Nowa konfiguracja PfSense oraz router i AP
-
Witajcie, mam trochę starszy sprzęt który złożyłem na potrzeby pobawienia się PfSense. Ma on semprona 2800+ i 1gb ramu, oraz dwa interfejsy sieciowe.
Oprócz tego posiadam router Draytek Vigor 2910 oraz D-Link DIR655.
Maszynę PfSense połączyłem między mojego dostawcę a router Draytek, wziąłem kabel od dostawcy i wpiąłem w pierwszy interfejs maszyny z PfSense, natomiast z drugiego interfejsu idzie kabel do portu WAN w routerze Draytek, który pełni rolę Switcha do którego podłączone są telewizory oraz wszystko co na kabel plus dodatkowo ten router D-Linka który pracuje jako Access Point. Router D-Link za kilka dni zastąpie Access Pointem z TP-Linka (mam taką możliwość wymiany za darmo, a ten AP jest lepszy)
Teraz pytanie. Chciałbym utrzymać takie połączenie jak mam teraz (Czyli PfSense jako firewall i do tego Draytek jako switch, a do tego switcha podłączony Access Point). Tylko gubię się trochę bo z tego co rozumiem to mam włączony serwer DHCP na PfSense, ale w moim Drayteku również jest on włączony i nie wiem jak mam to ze sobą pogodzić tak żeby PfSense służył jako DHCP server dla Drayteka.
Jestem otwarty na wasze propozycje i musze wspomnieć, że jest to moja pierwsza w życiu "konfiguracja sieciowa". Raczkuję w tym temacie. Proszę o pomoc.
-
Skoro tego Drayteka chcesz wykorzystać jako switch to wyłącz na nim DHCP. A kabel od PF-a podłącz do porty LAN, w efekcie draytek będzie pracował jako switch. Jeśli jednak chcesz jako dodatkowy router to pf-a wpinasz do portu WAN1 w Drayteku. A do LAN to co w sieci.
Pamiętaj by były różne adresacje sieciowe przy tym drugim rozwiązaniu np:
PF:- wan xxx.xxx.xxx.xxx
- LAN 92.168.1.1
Draytek: - wan 192.168.1.10 brama i dns 192.168.1.1
- LAN 192.168.10.1.
-
Dziękuję Panu bardzo, podepnę wiec PF'a pod LAN i wyłączę DHCP w Drayteku :)