Squid3 + squidguard crashing



  • Hello new to pfsense and having a small issue.

    I would like to run Antivirus with ClamAV. But issue im having is that if I try to enable ClamAV and start the c-icap and clamd services Squid3 + SquidGuard will crash on the spot and will not start back up unless I disable ClamAV.

    This is with ClamAV on pretty much it's default setting. All I changed was ClamAV Database Update to 24hrs and Regional ClamAV Database Update Mirror to United States.

    Was wondering if anyone could point me in the right direction on maybe looking were to find and get this straightened out.

    Squid3 is a 0.3.8 fresh install on new install of 2.2.4-RELEASE (amd64) netgate-memstick-ADI-2.2.4-RELEASE-amd64 from members area, SG-2440.

    Edit:
    Found a work around.

    Sorry my grammar skills are not that great but i'll give it a shot.

    After every reboot of the router the above issues happens.

    When I do a reboot if I go to ClamAV Anti-Virus Integration Using C-ICAP tab and uncheck Enable Box and clear all the text in the Advanced Options that gets auto generated and click save. Then go to services and just double check that c-icap and clamd are stop if so this allows me to start squid and squidguard.

    After I start squid and squidguard i can go back to ClamAV Anti-Virus Integration Using C-ICAP and re-check Enable and click save. This will allow ClamAV+Squid3+SquidGuard to run without issues till next reboot then I have to repeat the steps again.


  • Banned

    That's documented in the FAQ. And fixed in 0.3.9 that's sitting here: https://github.com/pfsense/pfsense-packages/pull/1088



  • @PikkonMG

    Did you test it to see if it is real working or just pretend ?

    Because on my config all services are working ( and av updated ) but download test fail - no alert triggered.

    https://secure.eicar.org/eicar.com.txt

    https://rtcamp.com/tutorials/mail/server/testing/antivirus/

    @dok
    A test button on interface will be more than welcome.


  • Banned

    Test button for what? Put an URL into your browser.



  • @n3by:

    @PikkonMG

    Did you test it to see if it is real working or just pretend ?

    Because on my config all services are working ( and av updated ) but download test fail - no alert triggered.

    https://secure.eicar.org/eicar.com.txt

    https://rtcamp.com/tutorials/mail/server/testing/antivirus/

    @dok
    A test button on interface will be more than welcome.

    Yes it all works. If I go to eicar and try to grab any of the test files it stops it.


Log in to reply