Installation from CD image getting stuck



  • Hello,

    I have an issue during the installation.

    My HW is the following:

    • APU.1D4 1 GHz Dual-Core T40E, AMD G series T40E, 1 GHz dual Bobcat core with 64 bit support and 4 GB DDR3-1066 DRAM.
    • mSATA SSD Module, 16GB, MLC NAND Flash
    • 802.11a/b/g/n, Mini-PCI-Express, WLE200NX, 20dBm, 100mWatt, 2x2, Mini-SMT

    We can rule out compatibility issues because the box is already currently working with a 2.3.2 (the same version I am trying to overwrite), but it has problems and I would like to try and reinstall it . However… hem ... originally was not installed by me!  :-\

    I am trying to install via DVD through an external USB/DVD reader.

    I enclose below the log of the installer (I know that the issue at the  beginning was identical and it has been solved).
    Just I have no idea how:

    _Select boot device:

    1. AHCI/0: SATA SSD ATA-10 Hard-Disk (15272 MiBytes)
    2. DVD/CD [USB MSC Drive TSSTcorp CDDVDW SE-218GN TS00]
    3. Payload [setup]
    4. Payload [memtest]

    drive 0x000f2a80: PCHS=16383/16/63 translation=lba LCHS=1024/255/63 s=31277232
    Booting from DVD/CD…
    CD Loader 1.2

