Sistem Tavsiyesi
-
yaklaşık 200 pc bağlayabilecegim güzel bir pc öneriniz varmı? anakart , işlemci,hdd,ram,ethernet …
şimdiden teşekkürler
-
pfsense'de önemli olan client sayısı değildir
1- band genişliğiniz nedir ?
2- Nasıl bir yapı ile hangi servisleri kullanacaksınız?
-
Aslında eski bir makineye kurulu 16mb adsl var. Kurulu olan makine celeron ram 512 hdd 40gb … Mevcuttaki Makineyi değiştirip duzgun bir makine kurmak istiyorum. Squid kullanıyorum. Captiva portalda kullanacağım
-
Merhaba,
Dual işlemcili 4gb ramli bir bilgisayar işinizi çözecektir. Ancak olmazsa olmazınız ethernet kartlarınızın intel chipsetli olması.(Eğer bulabilirseniz 3com chipsette çok stabil çalışıyor) Pci, pci express, dual port ethernet kartlarını bir çok yerde denedim, kullandım. Gayet başarılı.
-
Aslında eski bir makineye kurulu 16mb adsl var. Kurulu olan makine celeron ram 512 hdd 40gb … Mevcuttaki Makineyi değiştirip duzgun bir makine kurmak istiyorum. Squid kullanıyorum. Captiva portalda kullanacağım
internet hızınız yüksek değil.
normalde bahsettiğiniz işler için elinizdeki makine yeterli (işlemci hızınız 1ghz civarı ise)
illa değiştireceğim diyorsanız da, öyle aman aman paralar harcamanıza gerek yok.
En az 1Ghz, herhangi bir tek çekirdekli 32 bit işlemci bile size yeter.
Ram olarak da, 32 bit işlemci kullanacaksanız 2-3gb yetecektir.
64 bit kullanacaksanız zaten en az 4gb ram'iniz olacak demektir.
Harddisk olarak da, ne koysanız gider açıkçası.Bence de kritik bileşenler, kaliteli ethernet kartları.
İşlemciyi abratmanıza gerekyok.
Benim gözümde, iyi ethernet kartları, sağlam bir disk ve güç kaynağı, işlemciden çok daha önemlidir.Ne zaman 100megabit internet hızınız olur ve 8-10 tane tane vpn tünel filan kullanırsınız, o zamanlar 2ghz ve üzeri işlemcilere ihtiyacınız olur.
-
peki o zaman (100 kullanıcı için);
1 adet 5Mbit upload 1Gbit (1000Mbit) download
4 adet 5Mbit upload 100Mbit downloadyani totalde 25Mbit Upload / 1400Mbit download band genişliğine minimum ne önerirsiniz?
lütfen atom D2550 türevi olmasın? -
pfsense o trafiği yönetebilir mi denemek lazım :)
xeon e5 cpu lu sunucu ve 16gb ram ile -
xeon e5 cpu lu sunucu ve 16gb ram ileBu donanım işini gözünüzde çok büyütüyorsunuz.
Gigabit seviyesinde bir trafiği route etmek için öncelikle önem vereceğiniz şey işlemci ya da ram değildir.Burada daha çok PCI bus speed'de bir sıkışıklık olabilir ona dikkat etmek lazım.
PCI-e network adaptörleri bağlayabileceğiniz, bir server anakartı, iki çekirdekli 2.0ghz'den yüksek bir işlemci yetecektir. Yeter ki iyi kalite network adaptörleriniz olsun.Daha önce defalarca yazdığım gibi, önemli olan ne kullanacağınız.
Traffic route etmek, tabiri caizse leblebi çekirdektir.
Ne zamanki üstüne VPN tunnel kurar, squid çalıştırır, snort ya da bandwidthd koyarsınız, işte o zaman işlemci ve ram için olan ihtiyaçlarınızı hesap etmeye başlarsınız.akula
Bunu kullanacağınız network altyapsı nasıl ?
10 gigabit olduğunu varsayıyorum, fiber kablolama mı var yoksa bakır mı ?
Switchler nasıl ?
Bilgisayarlar bu hızda birbirleri ile nasıl haberleşiyorlar, ethernet bounding mi yapıyorsunuz ? -
xeon e5 cpu lu sunucu ve 16gb ram ileÖrnek olsun diye söylüyorum:
Xeon e3 2.4GHz işlemci, intel 520 serisi 10 gigabit network kartları, ile pfsense 2.0.1 üzerinde
9000 Mbps trafik, Pfblocker ile filtreleme yapıldığında, işlemci kullanımı yarı yarıya oluyor. -
Şuan kullanılan durumda yapı falan yok.
100Mbit modemler galiba fiberle sonlandırılmış dslam üzerinden bakır kablo ile,
Gbit ise direk fiberden modem ile besleniyor.Tüm modemler aynı network(switch) üzerinde, 1 tanesi hariç hepsinin DHCP leri kapalı.
x.x.1.1 5/100 Mbit default modem
x.x.1.2 5/100 Mbit modem
x.x.1.3 5/100 Mbit modem
x.x.1.4 5/100 Mbit modem
x.x.1.5 5/1000 Mbit (Gbit) modem
Kime gateway yazılırsa onu kullanıyor.Benim yapacağım LB olmadan, tüm modemleri wan1 wan2….. şeklinde yapılandırıp, tek LAN içinde
A,B,C wan1 den
D,E,F wan2 den
G,H,I wan3 den
......
şeklinde gerekli insanlara gerekli GW den çıkarmak.VPN olarak şuanda yada başlangıçta 3 adet OPENVPN yada şube modemler destekliyorsa IPSEC düşünüyorum
Bunu yaparken SSD üzerinde Squid ve squidguard kullanmayı planlıyorum. -
kabinetin varsa dell tarafındaki r2xx serilerini incele bence.
sata disk kullananlarında ssd takablirsin ve quad port ethernetler dellde ucuz sayılır diğer markalara göre.
merpazardaki rackmount firewall larıda incele bence ama onlarda comporttan kurulum yapman gerekli.