DHCPV6 not showing leases



  • 2.3.1-RELEASE-p1 (amd64)
    built on Wed May 25 14:53:06 CDT 2016
    FreeBSD 10.3-RELEASE-p3
    DHCPv6 Server & RA

    IPv6 He.net tunnel up and running, all devices on the LAN are receiving a valid IPV6 address but when I look at the DHCPV6 leases screen, none of the device are showing up.
    Why am I not seeing the 26+ devices with valid DHCPV6 ip's leases in this screen.  Is there a special configuration that has to be done?

    Thanks
    cjb



  • Are you sure they're using DHCPv6, and not SLAAC? SLAAC is completely on the client side, so there's no server to communicate with. The client receives the router advertisement from pfSense, then uses data within that to determine its own IP address.

    If your router advertisements (RAs) are set to Unmanaged or Assisted, then SLAAC is used for IPv6 addressing. If set to Assisted, a device can fall back to DHCPv6 if it doesn't support SLAAC, or DHCPv6 can be used to obtain additional information about the network connection, while SLAAC is used for determining the IPv6 address. If the RA is set to Managed, then DHCPv6 only will be used, and any devices that don't support DHCPv6 - like Android devices - will fail to receive an IPv6 address.



  • Thank you for the reply.  Did not know that Assisted was using SLACC.  If I understand your comment, if I set the RA to Managed I will see the leased IPV6  devices and if a device does not support DHCPv6 it will not get an IPV6 address but would still get the IPV4 address from the DHCP v4 server.  is this correct?

    Thanks