pfSense on bhyve hangs after config



  • Hello, I'm not a pfSense guru, but I've been using FreeBSD for more than 20 years, so the host's POV is not a problem for me.
    I've succsessfully installed pfSens 2,4,3 AMD64 on FreeBSD 11.2 It boots fine, installs fine, configures fine, but after that, hangs :

    The interfaces will be assigned as follows:
    
    WAN  -> vtnet0
    LAN  -> vtnet1
    
    Do you want to proceed [y|n]? y
    
    Writing configuration...done.
    One moment while the settings are reloading... done!
    ..Configuring loopback interface...done.
    Creating wireless clone interfaces...done.
    Configuring LAGG interfaces...done.
    Configuring VLAN interfaces...done.
    Configuring QinQ interfaces...done.
    Configuring WAN interface...Jul  3 19:30:50 php-fpm[394]: /rc.newwanip: rc.newwanip: Info: starting on vtnet0.
    Jul  3 19:30:50 php-fpm[394]: /rc.newwanip: rc.newwanip: on (IP address: 192.168.100.29) (interface: WAN[wan]) (real interface: vtne
    t0).
    done.
    Configuring LAN interface...done.
    Checking config backups consistency...done.
    Setting up extended sysctls...done.
    Setting timezone...done.
    Configuring loopback interface...done.
    Starting syslog...done.
    Starting Secure Shell Services...done.
    Setting up interfaces microcode...done.
    Removed leftover dhcp6c lock file: /tmp/dhcp6c_vtnet0_lock
    Configuring loopback interface...done.
    Creating wireless clone interfaces...done.
    Configuring LAGG interfaces...done.
    Configuring VLAN interfaces...done.
    Configuring QinQ interfaces...done.
    Configuring WAN interface...done.
    Configuring LAN interface...done.
    Configuring CARP settings...done.
    Syncing OpenVPN settings...done.
    Configuring firewall......done.
    Starting PFLOG...done.
    Setting up gateway monitors...done.
    Setting up static routes...done.
    Setting up DNSs...Starting DNS Resolver...done.
    done.
    Synchronizing user settings...done.
    Starting webConfigurator...done.
    Configuring CRON...done.
    Starting NTP time client...done.
    Starting DHCP service...done.
    Starting DHCPv6 service...done.
    Configuring firewall......done.
    Generating RRD graphs...done.
    Starting syslog...done.
    Starting CRON... done.
    pfSense 2.4.3-RELEASE amd64 Mon Mar 26 18:02:04 CDT 2018
    Bootup complete
    

    Then nothing happens, I can't configure Web interface, no service is listening on LAN, though I can ping it

    PS : I've already ran ans used successfully pfSense on hardware

    Could you please help ?

    Many thanks in advance

    Regards

    Xavier



  • Edit : the problem is a console problem on bhyve. In fact pfSens boots correctly, but the console from vm-bhyve hangs. I had to dig my network in order to find that the LAN interface had the default setup which was (surprising !) 192.168.1.1. Just set my Laptop's interface to that network and voilà, I was able to configure the router with the correct IPs. More question to come in an other section of the forum.
    Cheers
    Xavier