Upgrade from 2.4.3 to 2.4.3_1 caused LAN interface to fail 1000Mbps negociation



  • Hello,

    I've just upgraded from 2.4.3 to 2.4.3_1 on a Dell R710 (using BCM5709 hardware).
    Now my LAN (holding 2 VLANs) cannot negotiate more than 100Mbps.

    Any hints/ideas/suggestions ? Tomorrow everybody in the company will probably kill me when they'll see the "improved" speeds from 1Gbps internet down to 100Mbps :)

    Any help will be greatly appreciated (and will help me in keeping my job :) )

    Thanks.

    L.E

    I have 4 Gigabit Ethernet ports on the Dell 710

    BCE0 –> WAN (PPPoE)
    BCE1 --> not used
    BCE2 --> LAN (VLAN5) ---> only negotiates @ 100Mbps
    BCE3 --> LAN (VLAN10) ---> negotiates OK @ 1000Mbps

    Still waiting for ideas... thanks



  • Replace the cable at BCE2.
    If that doesn't help switch VLAN5 to BCE1 and watch negotiation speed.


  • Netgate Administrator

    Yes, since you have an unused port try swapping the assignments to that.

    Hard to imagine anything in the patch update would have affected that. Likely a coincidence with the required reboot.

    Steve



  • Replaced cable on BCE2 (CAT7) –> same issue
    I finally changed the port to BCE1 and everything is back to normal (had to force the port in 1000BaseT from PFSense though).

    Thanks.
    Andy


  • Netgate Administrator

    Hmm, you should not have to force the speed/duplex unless the other side is set to fixed.

    Sounds like you may have some issues with those bge ports. I would start thinking about swapping them out when you can. Better to have a plan in place if any of them fail again.

    Steve


 

© Copyright 2002 - 2018 Rubicon Communications, LLC | Privacy Policy