Bandwidth Limit Belirleme
-
Merhaba,
Pfsense ile 1 aydır çalışıyorum. 5mbit download 1 mbit upload traffic shaper limit oluşturdum buraya kadar herşey iyi bandwidth kısıtlama çalışıyor.
Fakat içeride kulllandığımız dosya sunucuya kısıtlı kullanıcılar 200-300 kb / sn dosya kopyalıyorlar.
Kuralı iptal ettiğimde 35 mb. / sn. kopyalıyor.
Bunu nasıl çözebilirim. Internette video ve forumları okudum bununla karşılaşan yok sanırım
Yardım lütfen.
-
Kullanıcılarınız ve sunucunuz aynı networkde değiller mi ? Network yapınız nasıl ?
-
Sunucu ve kullanıcılar aynı nw üzerinde kural çalıştığında limitli ip'lerin iç nw trafiğide yavaşlıyor.
server 192.168.254.0
client 192.168.9.0Kullanıcılarınız ve sunucunuz aynı networkde değiller mi ? Network yapınız nasıl ?
-
bu yazdığınız networkler için subnet nedir ?
aynı network içerisindeki trafik pfsense üzerinden geçmez, iletişim switch üzerinden yapılır.
bu noktada pfsense'in trafiği limitlemesi söz konusu değil.şöyle bir deneme yapın; pfsense'i kapattığınızda iletişim kesiliyor mu yoksa devam mı ediyor ?
-
server 255.255.254.0
client 255.255.252.0bu yazdığınız networkler için subnet nedir ?
aynı network içerisindeki trafik pfsense üzerinden geçmez, iletişim switch üzerinden yapılır.
bu noktada pfsense'in trafiği limitlemesi söz konusu değil.şöyle bir deneme yapın; pfsense'i kapattığınızda iletişim kesiliyor mu yoksa devam mı ediyor ?
-
Aşağıdaki video da anlatıldığı üzere upload / download trafiği oluşturdum.
https://www.youtube.com/watch?v=Zmb127HG6Ys
FW kapattığımda kopyalama hızı saniyede 35 mb.çıkıyor
FW açtığımda 400-500 kb.kopyalıyor.
Aynı durum kuralı açıp kapattığımda da oluyor. Test ediyorum sonuç aynı.
bu yazdığınız networkler için subnet nedir ?
-
Etkilenen serverlar için aliases oluşturdum.
Aliases grubu destination not işaretleyerek ekledim sorun çözüldü.
İhtiyacı olanlar için bilginize.
-
Eğer subnetler aynı ise pfsense gelmeden bağlantı kurulması lazım. ama dns olarak pfsense işaret edildiği için mi acaba yinede lan trafiğini limitliyor?
bir ihtimalde lan üzerindeki ara cihazların konfiği nasıl? Belki onlardaki hata sebebi ile arada kullandığın bir router kendisi internet alıp altındakilere onu paylaştırıyordur. Bu yüzden pc ye verdiğin kota router altında çalışan cihazların toplam limiti olur. Buda aynı sorunu yaratır diye düşünüyorum. Tam nw yapını bilmediğim için.