Czy jest możliwość blokowania netu użytkownikom po nr MAC,a nie IP ?
-
Sytuacja jest trochę skomplikowana, bowiem są połączone dwie sieci i niestety działają na wspólnych kablach i urządzeniach. Efekt jest taki, że niektórzy z drugiej sieci włamują się do naszej wpisując sobie wolne IP. Zablokowanie tego IP powoduje, że na nim nie ma netu, ale po zmianie go na inny wolny już jest. Sytuacje rozwiązało by zablokowanie po nr MAC karty sieciowej, ale czy jest to możliwe ?
-
Ustaw sw DHCP "Enable Static ARP entries" i wpisz na stałe adresy IP dla MAC.
-
To nie na wiele się zda… kazdy sprytniejszy za chwile będzie miał komplet MAC adresów drugiej sieci.
Polecam zastosowanie serwera RADIUS albo tunelowanie PPPoE.. nie do obejścia... niestety wymaga hasła dla każdego usera w sieci -
Wiem ze sie nie zda na dlugo, ale chcial poprzez MAC to dostal. Radius za duzo wdrazania zeby czy tez PPPoe z prawdziwego zdazenia. Skoro nie ma mozliwosci puszczenia wlasnej infrastruktury to w takie cos bym sie nie bawil. Capitive Posrtal z local base - secure and easy.
-
Witam, ja mam taki problem, że mimo włączenia static arp serwerek przydziela IP i puszcza ruch do sieci. Co może być nie tak?
-
Mozliwe ze robiłeś za dużo updateów, tzn. zrób czystą instalacje :]