Freepbx pfsense lag after some time



  • Hi to all,
    I hope that someone can point me to the right direction to fix this problem in a production environment, this is my situation:

    • a fritzbox VDSL router on top of the connections
    • next I have a PFSENSE 2.4.2-RELEASE-p1 (amd64) virtualized in a KVM HA CLUSTER environment with 2 dedicated nics WAN and LAN on the same phisical NIC
    • FREEPBX behind PFSENSE virtualized in the same cluster.

    the freepbx is in the same subnet as all the 40 ip phones connected trough a gigabit switch, everything is fast and dedicated to this voip configuration without mixing data with sip. in this freepbx I have 4 pjsip trunks to the external world. I don't need to connect remote extensions or strange things, simply local traffic and 4 pjsip trunks.

    I have followed the tutorials about "disable source port rewriting" "Firewall Optimizzation Options: Conservative" and "firewal scrub" with no solution.

    This is what happens: let's say I just restarted everything (freepbx and pfsense) at an initial stage everything works flawless but after ten minutes of massive calls(we have a call center) incoming calls (and not outgoing) starts to LAG around 2 seconds, then after restarting pfsense the LAG disappears. no problems with outgoing calls that works perfectly.

    I really cannot figure out of this and I'm receiving a lot of pression from my colleagues cause we have just migrated from multi BRI environment that obviously was very stable but very very very expensive and with a lot of limitations if compared to this new technology :(

    hope to fix this in some way, I think that this is related to pfsense cause if I put the freepbx behind the fritzbox I don't have such problems. something strange is that with soft phones this is not happening