Netgate Discussion Forum
    • Categories
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Search
    • Register
    • Login

Pf Sense İle Sadece Mac Adresi Bazlı Hız Limitlemesi Yapmak.

Scheduled Pinned Locked Moved Turkish
    9 Posts 4 Posters 2.2k Views
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • T
      t4r1k
      last edited by

Arkadaşlar Öncelikle Yapmak İstediğim;
      6 Kişilik Bir Networkum Var, 1 Pc Gerisi Wireles Kullanıyor (Cep Telefonu, Tablet)
      Pfsense ile SADECE Belirteceğim Mac adreslerinin hızını 50 kb ya düşürmek istiyorum.
      Veya Tüm Networkü Kullanıcı Bazlı 50 Kb Sınırlayacağım Sadece Pc Unlimited Olacak. Url Filter vs Hiç Bişey İstemiyorum. (DHCP Olacak Sadece)
      (İnternetteki Dökümanlarla Teklemeden Radius,Captive Portal, Hotspot Modüllerini Url Filter Kurulumunu Bi Abimizin Yurduna Kurulum Yaptım, Ancak Kendi İşimizi Çözemedik :( )
      3 Gündür Uğraşıyorun Endian, pfsense, Microsoft Forefront Denedim İstediğimi Yapamadım. Belki Çok Basit Bişey Ama Yapamadım.

Şu Anda Windows Server 2008 RC2 Kurulu Serverim Var. Üzerinde Pfsense Kurulu Vmware İle Kullanabiliyorum. Tüm Networke İp Dağıtıp Pfsense Üzerinden İnternete Çıkışım Var. (Çift Ethernet Kartıda Vmwareye Bridge)

Teşekkür Ederim.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • K
        kemalgok
        last edited by

Merhaba,

Yapmak istediğinizi pfSense de yapabilirsiniz;

1-Öncelikle menüdeki "Services > DHCP Server" den PC nize static bir ip verin.
        Mesela DHCP server aralığınız 192.168.1.100-192.168.1.200 aralığında olduğunu varsayalım,
        PC niz unlimited olacağı için 192.168.1.100 ü PC ye verin, sonraki cihazlar 101-102 şeklinde ip alsınlar.

2-Sonraki aşama "Firewall > Traffic Shaper > Limiter" kısmında yeni bir limit oluşturup 50 KB değerini verip adını "down50" verin.
        Birde bu kısımda ne kadar upload yapabileceklerse upload değeri içinde bir limiter oluşturun. Örnek olarak 20 Kb lık bir limiter oluşturup "up20" adını verin (Traffic Shaper ile ilgili forumda videolar mevcut).

3-Bu aşamada "Alias" oluşturup, 50 kb limitlemeye tabi tutulacak makinalar bir grup haline getirilir. "Firewall > Aliases" sayfasında "Host" seçilip ip adreslerini (Ör : 192.168.1.101,102,103,104,105) girin. Bu aliasin ismi "limit50kb" olsun.

4-En son aşama "Firewall > Rules > Lan" kısmından yeni bir kural oluşturup hangi ip lerin limitleneceği ayarlanır. Bu kuralda 2 yere dikkat edilmesi gerekiyor. Birincisi "Source" kısmı "Single Host or Alias" seçilip altına 3. maddede yaptığınız "limit50kb" alias yazılacak.
        Diğer dikkat edilecek kısım ise en alttaki "Advanced Features" kısmında "In/Out" yazan yer. Bu kısımda 2.maddede oluşturduğumuz 50 kb down, 20 kb upload olacak şekilde soldaki kutucuk 20 kb, sağdaki kutucuk ise 50 kb seçilip "Save" deyip kaydedin.
        Son olarak bu kuralı en üstte alın.

Bu yapıyı şahsen ben kullanıyorum. Hatta bir adım daha öteye geçip "Schedules" kısmında saat/gün bazlı kısıtlama da yapabilirsiniz.

İyi çalışmalar dilerim.

• T
          t4r1k
          last edited by

Anlatıklarınızın Haricinde Ben Tüm Maclara Sabit İp Tanımlaması Yaptım ve Uyguladım. Şu An Başarılı Ancak Limitli Olan Kullanıcılarda Ms Çok Yüksek Bunu Düşürmenin Bir Yolu Varmı ?

Limite Takılmayan İpde Sorun Yok.

• K
            kemalgok
            last edited by

Merhaba,

Ms i dusurmek icin 50 Kb downlad limitini en azindan 512 kb, upload limitini de 64 kb yapabilirsiniz.

İyi çalışmalar dilerim.

• S
              sgtr
              last edited by

@t4r1k:

Ms Çok Yüksek

Selam,

MS dediğiniz nedir?

SGTR

Bir umut olmasa bile Asla Pes Etme.

• K
                kemalgok
                last edited by

Selam,

Arkadaş limitlemeyi yaptıktan sonra muhtemelen hız testi yapmıştır ve hız testinde ping süresi Ms (milisaniye) yüksek çıkıyordur.

• S
                  sgtr
                  last edited by

@kemalgok:

Selam,

Arkadaş limitlemeyi yaptıktan sonra muhtemelen hız testi yapmıştır ve hız testinde ping süresi Ms (milisaniye) yüksek çıkıyordur.

Selam,

3 sefer okumama rağmen yazılanları (siz söyleyene kadar) anlayamamıştım. Sanırım birkaç fırın daha ekmek yemeliyim.

SGTR

Bir umut olmasa bile Asla Pes Etme.

• T
                    t4r1k
                    last edited by

Aynen Demekki Limitleme Yaparkern 256 512 1024 2048 4096 katlarını yapmak gerekiyormuş. 768 yaptım 74 kbde ms 30 oldu teşekkürler.

Ayrıca SGTR ms genelde oyunlarda etkili olur. Oyunlarda Anlık Gecikme (MS) Önemli.
                    32 mblik paket 90 ms değerlere sahip hattın olsun çılgınlar gibide download yap ama o 90 ms yuzunden online oyunların mahvolur.
                    bu yüzden 1 mblik paket 10 ms değerinde hattımın olmasını tercih ederim (sadece oyun oynarken tabi  ;D ) merminin 90 msde gitmesi başka 10 msde gitmesi başka  :) :)

• tuzsuzdeliT
                      tuzsuzdeli
                      last edited by

@t4r1k:

Aynen Demekki Limitleme Yaparkern 256 512 1024 2048 4096 katlarını yapmak gerekiyormuş. 768 yaptım 74 kbde ms 30 oldu teşekkürler.

Ayrıca SGTR ms genelde oyunlarda etkili olur. Oyunlarda Anlık Gecikme (MS) Önemli.
                      32 mblik paket 90 ms değerlere sahip hattın olsun çılgınlar gibide download yap ama o 90 ms yuzunden online oyunların mahvolur.
                      bu yüzden 1 mblik paket 10 ms değerinde hattımın olmasını tercih ederim (sadece oyun oynarken tabi  ;D ) merminin 90 msde gitmesi başka 10 msde gitmesi başka  :) :)

mesele katlarını yapmak değil.

örneğin limitlemeniz 500kb download 100kb upload şeklinde ise,
                      o an kullancının bilgisayarı bu limite takılacak şekilde bir download ya da upload yapıyorsa, ms'niz yüksek olur, çünkü paket sıraya girer.
                      ancak kullanıcı bilgisayar o esnada limitlerin altında bir trafiğe sahipse o zaman ms'niz düşük olur.

Çözümün bir parçası değilsen, sorunun bir parçasısındır.

• First post
                        Last post
                      Copyright 2025 Rubicon Communications LLC (Netgate). All rights reserved.