Donanım konfigürasyonu
-
Herkese merhaba,
pfSense dünyasında çok yeniyim. Bazı ihtiyaçlar sebebiyle evime bir sistem kurma ihtiyacı doğdu.
Mesleğim bilgi teknolojileri üzerine olduğu için de olabildiğince en iyi sistemi kurmaya çalışıyorum.Bugün bir mini pc satınaldım(cihaz henüz bana ulaşmadı), I7-4770T işlemci, 8GB ram, 500GB disk var.
Bu sistem üzerine;
1- pfSense firewall (loglama, izleme, site-uygulama blok) yapacağım. mevcut ADSL modemlerden birini bridge modem olarak ayarlayıp WAN tarafındaki bağlantıyı pfSense üzerinden kuracağım.
İçerideki WiFi altyapısını da (mümkün olabiliyorda) pfSense ile yönetmeyi tercih ederim.
Evden; Facebook, Twitter, Skype, Tango… whatsap gibi uygulamalara girilsin istemiyorum. ayrıca ad diye tabir edilen siteleri de otomatik bloklayan bir konfigürasyon yapmam lazım.
Sistemin WAN tarafı için hangi modemi bridge yapacağım konusunda kararsızım, hangisinin perfomansı daha iyi bilmiyorum çünkü.
Evde bir tane Linksys WAG120N, bir tane de Zyxel P660W-T1 model kullanmadığım modemler var, ayrıca şu an kullandığım TP-Link TD-W8970 modemim var.
Bir de bu sisteme openvpn gibi bir vpn çözümü kurup uzaktan eve bağlanabilmek istiyorum.2- Kamera kayıt ve internete upload sistemi (muhtemelen Win7). Evin içerisine ve dış kapının önüne koyacağım kablosuz IP kameralar ile güvenlik amaçlı kayıt yapıp bu kayıtları da bulutta biryere yükleyecek.
3- Home media sistemi. HDMI ile televizyona bağlayıp internetten medya içerikleri izlemek için kullanacağım.
4- Ofis pc (muhtemelen Win7). Yine TV ekranı ile evden ofis dokümanları üzerinden çalışmak, mail alma gönderme gibi işlemler yapılacak (genellikle eşim kullanacak)Yazdığım sistemlerden sadece bir tanesi bu forum ile ilgili olmasına karşın mevcut kullanıcı arkadaşların deneyimleri ile bir yorum yapabileceklerini düşünüyüorum.
Bu arada, sistemleri yönetmek için ESXi 5.5 u2 kurmayı planlıyorum.pfSense için 1 işlemci ve 2GB ram ayırmayı geri kalan kaynağı da diğer sistemlere dağıtmayı düşünüyorum.
Sizce bu donanım ile bu sistemlerin çalışması mümkün müdür?
En önemli konulardan biri de pfSense'in hangi versiyonunu kurmamı önerirsiniz, en son versiyon olsun gibi bir merakım yok, en stabil versiyonu tercih ederim.Herkese selamlar.
-
Merhaba,
Tüm bunların hepsini bu (yeni aldığınız) cihaz ile mi yapmayı planladığınızı söylüyorsunuz lakin şöyle küçük bir noktayı atlamışsınız tüm bu dediklerinizi esxi ya da diğer türevleri ile de yapabilirsiniz. Televizyona bağlayıp video, mailler vs. bu noktada sıkıntı yaşayacaksınız. Bu cihaza esxi kurduğunuzda televizyona ekranına esxi nin console ekranı gelecektir. Bu noktada cihaza normal bir işletim sistemi kurup workstation ya da vmware player kurduğunuz takdirde de cihaz kapanıp açıldığında sanal işletim sistemlerini tetikletmeniz gerekli. Umarım açıklayıcı olabilmişimdir. Yapmak istediklerinizi ve önceliklerinizi tekrar gözden geçirin derim.
Esenliklerimle,
SGTR -
Merhaba,
Öncelikle öngörmediğim bir konuda beni uyardığınız için çok teşekkür ediyorum.
Mesajınızı okuyunca (HDMI'ı takınca konsol görüntüsü gelmesi konusunu) biraz araştırdım, bunu aşmak için iki alternatif var gibi görünüyor.
Birinci ve basit olan yöntem USB->VGA dönüştürücü kullanmak.
Bunun için USB'yi HDMI'a çeviren adaptör internette satılıyor( http://www.ebay.com/bhp/usb-to-hdmi-converter ), bir tane alıp o USB portunu guest'e atadığımda guest görüntüsünün TV'ye geleceğini düşünüyorum.İkinci (ki bu da masrafsız sayılır) vmware'in VMDirectPath I/O diye bir özelliği ile yapmak.
