PFsense jako połączenie dwóch sieci
-
Witam
Chciałbym użyć pFsense do połączenia dwóch sieci. Jedna z nich to nerwostrada Binznes, z routerem comtrend, druga to sieć franczyzodawcy (niestety nie mogę nic w niej skonfigurować). Głównym zadaniem jest to że z nerwostrady chciałbym się dostać do jednej z maszyn w sieci franczyzodawcy (przez RDP albo VNC). Urządzenie z pfsense ma dwa porty ethernet. Jeden z nich skonfigurowany jest jako WAN i podłączony do routera nerwostrady (uzyskuje stale ten sam adres po DHCP) port LAN w pfsense jest podłączony do sieci franczyzodawcy poprzez switch, ze stałym adresem IP (ta sieć nie przydziela adresów, wyłączone DHCP).
Udało mi się przekierować porty tak aby zdalnie sterować pfsense'm (tzn przez internet). Niestety nie moge ustawić przekierowania portu 3389. Zakładam że problem jest z pfsense, gdyż nawet będąc połączony z routerem nerwostrady i wybierając jako IP do połączenia adres pfsense nie mogę się połączyć.
Nie jest to też problem zablokowania komputera zdalnego, próba podłączenia będąc w sieci franczyzodawcy, udaje się. -
Utwórz stosowną regułę w Firewall -> NAT a następnie reguła która się utworzy w dziale Firewall -> Rules (odpowiednia zakładka) przenieś tak by była przed reguła blokująca wszystko co nie zdefiniowane.