    Building the boot loader arguments
    Looking up /BOOT/LOADER... Found
    Relocating the loader and the BTX
    Starting the BTX loader
    KDB: debugger backends: ddb
    KDB: current backend: ddb
    Copyright (c) 1992-2016 The FreeBSD Project.
    Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
            The Regents of the University of California. All rights reserved.
    FreeBSD is a registered trademark of The FreeBSD Foundation.
    FreeBSD 10.3-RELEASE-p5 #0 7307492(RELENG_2_3_2): Tue Jul 19 13:29:35 CDT 2016
        root@ce23-amd64-builder:/builder/pfsense-232/tmp/obj/builder/pfsense-232/tmp/FreeBSD-src/sys/pfSense amd64
    FreeBSD clang version 3.4.1 (tags/RELEASE_34/dot1-final 208032) 20140512
    CPU: AMD G-T40E Processor (1000.02-MHz K8-class CPU)
      Origin="AuthenticAMD"  Id=0x500f20  Family=0x14  Model=0x2  Stepping=0
      Features=0x178bfbff <fpu,vme,de,pse,tsc,msr,pae,mce,cx8,apic,sep,mtrr,pge,mca,cmov,pat,pse36,clflush,mmx,fxsr,sse,sse2,htt>Features2=0x802209 <sse3,mon,ssse3,cx16,popcnt>AMD Features=0x2e500800 <syscall,nx,mmx+,ffxsr,page1gb,rdtscp,lm>AMD Features2=0x35ff <lahf,cmp,svm,extapic,cr8,abm,sse4a,mas,prefetch,ibs,skinit,wdt>SVM: NP,NRIP,NAsids=8
      TSC: P-state invariant, performance statistics
    real memory  = 4815060992 (4592 MB)
    avail memory = 4073717760 (3885 MB)
    Event timer "LAPIC" quality 400
    ACPI APIC Table: <core  coreboot="">FreeBSD/SMP: Multiprocessor System Detected: 2 CPUs
    FreeBSD/SMP: 1 package(s) x 2 core(s)
    cpu0 (BSP): APIC ID:  0
    cpu1 (AP): APIC ID:  1
    random: <software, yarrow="">initialized
    ioapic0 <version 2.1="">irqs 0-23 on motherboard
    wlan: mac acl policy registered
    ipw_bss: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_ipw/.
    ipw_bss: If you agree with the license, set legal.intel_ipw.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (ipw_bss_fw, 0xffffffff806208f0, 0) error 1
    ipw_ibss: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_ipw/.
    ipw_ibss: If you agree with the license, set legal.intel_ipw.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (ipw_ibss_fw, 0xffffffff806209a0, 0) error 1
    ipw_monitor: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_ipw/.
    ipw_monitor: If you agree with the license, set legal.intel_ipw.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (ipw_monitor_fw, 0xffffffff80620a50, 0) error 1
    iwi_bss: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_iwi/.
    iwi_bss: If you agree with the license, set legal.intel_iwi.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (iwi_bss_fw, 0xffffffff80647bf0, 0) error 1
    iwi_ibss: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_iwi/.
    iwi_ibss: If you agree with the license, set legal.intel_iwi.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (iwi_ibss_fw, 0xffffffff80647ca0, 0) error 1
    iwi_monitor: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_iwi/.
    iwi_monitor: If you agree with the license, set legal.intel_iwi.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (iwi_monitor_fw, 0xffffffff80647d50, 0) error 1
    netmap: loaded module
    kbd0 at kbdmux0
    module_register_init: MOD_LOAD (vesa, 0xffffffff81016b90, 0) error 19
    cryptosoft0: <software crypto="">on motherboard
    padlock0: No ACE support.
    acpi0: <core coreboot="">on motherboard
    acpi0: Power Button (fixed)
    cpu0: <acpi cpu="">on acpi0
    cpu1: <acpi cpu="">on acpi0
    atrtc0: <at realtime="" clock="">port 0x70-0x71 irq 8 on acpi0
    Event timer "RTC" frequency 32768 Hz quality 0
    attimer0: <at timer="">port 0x40-0x43 irq 0 on acpi0
    Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
    Event timer "i8254" frequency 1193182 Hz quality 100
    Timecounter "ACPI-fast" frequency 3579545 Hz quality 900
    acpi_timer0: <32-bit timer at 3.579545MHz> port 0x808-0x80b on acpi0
    hpet0: <high precision="" event="" timer="">iomem 0xfed00000-0xfed003ff on acpi0
    Timecounter "HPET" frequency 14318180 Hz quality 950
    Event timer "HPET" frequency 14318180 Hz quality 550
    Event timer "HPET1" frequency 14318180 Hz quality 450
    pcib0: <acpi host-pci="" bridge="">port 0xcf8-0xcff on acpi0
    pci0: <acpi pci="" bus="">on pcib0
    pcib1: <acpi pci-pci="" bridge="">irq 16 at device 4.0 on pci0
    pci1: <acpi pci="" bus="">on pcib1
