Chwilowe braki netu (WWW)
-
Mam postawiony pfsense na DSL-u 15000/800. Wszystko śmiga wspaniale z małym wyjątkiem - występują kilkunastosekundowe przerwy w dostępie do internetu. Po chwili "zwieszki" strony wczytują się normalnie. Czy ktoś z Was miał takie objawy? Router to P III 800 MHz / 256 RAM / 2x3COM. Gdy patrzę na obciążenie to srednio jest 1 - 3 Mbit / s download / 300 k upload - zatem łącze nie jest przeciązone.
-
Czysta instalacja?
-
Czysta instalka. Po instalacji ustawione parametry LAN, WAN, ludzie dopisani do statycznego DHCP, podział łącza zrobiony Wizardem. QOS ustawiony z priorytezacją ruchu HTTP - reszta ruchu na małych priorytetach. Minimalne pasmo dla VOIPa (128k) oraz wysoki prorytet dla Wow. Trochę pomogło ogranieczenie ilości jednoczesnych połaczeń per user ale net potrafi się zacinać np w nocy hdy obciązenie łacza jest na poziomie 100 kilobitów. Pasmo wychodzące nie jest zapchane. W najblizszych dniach zmienię komputer na którym postawiony jest pfSense i zobaczę czy to nie jest przypadkiem wina sprzętu.
-
Ja u siebie zauważyłem podobną sytuację. GG działa, strony nie. Gdzie szukać przyczyny takiego stanu rzeczy?
Pozdrawiam. -
… GG działa, strony nie. Gdzie szukać przyczyny takiego stanu rzeczy?...
Ja bym sprawdzil konfiguracje DNS, gg łączy sie z serwerami bezpośrednio po adresach IP, dlatego do poprawnego działania nie wymaga działającego DNS, wystarczy dobrze skonfigurowany routing.
-
Sprawę rozwiązałem w ten sposób, że wyłączyłem mostkowanie LAN z WAN, ustawiłem inny adres dla LAN (wcześniej działało mi jako reapiter - mea culpa i nieznajomość tematu :/). Wyłączyłem też DHCP, chociaż i z tym działało mi poprawnie. Teraz jest (odpukać, przesądny nie jestem :D) dobrze. Mam tylko prośbę - szukam dwóch rzeczy - jak można ograniczać łącze danemu userowi, i jak poprawnie dodawać reguły dla firewall'a. Będę wdzięczny, jeżeli ktoś podpowie mi, gdzie mam szukać tych informacji, jakichś przykładów.
EDIT: dokładniej chodzi mi o przykład zablokowania jakiejś strony na firewallu, i, jeżeli to możliwe, ograniczenia prędkości dla konkretnego usera (chociaż z tego co czytałem widzę, że bardziej nadaje się do takich rzeczy monowall, ale może jednak da się?).
Pozdrawiam, Jacek. -
Rozerwanie bridge WAN - LAN daje doskonałe efekty. Nic więcej się nie wiesza. Nie ma problemów z DSL-ami. Poskutkowało :-)
-
Sprawę rozwiązałem w ten sposób, że wyłączyłem mostkowanie LAN z WAN, ustawiłem inny adres dla LAN (wcześniej działało mi jako reapiter - mea culpa i nieznajomość tematu :/).
Hey - mam podobny problem, co rozumiesz przez wyłączenie mostkowania LAN z WAN, gdzie znajduje się ta opcja ?
Mam podobne problemy i chciałbym sprawdzić czy takie rozwiązanie pomoże.Pozdrawiam
-
Żeby nie zakładać nowego tematu, u mnie dzieje się to samo - ogólnie działa ok, ale chwilami ginie sygnał. Jak komp podłączę bezpośrednio do bramki to jest ok i nic się nie dzieję, tylko przez pfsense raz na kilkadziesiąt minut lipa na ok. 15 do 60 sekund wszystko ginie, pracownicy zgłaszają ciągłe problemy z połączeniem do exchange (przez VPN do centrali, vpn realizowany na routerze cisco z tpsa, pfsense ropbi tylko na firewall, wyłączyłem
wszystkie blokady i dalej to samo więc już nie wiem co mam zrobić :/Zmieniłem kable, sprawdziłem konfigurację, ogólnie jest ok, tylko czasami rozłącza, w logach systemowych nic niezwykłego nie znajduję
-
Zdaje sie ze to norma dla PFSENSA. W domu mam to samo. 3 userow czysta instalka i czasem internet ginie na dluzej ….. Na tym samy sprzecie chodzil wczsniej ENDIAN firewall i wszystko smigalo
Te same ustawienia skopiowalem na PFSENSA i lipa ..... ??? -
Raczej blad admina ;]
Po pierwsze sprawdzic czy nie wisi jakis proces, po drugie czy kolizji nie ma i przegladnac logi.