Konu ile ilgili (HOWTO configuring VMDirectPath IO yazarak) youtube'da da videolar buldum. bir şekilde çözebileceğimi düşünüyorum.Tüm sistemi Windows platformu üzerine kurarsam ve özellikle media izlediğim sistemde virtualbox/vmware player… benzeri bir uygulama ile diğer sistemleri çalıştırırsam hem ciddi güvenlik sorunları çıkar (çocuğumun veya misafirlerin sistemleri kapatıp-açması, silmesi gibi), hem de performans olarak istediğim verimi alamayacağımı düşünüyorum. Ayrıca herkesin malumu olan windows'un stabilite, update yüklendiğinde sistemi kapatıp açmak gibi sorunları var bu yüzden işe ESXi 5.5 u2 kurarak başlayıp diğer sistemleri ESXi altında çalıştırmak durumundayım.
ESXi'e alternatif olarak belki SUSE server kurup onun üzerinde kvm vs. yapmakta mümkün ama en kolay, en stabil ve özellikle dedike kaynak kullanımı için doğru seçimin ESXi olacağını düşünüyorum.
Saygılarımla.
ilyaX -
ben de evde benzer şeyler kullanıyorum.
işin medya kısmını bilgisayardan ayırmanızı öneririm.
ben bunun için raspberry pi 2 aldım onu kullanıyorum. Kutusu ile 150 lira maliyeti oluyor.
Bir usb şarj aleti, bir de elinizdeki sd card ile kurarsınız.
http://www.samm.com/bilisim-urunleri/raspberry-pi-turkiye.htmlHDMI ile direk tv'ye bağlanıp üzerinde KODI (eski adı ile xbmc) çalıştırıyorum.
Hem usb disklerdeki filmleri oynatıyorum, hem Pulsar eklentisi ile, online film izliyorum.Raspberrry pi üzerinde aynı zamanda Openvpn sunucusu kurdum, dışarıdan da erişmi sağlıyorum.
Yine üzerinde mini Dlna çalıştırıyorum, böylece evdeki tüm TV veya mobil cihazlardan, raspberry'e bağlı disklerideki media dosyalarını oynatıyorum.
Samsung tv ile, kablosuz olarak 1080p filmi altyazılı şekilde sorunsuz izliyorum.Ayrıca samba kurdum. Buna bağlı disklerdeki dosyaları ağ üzerinde okuyup yazıyorum,
Yine üzerine apple file system'mi ne onu da kurdum, evdeki 3 tane Mac bilgisayar için Time capsule yedekleme ünitesi olarak da kullanıyorum.
Güniçinde dışarıda olan Macbook, akşam eve gelince, kablosuz olarak otomatik yedekleniyor. Bu sistemi apple'dan alsam 1000lira verirdim herhalde :)Keza bazen, işyerinden eve götürmek istediğim bir dosya olunca, raspberry'e winscp ile bağlanıp, direkt sürükle bırak ile atıyorum, eve vardığımda, dosya hazır oluyor.
Hatta sizin yerinizde olsam, güvenlik kamerası gibi işleri de raspberry'e yaptırırım, kablosuz kamera modülleri de var.
Ancak üzerinde pfsense çalışmaz, ve diğer bahsettiğiniz ofis ve benzeri programlar performanslı çalışmaz. Bunlar için de bilgisayarınız kullanırsınız :)
-
Teşekkür ederim.
Bu işe başlamadan önce (daha önce hiç duymadığım) Respberry ile de karşılaştım. Dediğiniz gibi pfSense ile çalışmadığı için yönümü değiştirmek zorunda kaldım.
Sonrasında da ihtiyaçları göz önüne alınca birden fazla (pfsense için ayrı mini box, medya oynatmak için ayrı cihaz, ofis işleri için ayrı cihaz) alıp uğraşmak yerine tek makine alıp hepsini onun üzerinde kullanmaya karar verdim.
Ayrıca bilgisayarı aldığım için artık dönüşüm yok, çizdiğim yolda ilerlemem en doğrusu olacak gibi. Sonuçta da sizin yaptığınız işlerin aşağı-yukarı aynılarını yapacağım, öyle görünüyor.bu arada makine biraz önce elime ulaştı, vmware sitesinden vSphere Hypervisor 6.0 indirip USB'ye yazdım, kuruluma yavaş yavaş başlıyorum.