    re0: <realtek 8111="" 8168="" b="" c="" cp="" d="" dp="" e="" f="" g="" pcie="" gigabit="" ethernet="">port 0x1000-0x10ff mem 0xf7900000-0xf7900fff,0xf7800000-0xf7803fff irq 16 at device 0.0 on pci1
    re0: Using 1 MSI-X message
    re0: ASPM disabled
    re0: Chip rev. 0x2c000000
    re0: MAC rev. 0x00200000
    miibus0: <mii bus="">on re0
    rgephy0: <rtl8169s 8211="" 8110s="" 1000base-t="" media="" interface="">PHY 1 on miibus0
    rgephy0:  none, 10baseT, 10baseT-FDX, 10baseT-FDX-flow, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 100baseTX-FDX-flow, 1000baseT, 1000baseT-master, 1000baseT-FDX, 1000baseT-FDX-master, 1000baseT-FDX-flow, 1000baseT-FDX-flow-master, auto, auto-flow
    re0: Using defaults for TSO: 65518/35/2048
    re0: Ethernet address: 00:0d:b9:3e:c2:74
    re0: netmap queues/slots: TX 1/256, RX 1/256
    pcib2: <acpi pci-pci="" bridge="">irq 17 at device 5.0 on pci0
    pci2: <acpi pci="" bus="">on pcib2
    re1: <realtek 8111="" 8168="" b="" c="" cp="" d="" dp="" e="" f="" g="" pcie="" gigabit="" ethernet="">port 0x2000-0x20ff mem 0xf7b00000-0xf7b00fff,0xf7a00000-0xf7a03fff irq 17 at device 0.0 on pci2
    re1: Using 1 MSI-X message
    re1: ASPM disabled
    re1: Chip rev. 0x2c000000
    re1: MAC rev. 0x00200000
    miibus1: <mii bus="">on re1
    rgephy1: <rtl8169s 8211="" 8110s="" 1000base-t="" media="" interface="">PHY 1 on miibus1
    rgephy1:  none, 10baseT, 10baseT-FDX, 10baseT-FDX-flow, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 100baseTX-FDX-flow, 1000baseT, 1000baseT-master, 1000baseT-FDX, 1000baseT-FDX-master, 1000baseT-FDX-flow, 1000baseT-FDX-flow-master, auto, auto-flow
    re1: Using defaults for TSO: 65518/35/2048
    re1: Ethernet address: 00:0d:b9:3e:c2:75
    re1: netmap queues/slots: TX 1/256, RX 1/256
    pcib3: <acpi pci-pci="" bridge="">irq 18 at device 6.0 on pci0
    pci3: <acpi pci="" bus="">on pcib3
    re2: <realtek 8111="" 8168="" b="" c="" cp="" d="" dp="" e="" f="" g="" pcie="" gigabit="" ethernet="">port 0x3000-0x30ff mem 0xf7d00000-0xf7d00fff,0xf7c00000-0xf7c03fff irq 18 at device 0.0 on pci3
    re2: Using 1 MSI-X message
    re2: ASPM disabled
    re2: Chip rev. 0x2c000000
    re2: MAC rev. 0x00200000
    miibus2: <mii bus="">on re2
    rgephy2: <rtl8169s 8211="" 8110s="" 1000base-t="" media="" interface="">PHY 1 on miibus2
    rgephy2:  none, 10baseT, 10baseT-FDX, 10baseT-FDX-flow, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 100baseTX-FDX-flow, 1000baseT, 1000baseT-master, 1000baseT-FDX, 1000baseT-FDX-master, 1000baseT-FDX-flow, 1000baseT-FDX-flow-master, auto, auto-flow
    re2: Using defaults for TSO: 65518/35/2048
    re2: Ethernet address: 00:0d:b9:3e:c2:76
    re2: netmap queues/slots: TX 1/256, RX 1/256
    pcib4: <acpi pci-pci="" bridge="">irq 19 at device 7.0 on pci0
    pci4: <acpi pci="" bus="">on pcib4
    ath0: <atheros 9280="">mem 0xf7e00000-0xf7e0ffff irq 19 at device 0.0 on pci4
    [ath] enabling AN_TOP2_FIXUP
    ath0: [HT] enabling HT modes
    ath0: [HT] 1 stream STBC receive enabled
    ath0: [HT] 1 stream STBC transmit enabled
    ath0: [HT] 2 RX streams; 2 TX streams
    ath0: AR9280 mac 128.2 RF5133 phy 13.0
    ath0: 2GHz radio: 0x0000; 5GHz radio: 0x00c0
    ahci0: <amd sb7x0="" sb8x0="" sb9x0="" ahci="" sata="" controller="">port 0x4010-0x4017,0x4020-0x4023,0x4018-0x401f,0x4024-0x4027,0x4000-0x400f mem 0xf7f04000-0xf7f043ff irq 19 at device 17.0 on pci0
    ahci0: AHCI v1.20 with 6 6Gbps ports, Port Multiplier supported
    ahci0: quirks=0x22000 <ati_pmp_bug,1msi>ahcich0: <ahci channel="">at channel 0 on ahci0
    ahcich1: <ahci channel="">at channel 1 on ahci0
    ahcich2: <ahci channel="">at channel 2 on ahci0
    ahcich3: <ahci channel="">at channel 3 on ahci0
    ahcich4: <ahci channel="">at channel 4 on ahci0
    ahcich5: <ahci channel="">at channel 5 on ahci0
    ohci0: <amd sb7x0="" sb8x0="" sb9x0="" usb="" controller="">mem 0xf7f00000-0xf7f00fff irq 18 at device 18.0 on pci0
    usbus0 on ohci0
    ehci0: <amd sb7x0="" sb8x0="" sb9x0="" usb="" 2.0="" controller="">mem 0xf7f04400-0xf7f044ff irq 17 at device 18.2 on pci0
    usbus1: EHCI version 1.0
    usbus1 on ehci0
    ohci1: <amd sb7x0="" sb8x0="" sb9x0="" usb="" controller="">mem 0xf7f01000-0xf7f01fff irq 18 at device 19.0 on pci0
    usbus2 on ohci1
    ehci1: <amd sb7x0="" sb8x0="" sb9x0="" usb="" 2.0="" controller="">mem 0xf7f04500-0xf7f045ff irq 17 at device 19.2 on pci0
    usbus3: EHCI version 1.0
    usbus3 on ehci1
