[solved with workaround] Higher CPU load after upgrade to 2.4 on Hyper V



  • Hello

    The upgrade from 2.3.4.p1 to 2.4.0 works without any Problems.
    After an upgrade to Version 2.4 i have a lot more CPU load on my HyperV pfsense machine

    See Attachment png

    a Shell Output from top -aSH shows the following:

    last pid: 18687;  load averages:  1.84,  1.54,  1.31  up 2+00:32:59    21:00:41
    150 processes: 4 running, 131 sleeping, 15 waiting
    
    Mem: 106M Active, 6996K Inact, 39M Laundry, 237M Wired, 30M Buf, 65M Free
    
    Swap: 4096M Total, 127M Used, 3969M Free, 3% Inuse
    
      PID USERNAME  PRI NICE   SIZE    RES STATE   C   TIME    WCPU COMMAND
    50763 root       95    0   200M 87416K CPU1    1  36.7H  72.66% /usr/sbin/bsnmpd -c /var/etc/snmpd.conf -p /var/run/snmpd.pid
       11 root      155 ki31     0K    32K RUN     0  28.7H  55.86% [idle{idle: cpu0}]
       11 root      155 ki31     0K    32K RUN     1  17.9H  39.89% [idle{idle: cpu1}]
       14 root       -8    -     0K    48K -       0 319:20  10.35% [geom{g_event}]
       12 root      -88    -     0K   240K WAIT    0 314:34  10.25% [intr{irq15: ata1}]
        0 root      -92    -     0K   416K -       0  24:59   4.39% [kernel{hvevent0}]
        0 root      -92    -     0K   416K -       1  15:47   2.49% [kernel{hvevent1}]
      297 root       22    0   272M 14808K piperd  0   0:08   0.68% php-fpm: pool nginx (php-fpm){php-fpm}
      356 root       20    0  9560K   460K select  0  34:50   0.49% /sbin/devd -q -f /etc/pfSense-devd.conf
       12 root      -60    -     0K   240K WAIT    0  29:47   0.39% [intr{swi4: clock (0)}]
        0 root      -92    -     0K   416K -       1   2:18   0.39% [kernel{hn0 tx0}]
        0 root      -92    -     0K   416K -       1   2:25   0.20% [kernel{hn1 tx0}]
        4 root      -16    -     0K    32K -       0   6:14   0.00% [cam{doneq0}]
       17 root      -16    -     0K    16K -       0   1:15   0.00% [rand_harvestq]
       16 root      -16    -     0K    16K pftm    1   0:53   0.00% [pf purge]
       12 root      -72    -     0K   240K WAIT    1   0:48   0.00% [intr{swi1: netisr 1}]
       18 root      -16    -     0K    48K psleep  1   0:43   0.00% [pagedaemon{pagedaemon}]
        0 root      -16    -     0K   416K swapin  0   0:35   0.00% [kernel{swapper}]
    
    

    When i go back to a HyperV Snapshot 2.3.4p1 The CPU Usage ist ok again.

    Any Halp is welcome!

    Thank you
    Andi

    ![2017-10-14 21_03_41-Check_MK Local site hoob - Service details AH_FW_Pfsense -_ CPU utilization.png](/public/imported_attachments/1/2017-10-14 21_03_41-Check_MK Local site hoob - Service details AH_FW_Pfsense -_ CPU utilization.png)
    ![2017-10-14 21_03_41-Check_MK Local site hoob - Service details AH_FW_Pfsense -_ CPU utilization.png_thumb](/public/imported_attachments/1/2017-10-14 21_03_41-Check_MK Local site hoob - Service details AH_FW_Pfsense -_ CPU utilization.png_thumb)



  • Remove the virtual CD drive, or disable the hostres option in services/SNMP.
    https://redmine.pfsense.org/issues/6882



  • Fast PiBa!! Thank You!

    I disabled the Host recources under snmp modules -> this does the trick!

    Thank you very much!

    ![2017-10-14 21_25_30-Check_MK Local site hoob - Service details AH_FW_Pfsense -_ CPU utilization.png](/public/imported_attachments/1/2017-10-14 21_25_30-Check_MK Local site hoob - Service details AH_FW_Pfsense -_ CPU utilization.png)
    ![2017-10-14 21_25_30-Check_MK Local site hoob - Service details AH_FW_Pfsense -_ CPU utilization.png_thumb](/public/imported_attachments/1/2017-10-14 21_25_30-Check_MK Local site hoob - Service details AH_FW_Pfsense -_ CPU utilization.png_thumb)