Configuring multi wan



  • Hello! i'm new to using pfsense adn here also. would someone help me with my pfbox? i set-up a multiwan and this my configuration:( since i only have two  isp's)

    fxp0 = 192.168.1.1 (local)

    xl0 = 192.168.0.254/24 (wan isp1)
            192.168.0.1 (not my real gateway)
            202.xxx.xxx.xxx (DNS)

    xl1 =  192.168.2.254/24 (wan2 isp2)
            192.168.2.1 (****)
            203.xxx.xxx.xxx

    i set-up everything and tested each connection and it all went well except for 1 problem that confuses me.
    when i ping a host using wan1 i can get a reply.
    pinging from wan2 also gave me the same result but when i switched off wan1 and pinged from wan2,
    i can't get any reply from any host. did i miss something? i tried to switch both connection but i end up with the same poblem. please anynone?



  • no help/suggestions? ???



  • You're very unclear "how" did you this ping.
    Are you pinging from the ping utility on the WebGUI?

    @YourPfSenseBox:

    Note:  Multi-wan is not supported from this utility currently.



  • yes… am using the 'PING' utility on the webgui and it did gave the same notification, but i'm just wondering why does my connection thru wan2(opt1) also goes off when i only disconnect wan.



  • i set-up everything and tested each connection and it all went well except for 1 problem that confuses me.
    when i ping a host using wan1 i can get a reply.
    pinging from wan2 also gave me the same result but when i switched off wan1 and pinged from wan2,
    i can't get any reply from any host. did i miss something? i tried to switch both connection but i end up with the same poblem. please anynone?

    but i'm just wondering why does my connection thru wan2(opt1) also goes off when i only disconnect wan.

    Now is it working or is it not working?

    But the whole discussion is kind of pointless because

    Note:  Multi-wan is not supported from this utility currently.



  • haha.. i know.. but i just followed the instructions from here http://doc.pfsense.org/index.php/MultiWanVersion1.2. i can browse the internet using my pfbox LAN as gateway. but the things is why does it seem wan2(opt1) reliant to wan? that it (opt1) disconnects when i unplug wan. that's what bothers me.



  • plus i can't even continue with load balance because of this.



  • When you disconnect the WAN pfSense looses the ability to resolve domain-names.
    This is probably what you are seeing.

    Add a static route pointing to the gateway of your second WAN for at least one of your DNS entries.
    When your WAN1 goes down you can still resolve names over the WAN2 now.



  • I had this very same problem - It manifests in two ways,

    You loose DNS when you pull the wan out as GruensFroeschli said, to get round this add an outside DNS server to your DHCP DNS list set your router as DNS 1 and say OPENDNS server as DNS 2. Obviously this only works if you are using DHCP to assign IP's to your LAN.

    Second you have the same gateway outside between OPT1 and WAN - this was happening to me because I use the same ISP for both WAN interfaces. both interfaces worked but When I pulled WAN out it would kill OPT1 also. Also in my logs the WAN interface could hear the OPT1 interface broadcasting for an address.

    To get round this I plugged my OPT1 modem in to a spare NIC this forced my ISP to give it a new IP and eventually I got one with a completely different gateway, and now loadbalance and failover is working perfectly.

    I know this may not be directly the same as your problem but may give you some pointers.



Locked