    isab0: <pci-isa bridge="">at device 20.3 on pci0
    isa0: <isa bus="">on isab0
    pcib5: <acpi pci-pci="" bridge="">at device 20.4 on pci0
    pci5: <acpi pci="" bus="">on pcib5
    ohci2: <amd sb7x0="" sb8x0="" sb9x0="" usb="" controller="">mem 0xf7f02000-0xf7f02fff irq 18 at device 20.5 on pci0
    usbus4 on ohci2
    pcib6: <acpi pci-pci="" bridge="">at device 21.0 on pci0
    pci6: <acpi pci="" bus="">on pcib6
    ohci3: <amd sb7x0="" sb8x0="" sb9x0="" usb="" controller="">mem 0xf7f03000-0xf7f03fff at device 22.0 on pci0
    usbus5 on ohci3
    ehci2: <amd sb7x0="" sb8x0="" sb9x0="" usb="" 2.0="" controller="">mem 0xf7f04600-0xf7f046ff at device 22.2 on pci0
    usbus6: EHCI version 1.0
    usbus6 on ehci2
    acpi_button0: <power button="">on acpi0
    orm0: <isa option="" rom="">at iomem 0xee800-0xeffff on isa0
    gpioapu0: Environment returned APU
    gpioapu0: Address on reg 0x24 is 0xfed80000/4275568640
    gpioapu0 at iomem 0xfed80100-0xfed801ff on isa0
    ppc0: cannot reserve I/O port range
    uart0: <16550 or compatible> at port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x10 on isa0
    uart0: console (115200,n,8,1)
    uart1: <16550 or compatible> at port 0x2f8-0x2ff irq 3 on isa0
    Timecounters tick every 1.000 msec
    random: unblocking device.
    usbus0: 12Mbps Full Speed USB v1.0
    usbus1: 480Mbps High Speed USB v2.0
    usbus2: 12Mbps Full Speed USB v1.0
    usbus3: 480Mbps High Speed USB v2.0
    ugen0.1: <ati>at usbus0
    uhub0: <ati 1="" 9="" ohci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr="">on usbus0
    ugen1.1: <ati>at usbus1
    uhub1: <ati 1="" 9="" ehci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 2.00="" 1.00,="" addr="">on usbus1
    ugen2.1: <ati>at usbus2
    uhub2: <ati 1="" 9="" ohci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr="">on usbus2
    ugen3.1: <ati>at usbus3
    uhub3: <ati 1="" 9="" ehci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 2.00="" 1.00,="" addr="">on usbus3
    usbus4: 12Mbps Full Speed USB v1.0
    usbus5: 12Mbps Full Speed USB v1.0
    usbus6: 480Mbps High Speed USB v2.0
    ugen4.1: <ati>at usbus4
    uhub4: <ati 1="" 9="" ohci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr="">on usbus4
    ugen5.1: <ati>at usbus5
    uhub5: <ati 1="" 9="" ohci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr="">on usbus5
    ugen6.1: <ati>at usbus6
    uhub6: <ati 1="" 9="" ehci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 2.00="" 1.00,="" addr="">on usbus6
    ada0 at ahcich0 bus 0 scbus0 target 0 lun 0
    ada0: <sata ssd="" s9fm02.0="">ACS-3 ATA SATA 3.x device
    ada0: Serial Number DDC3075218EE01540732
    ada0: 600.000MB/s transfers (SATA 3.x, UDMA6, PIO 8192bytes)
    ada0: Command Queueing enabled
    ada0: 15272MB (31277232 512 byte sectors)
    ada0: Previously was known as ad4
    SMP: AP CPU #1 Launched!
    Timecounter "TSC" frequency 1000021425 Hz quality 800
    Root mount waiting for: usbus6 usbus5 usbus4 usbus3 usbus2 usbus1 usbus0
    uhub4: 2 ports with 2 removable, self powered
    uhub0: 5 ports with 5 removable, self powered
    uhub2: 5 ports with 5 removable, self powered
    uhub5: 4 ports with 4 removable, self powered
    Root mount waiting for: usbus6 usbus3 usbus1
    uhub6: 4 ports with 4 removable, self powered
    uhub1: 5 ports with 5 removable, self powered
    uhub3: 5 ports with 5 removable, self powered
    ugen6.2: <generic>at usbus6
    umass0: <generic 0="" 2="" flash="" card="" readerwriter,="" class="" 0,="" rev="" 2.01="" 1.00,="" addr="">on u
    Root mount waiting for: usbus1
    da0 at umass-sim0 bus 0 scbus6 target 0 lun 0
    da0: <multiple card ="" reader="" 1.00="">Removable Direct Access SPC-2 SCSI device
    da0: Serial Number 058F63666485
    da0: 40.000MB/s transfers
    da0: Attempt to query device size failed: NOT READY, Medium not present
    da0: quirks=0x2 <no_6_byte>Root mount waiting for: usbus1
    ugen1.2: <mediatek inc="">at usbus1
    umass1: <6238–Storage> on usbus1
    Trying to mount root from cd9660:/dev/iso9660/PFSENSE [ro]…
    mountroot: waiting for device /dev/iso9660/PFSENSE ...
    cd0 at umass-sim1 bus 1 scbus7 target 0 lun 0
    cd0: <tsstcorp cddvdw="" se-218gn="" ts00="">Removable CD-ROM SCSI device
    cd0: 40.000MB/s transfers
    cd0: 607MB (311056 2048 byte sectors)
    cd0: quirks=0x10<10_BYTE_ONLY>
    Mounting from cd9660:/dev/iso9660/PFSENSE failed with error 19.

