Sistem Odası Radyasyon Hakkında
-
Arkadaşlar öncelikle herkeze merhaba sonuç itibariyle burası bir pfsense firewall formu ve bu formu takip eden bir çok bilgiişlem işiyle uğraşan
arkadaşların olduğunu düşünüyorum.Öncelikle herkezin bilgi arttırımı ve sisteme olan aşkı mutlak belli ancak bir çok arkadaşım ki buna bende
dahilim bizim odalarımız sistem odalarının içinde ve ben burdaki radyasyon değerlerinin insan sağlığına ne derece zararlı olduğu hakkında bilgiye
sahip değilim acaba arkadaşlar aramızda bu konu hakkında bilgisi olan varmı var ise korunma yolları nelerdir saygılarımla … İnşallah Pfsense
dışında farklı bi konu açtığım için kuralları aşmış olmamışımdır kolay gelsin ....
-
İki tip radyasyon var.
Tehlikeleri bilineni iyonlaştırıcı radyasyon, ki bizim sistem odalarında olduğunu pek düşünmüyorum. (röntgen cihazları, mamogram, CT scan gibi cihazlarda vardır)
Sizin kastettiğiniz iyonize olmayan radyasyon.
Cep telefonu, bilgisayar, kablosuz erişim noktaları gibi cihazlar iyonlaştırıcı olmayan radyasyon yayarlar. Aslında bütün elektrikli cihazlar bu yayınımı yaparlar. Elektrikli battaniye, cep telefonuna göre daha fazla bu tip radyasyon yayar bildiğim kadarı ile.Senelerdir takip ediyorum ama ben bunun zararlı olduğu sonucuna ulaşmış henüz bir bilimsel çalışma görmüş değilim.
(yanlış anlaşılmayayım, zararsızdır demiyorum)
Ama örneğin vikipedideki ilgi başlıkta da şöyle bir ifade var
" Son zamanlarda, Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization)'a bağlı bir kuruluş olan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), mikrodalga ve milimetrik dalgaları da içinde bulunduran radyo frekans elektromanyetik alanların insanlar için muhtemelen kanserojen olduğunu belirten bir bildiri yayınladı."
Sanırım bu konuda pek çok çalışma var ama henüz bir fikir birliği yok gibi.
Her ihtimale karşı, nasıl sakınılacağı konusunda bilgi veren olsa çok güzel olur.
Bir de tabi bunun ne kadar mantıklı olduğu ve uygulanabilir olduğunu tartışmak lazım.
Örnek veriyorum, bir uçak yolculuğunda da, hem de asıl zararlı olan iyonize edici radyasyona maruz kalırsınız.
Dört saatlik bir yolculukta maruz kaldığınız radyasyon 40 microsievert'tir, bu da 2 defa göğüs röntgeni (20 microsievert) çektirmiş olmaya eşdeğerdir. -
bana göre bu radyasyon dedikleri şey sadece efsaneden başka bişey değil. o radyasyonun olduğu odada çalışsan bi ton insan var çekinen yılda 2 defa çekinir ama çalışan günde belki 20 30 defa aynı şefe maruz kalıyor. dedikleri gibi bişey olsaydı şimdiye kadar defalarca aynı şeylere tanıklık ederdik. sistem odalarında veya buna benzer kaç tane yerde radyasyondan zarar görmüş örneği varki. bu cihazlar pahalı cihazlar alması zor ve öyle bakkaldan ekmek alır gibi alınan şeyler değil bulması üretmesi her şeyi zor. sınırlayıp insanları psikojik alıştırma ile bak yılda 2 defadan fazla çekinirsen radyasyon alıyon sakatlık oluyo vs bi efsane dolaşıyo. bu efsane çıkmamış olsaydı insanlar sıra yüzünden birbirlerini yerlerdi. zararı varsa şimdiye kadar nasıl çernobilde radyasyondan bi ton örnekleri anında çıktıysa bunda da mutlaka çıması gerekirdi. yani buna şöyle de derler ateş olmayan yerden duman çıkmaz. burdan duman çıkmıyo bir örneği yok.