Instalacja na dysku
-
Witam, instaluję zgodnie z podaną na screenach http://forum.pfsense.org/index.php/topic,7356.0.html kolejnością i w momencie kiedy pyta o packet mode (domyślnie zaznaczone) odznaczam je (tak tam podano) i kiedy rebootuję komputer próbuje się uruchomić i po chwili pokazuje, że nie może załadować kernella. Czy to może być wina tego, że odznaczam to packet mode czy o coś innego chodzi? Pierwszy raz używam pfsense i nie bardzo wiem, gdzie może leżeć przyczyna. Dysk 40GB, 256RAM, procek (nie pamiętam dokładnie, coś koło 1GHz) więc sprzętowo powinno być ok.
Pozdrawiam
Znalazłem na tym forum, że może przyczyną być zbyt duży lub zbyt szybki dysk? Mój to seagate barracuda 40GB 7200 rpm. Można to jakoś obejść, zmienić? -
Witam. Ja miałem kilka razy problemy z instalacją na dysku 80 GB Seagate Barracuda, instalator nieodpowiednio wykrywał geometrię dysku i potem były problemy z odpaleniem systemu (chociaż instalacja przebiegła do końca). Mozna oczywiście podać geometrię ręcznie w trakcie instalacji.
Z innymi dyskami nie miałem problemów, robiłem instalacje z pojemnościami 40 i 160 GB i wszystko było OK.Co do opcji 'Packet mode' to nie wiem jaki ona moze miec wpływ na poprawną instalację ale ja nigdy nie zmieniałem ustawienia domyslnego, czyli jesli instalator zaznaczyl tą oopcję to nie zmieniałem jej.
Chyba najszybszym sposobem sprawdzenia czy jest to wina złej geometrii dysku jest spróbowanie instalacji z dyskiem o innej pojemności.
-
Witam, udało mi się zainstalować. Zmieniłem opcję w BIOSie przy dysku, z Auto na LBA mode. I to pomogło. Packet mode zostawiłem podczas instalacji i poszło. Uuffff ;)
Teraz mam następny problem - przepraszam, że w tym samym poście - otóż doinstalowałem pakiet ntop i nie mogę wejść w niego. Jedyne co mi się otwiera to możliwość zmiany hasła, jak chcę wejść na access ntop to przeglądarka mi miele i po chwili mam limit czasu przekroczony. Z rozwijanego menu na zakładkę ntop też nie mogę wejść - efekt ten sam. Coś powinienem zrobić po doinstalowaniu pakietu? Zrestartowałem pfsense i to też nie pomogło. Acha, po kliknięciu na ntop łączy się z adresIP:3000 na tym porcie. Mogę prosić o pomoc w tym temacie?
Pozdrawiam.
EDIT:
no tak, trzeba uruchomić usługę :D Tylko jak wchodzę w Stan > Usługii i klikam uruchom usługę ntop to pokazuje mi, że się uruchomiła ale przy nazwie ntop dalej pokazuje, że jest zatrzymana. Mogę wejść w usługę w ustawienia i niby wszystko teraz jest ok.
Pozdrawiam.