Navigation

Netgate Discussion Forum
    • Register
    • Login
    • Search
    • Categories
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Search

Ustawienie routingu

Polish
    2
    3
    1762
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • M
      MDziubek last edited by

Witam,

Do tej pory miałem prostą konfigurację Lan (192.168.13.0) <-> pfsense <-> Internet.

Dostałem jednak dostęp do pewnych zasobów poprzez open VPN, jako że kilka komputerów musi z niej skorzystać postanowiłem, zestawić to połączenie na moim pFsense

Skonfigurowałem połaczenie (VPN/OpenVPN/Clients),
      skojarzyłem połaczenie (InterfacesInterface Assignments)

I teraz problem, bo wszystko mi przechodzi przez ten VPN, a ja chciałbym tak, że calość idzie jak szła do tej pory przez WAN,
      a tylko ruch do sieci 10.0.0.0.0 i 10.0.1.0 prze to połączenie openvpn.

Domyślam się, że to trzeba zrobić tutaj: Firewall/NAT/Outbound.

Obecnie mam zaznaczoną opcje Automatic outbound NAT rule generation. (IPsec passthrough included) i tylko 2 automatyczne reguły:

| Interface | Source | Source Port | Destination | Destination Port | NAT Address | NAT Port | Static Port | Description |
      | WAN | 127.0.0.0/8 192.168.13.0/24 | * | * | 500 | WAN address | * | | Auto created rule for ISAKMP |
      | WAN | 127.0.0.0/8 192.168.13.0/24 | * | * | * | WAN address | * | | Auto created rule |

Zakladam, że muszę zmienic opcje na: Manual Outbound NAT rule generation. (AON - Advanced Outbound NAT) i skonfigurowac to ręcznie.

Jako, że nigdy tego nie robiłem, zwracam się z prośbą o to jak to skonfigurować.

Pozdrawiam
      Michał

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • R
        RaThek last edited by

Powinieneś w Phase2 poprawnie określić jakie masz zdalne sieci. Routing ustawi się automatycznie na podstawie tych wpisów. Prawdopodobnie w tej chwili masz za szeroki zakres tam ustawiony stąd routing na wszystko przez VPN.

• M
          MDziubek last edited by

To nie pomaga, w konfiguracji klienta open VPN nie mam możliwości konfiguracji fazy 2…
          Ale dodałem w ustawieniach Tunnel Settings:
          IPv4 Tunnel Network: 10.0.1.0/30
          IPv4 Remote Network Network:  10.0.1.0/24

Ale efekt, ze wszystko i tak jest pchane przez openvpn...

• First post
            Last post