Realtek Driver Slow speed LAN ports after Realtek driver



  • hi guys,

    I've been running 2.4.4 for a while now, however i upgraded my internet and enbaled IPv6...

    I have multiple sudden WAN disconnections and the box doesnt reconnect at all...my PPPoE showed [wan] IFACE: Removing IPv4 address from pppoe0 failed(IGNORING for now. This should be only for PPPoE friendly!): Can't assign requested address

    i thouhgt its the realtek driver so i loaded a new one in boot .. i got the compiled one from:

    https://forum.netgate.com/topic/135850/official-realtek-driver-binary-1-95-for-2-4-4-release/17

    after that, my second LAN interface which is supposidly a 1Gbps inteface barely runs on 10 mbps..

    I havent had disconnections in my wan yet, but this LAN speed thing damaged everything....

    any ideas?



  • to add:

    1. first problem was WAN disconnecting suddenly and not reconecting...

    2. installed a new realtek comiled driver (loaded on boot), then all my LAN speeds drop less than 10 mbps.. sometimes <1 mbps..

    what changed in my env.. i got faster internet Up to 1 gbps, and enabled IPv6..



  • @compuomari said in Realtek Driver Slow speed LAN ports after Realtek driver:

    any ideas?

    Don't buy crappy hardware. There are a lot of warnings against using Realtek NICs for pfSense, if you ignore them and buy this crap you can't be helped.

    Get Intel or at least Broadcom NICs if you want a stable pfSense experience.



  • @grimson

    Hey Grimson,

    This box has been running for 4 years.. loaded with snort, Squidd and many other packages... all good, did not really witness ireegular behavior like this.. actually after 2.4.4 , i started having many issues..

    cheers



  • It's your faster internet access, it simply overtaxes the Realtek crap. Those NICs can barely handle 500 to 600 Mbit/s and often crap out once you go beyond that.

    Like I said, if you insist on using Realtek NICs for pfSense you can't be helped.

    Edit: A little visual presentation to show what you are attempting to do.

    Your trying to move this:
    0_1542516255772_10841558.jpg

    With that:
    0_1542516275877_1055761.jpg



  • Thanks Grimson,

    I think you may be right, coz this never happened on slower connection(s)... i will change my box.. i hope i can find something affordable..

    cheers


  • Netgate Administrator

    1Gbps over PPPoE is also likely to hit a CPU limit in many cases as it only uses one CPU core. What CPU do you have?

    Steve



  • @stephenw10

    Hi Stephenw, bandwidth isnt reaching 1 Gbps all the time.. actually its barely reaching 300 Mbps...

    CPU is Atom 4 cores and i have 4 Gigs of RAM...It definately not a resrouce issue, i've been watching the resources for a while... looks normal..

    There is something very strage when you get IPv6 working as well... if i change any of the interfaces, what ever the change is, the WAN drops immediatly and i have to connect it manually...

    yesterday i reinstalled 2.4.4 from scratch... i still dont see any difference..

    cheers


  • Netgate Administrator

    Which Atom specifically?

    You should check the loading across the cores using top -aSH at the command line.

    If it's an older Atom it would not surprise me at all to see it using 100% on one core.

    Steve



  • @stephenw10 said in Realtek Driver Slow speed LAN ports after Realtek driver:

    top -aSH

    PID USERNAME PRI NICE SIZE RES STATE C TIME WCPU COMMAND
    11 root 155 ki31 0K 64K CPU2 2 864:12 97.64% [idle{idle: cpu2}]
    11 root 155 ki31 0K 64K RUN 3 867:51 96.62% [idle{idle: cpu3}]
    11 root 155 ki31 0K 64K CPU0 0 865:23 94.14% [idle{idle: cpu0}]
    11 root 155 ki31 0K 64K CPU1 1 862:42 91.70% [idle{idle: cpu1}]
    59934 root 20 0 12412K 8036K kqread 0 2:21 1.94% /usr/local/sbin/lighttpd_pfb -f /var/unbound/pfb_dnsbl_lighty.conf
    21671 root 25 0 88464K 37012K accept 1 0:48 1.48% php-fpm: pool nginx (php-fpm)
    84363 root 21 0 707M 626M bpf 1 14:40 1.47% /usr/local/bin/snort -R 50069 -D -l /var/log/snort/snort_pppoe050069 --pid-path /var/run --nolock-pidfile -G 50069 -c /usr/loca
    69200 root 52 0 92692K 38752K accept 0 0:18 1.46% php-fpm: pool nginx (php-fpm){php-fpm}
    12 root -92 - 0K 480K WAIT 2 7:14 0.42% [intr{irq259: re0}]
    8489 root 21 0 52924K 39308K nanslp 3 0:49 0.28% /usr/local/bin/php -f /usr/local/pkg/pfblockerng/pfblockerng.inc dnsbl
    12 root -92 - 0K 480K WAIT 2 3:01 0.24% [intr{irq261: re1}]
    74596 root 20 0 9864K 4408K CPU3 3 0:00 0.22% top -aSH
    12 root -60 - 0K 480K WAIT 0 1:34 0.17% [intr{swi4: clock (0)}]
    12 root -56 - 0K 480K WAIT 0 0:44 0.15% [intr{swi5: fast taskq}]
    98248 root 20 0 13356K 8548K kqread 3 0:07 0.14% nginx: worker process (nginx)
    19 root -16 - 0K 16K pftm 0 0:25 0.07% [pf purge]
    99319 root 20 0 12400K 12504K select 2 0:06 0.06% /usr/local/sbin/ntpd -g -c /var/etc/ntpd.conf -p /var/run/ntpd.pid{ntpd}
    13128 root 20 0 6396K 2556K select 1 0:12 0.05% /usr/sbin/syslogd -s -c -c -l /var/dhcpd/var/run/log -P /var/run/syslog.pid -f /etc/syslog.conf -b 192.168.1.1
    21459 root 20 0 6604K 2388K bpf 2 0:16 0.05% /usr/local/sbin/filterlog -i pflog0 -p /var/run/filterlog.pid
    12 root -92 - 0K 480K WAIT 0 0:09 0.03% [intr{irq18: re2 uhci2}]
    57251 squid 20 0 9952K 5700K select 0 0:10 0.03% (pinger) (pinger)
    65602 squid 20 0 9952K 5700K select 3 0:13 0.03% (pinger) (pinger)
    99232 squid 20 0 9952K 5700K select 3 0:11 0.02% (pinger) (pinger)
    12 root -72 - 0K 480K WAIT 1 0:00 0.02% [intr{swi1: netisr 0}]
    53202 squid 20 0 9952K 5700K select 1 0:11 0.02% (pinger) (pinger)
    27644 squid 20 0 9952K 5700K select 1 0:13 0.02% (pinger) (pinger)
    33173 root 20 0 6904K 2496K nanslp 3 0:12 0.02% [dpinger{dpinger}]


