączony do switcha który obsługuje sieć call center w której znajdują się komputery kierowników, konsultantów i serwer vicidial zainstalowany na linuksie.

Przed podłączeniem routera z PFSense funkcję tę pełnił router DrayTek 2910.

Na serwerze vicidial uruchomiony jest OpenVPN z którym łączy się główny kierownik call center.

W poprzedniej konfiguracji z routerem DrayTek przekierowanie ustawione było w taki sposób:

• na routerze Sagemcom był ustawiony DMZ i cały ruch przekierowany był na adres 192.168.2.111 (adres ten poprzez usługę przypisz IP do MAC zawsze był nadawany routerowi DrayTek)
      • na routerze DrayTek ustawione było przekierowanie portu 1194 na komputer 192.168.1.12 (jest to adres serwera vicidial z zainstalowanym OpenVPN).
        Wszytko działało w ten sposób znakomicie i kierownik bez problemu łączył się z OpenVPN na serwerze.

W chwili obecnej konfiguracja jest podobna czyli adres 192.168.2.111 jest zawsze nadawany routerowi z PFSense i na niego ustawiony jest DMZ, jednak nie udaje mi się ustawić przekierowania na serwer vicidial znajdujący się pod adresem 192.168.1.12.

Próbowałem różnych metod i przekierowań, jednak w żadnej wersji nie chce mi to zaskoczyć.
      Może da się ustawić na PFSense coś na kształt DMZ? Wtedy cały ruch puścił bym na 192.168.1.12 i myślę że to by zadziałało?
      Ewentualnie proszę o podpowiedź co robię źle i jak można by to ewentualnie zmienić aby zaczęło w końcu działać to przekierowanie?

Z góry dziękuję za pomoc.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • First post
        Last post

Products

• Platform Overview
      • TNSR
      • pfSense
      • Appliances

Services

• Training
      • Professional Services

Support

• Subscription Plans
      • Contact Support
      • Product Lifecycle
      • Documentation

News

• Media Coverage
      • Press
      • Events

Resources

• Blog
      • FAQ
      • Find a Partner
      • Resource Library
      • Security Information

Company

• About Us
      • Careers
      • Partners
      • Contact Us
      • Legal
      Our Mission

We provide leading-edge network security at a fair price - regardless of organizational size or network sophistication. We believe that an open-source security model offers disruptive pricing along with the agility required to quickly address emerging threats.

Subscribe to our Newsletter

Product information, software announcements, and special offers. See our newsletter archive to sign up for future newsletters and to read past announcements.

© 2021 Rubicon Communications, LLC | Privacy Policy