Since 2.4.4 random latency spikes



  • Hi!

    Since upgrade from 2.4.3 to 2.4.4 I‘ve noticed some random latency spikes on both WAN interfaces. The latency on ALL gateways goes up to 100ms, even the LAN_DHCP gateway.

    Also ping graph from think broadband shows this issue:

    2.4.3

    alt text

    2.4.4

    alt text

    The other WAN is the same. Any hints?


  • Rebel Alliance Developer Netgate

    Is this something you can predict?

    Maybe sit watching top -aSH and try to see what is happening at the time of the spike.



  • @jimp said in Since 2.4.4 random latency spikes:

    top -aSH

    This could be hard because it's only a few seconds (5-10s). It feels like the system hangs, but the GUI is working flawless.


  • Rebel Alliance Developer Netgate

    Anything in any of your logs around the time of the spikes? The main system log, gateway log, and DHCP log especially.



  • Yes. Systemlog:

    Oct 4 04:14:53	php-fpm	31026	/rc.filter_configure_sync: Keep current gateway, its already part of the group members.
    Oct 4 04:14:53	php-fpm	31026	/rc.filter_configure_sync: Keep current gateway, its already part of the group members.
    Oct 4 04:14:52	php-fpm	77540	/rc.filter_configure_sync: Keep current gateway, its already part of the group members.
    Oct 4 04:14:52	check_reload_status		Reloading filter
    Oct 4 04:14:52	php-fpm	77540	/rc.filter_configure_sync: Keep current gateway, its already part of the group members.
    Oct 4 04:14:52	php-fpm	42796	/rc.newwanip: The command '/sbin/route delete -host ' returned exit code '64', the output was 'route: destination parameter required route: usage: route [-46dnqtv] command [[modifiers] args]'
    Oct 4 04:14:52	php-fpm	42796	/rc.newwanip: The command '/sbin/route delete -host ' returned exit code '64', the output was 'route: destination parameter required route: usage: route [-46dnqtv] command [[modifiers] args]'
    Oct 4 04:14:52	php-fpm	42796	/rc.newwanip: The command '/sbin/route delete -host ' returned exit code '64', the output was 'route: destination parameter required route: usage: route [-46dnqtv] command [[modifiers] args]'
    Oct 4 04:14:52	php-fpm	42796	/rc.newwanip: rc.newwanip: on (IP address: 10.1.1.1) (interface: SMARTHOME[opt2]) (real interface: igb1).
    Oct 4 04:14:52	php-fpm	42796	/rc.newwanip: rc.newwanip: Info: starting on igb1.
    Oct 4 04:14:51	php-fpm	74692	/rc.filter_configure_sync: Keep current gateway, its already part of the group members.
    Oct 4 04:14:51	php-fpm	74692	/rc.filter_configure_sync: Keep current gateway, its already part of the group members.
    

    DHCP:

    Oct 4 04:14:29	dhclient		Creating resolv.conf
    Oct 4 04:14:29	dhclient		RENEW
    Oct 4 04:14:29	dhclient	20831	DHCPACK from 10.124.224.1
    Oct 4 04:14:29	dhclient	20831	DHCPREQUEST on igb0 to 255.255.255.255 port 67
    

    Nothing in gateway logs.


  • Rebel Alliance Developer Netgate

    DHCP renew on the interface could explain the appearance of a momentary glitch



  • Might be possible! I have the problem that my Philips Hue bridge is crashing if Avahi is beeing used. This could explain that this glitch gets triggered.
    I have to setup the bridge to the same interface as my LAN that it works. Unfortunately Avahi only works 80% and let the bridge crash.


  • Rebel Alliance Developer Netgate

    There is a rewrite of Avahi coming, it's on 2.4.5 snapshots right now for testing. It might help.



  • Maybe I give it a try. Can you recommand the snapshot release right now for beeing "stable"?


  • Rebel Alliance Developer Netgate

    The latest one is generally the most stable but they are still snapshots. We don't test them all individually before they go up, so there could be problems there.