    Loader variables:
      vfs.root.mountfrom=cd9660:/dev/iso9660/PFSENSE
      vfs.root.mountfrom.options=ro

    Manual root filesystem specification:
      <fstype>: <device>[options]
          Mount <device>using filesystem <fstype>and with the specified (optional) option list.

    eg. ufs:/dev/da0s1a
            zfs:tank
            cd9660:/dev/acd0 ro
              (which is equivalent to: mount -t cd9660 -o ro /dev/acd0 /)

    ?              List valid disk boot devices
      .              Yield 1 second (for background tasks)
      <empty line="">Abort manual input

    mountroot></empty></fstype></device></device></fstype></tsstcorp></mediatek></no_6_byte></multiple></generic></generic></sata></ati></ati></ati></ati></ati></ati></ati></ati></ati></ati></ati></ati></ati></ati></isa></power></amd></amd></acpi></acpi></amd></acpi></acpi></isa></pci-isa></amd></amd></amd></amd></ahci></ahci></ahci></ahci></ahci></ahci></ati_pmp_bug,1msi></amd></atheros></acpi></acpi></rtl8169s></mii></realtek></acpi></acpi></rtl8169s></mii></realtek></acpi></acpi></rtl8169s></mii></realtek></acpi></acpi></acpi></acpi></high></at></at></acpi></acpi></core></software></version></software,></core ></lahf,cmp,svm,extapic,cr8,abm,sse4a,mas,prefetch,ibs,skinit,wdt></syscall,nx,mmx+,ffxsr,page1gb,rdtscp,lm></sse3,mon,ssse3,cx16,popcnt></fpu,vme,de,pse,tsc,msr,pae,mce,cx8,apic,sep,mtrr,pge,mca,cmov,pat,pse36,clflush,mmx,fxsr,sse,sse2,htt>_


  • Rebel Alliance Developer Netgate

    Why not use the serial memstick installer? It would appear it's having problems reading the CD properly.



  • I am puzzled. Because it is basically booting from that CD….and then has issues reading/mounting it? weird...

    In any case, you are suggesting the USB method, right?
    This one https://doc.pfsense.org/index.php/Writing_Disk_Images for clarity.

    Thanks!


  • Rebel Alliance Developer Netgate

    Yes, using the serial memstick installer image (not the CD iso)


Log in to reply