  • Netgate Administrator

    Looks like either you were not transferring and data when that was grabbed or the top secret Atom CPU you're running is some overclocked beast. 😉

    I suspect the former. Please run a speedtest of similar and grab the output when that is maxed out.

    Steve



  • @stephenw10 said in Realtek Driver Slow speed LAN ports after Realtek driver:

    top -aSH

    PID USERNAME PRI NICE SIZE RES STATE C TIME WCPU COMMAND
    11 root 155 ki31 0K 64K CPU3 3 916:07 94.91% [idle{idle: cpu3}]
    11 root 155 ki31 0K 64K CPU1 1 910:26 88.05% [idle{idle: cpu1}]
    11 root 155 ki31 0K 64K RUN 0 914:08 86.16% [idle{idle: cpu0}]
    12 root -92 - 0K 480K WAIT 2 8:53 61.56% [intr{irq259: re0}]
    11 root 155 ki31 0K 64K CPU2 2 911:48 39.88% [idle{idle: cpu2}]
    12 root -92 - 0K 480K WAIT 3 3:54 11.00% [intr{irq261: re1}]

    This was @ 500mbps...

    my CPU info is

    hw.model: Intel(R) Atom(TM) CPU D2550 @ 1.86GHz
    hw.machine: amd64
    hw.ncpu: 4


  • Netgate Administrator

    Ok, with Intel NICs I would expect that CPU to get somewhere around 800Mbps but it wouldn't do Gigabit line rate even in idealised conditions. However it's not CPU restricting that, all the cores still have idle cycles. I assume that's an internal transfer not over the PPPoE?

    Steve



  • Well, no its over PPPoE which is my internet link... i dont seem to see high CPU usage or lets put it like this, i dont see critical CPU usage..

    Snort and squid are runnign and are reasonoably consuming CPU and memory..

    My point is to validate that i need more CPU and different NICs (Intel instead of the Realtek)...

    1. why the WAN link drops? --- it did not yet since i did the fresh 2.4.4 install.. and why doesnt it reconnect.. will have to wait to see..

    2. like for IPv6, why does my LAN get the ipv6 address and not my pppoe connection inteface..my lan ipv6 configuration is tracked and i get ipv6 for it.. but not my pppoe, which only shows the fe80 address..

    3. regarding the speed of the internet, as you said, maybe intel would goto 800, but 400 for realtek, which is not a beggi if the realteks aint causing the drop of the wan..

    4. one funny thing in 2.4.4 or with ipv6, when i edit any interface or add a new one or do any changes on any interface.. the WAN drops immediatly.. i have to manually connect again..pretty much this is a bug..

    thanks for your help Steve


  • Netgate Administrator

    Hmm, 500Mbps over PPPoE on that CPU is pretty good. I expect it to show more usage to be honest, I expect one core to be at 100%. Have you been able to check the connection directly and prove it's possible to get more than that?

    Some ISP only give you a PD not an IP on the interface or v6, mine does. Some allow you to request either or both. in the DHCPv6 setup. I assume you were seeing both previously?

    Not sure about the disconnects. There are a number of threads reporting similar issues in 2.4.4 but nothing definitive. And it clearly isn't affecting most PPPoE users. I have seen no issues on both my PPPoE WANs here for example.

    Steve



  • My WAN died again... here is the log ...

    Nov 26 10:58:25	php-fpm	75268	/rc.filter_configure_sync: [squid] Installed but not started. Not installing 'pfearly' rules.
    Nov 26 10:58:24	ppp		[wan_link0] Link: reconnection attempt 2 in 4 seconds
    Nov 26 10:58:24	ppp		[wan_link0] LCP: Down event
    Nov 26 10:58:24	ppp		[wan_link0] Link: DOWN event
    Nov 26 10:58:24	ppp		[wan_link0] PPPoE connection timeout after 9 seconds
    Nov 26 10:58:19	php-fpm	75268	/rc.filter_configure_sync: [squid] Installed but not started. Not installing 'nat' rules.
    Nov 26 10:58:15	ppp		[wan_link0] PPPoE: Connecting to ''
    Nov 26 10:58:15	ppp		[wan_link0] Link: reconnection attempt 1
    Nov 26 10:58:14	ppp		[wan_link0] Link: reconnection attempt 1 in 1 seconds
    Nov 26 10:58:14	ppp		[wan_link0] LCP: Down event
    Nov 26 10:58:14	ppp		[wan_link0] Link: DOWN event
    Nov 26 10:58:14	ppp		[wan_link0] PPPoE connection timeout after 9 seconds
    Nov 26 10:58:12	php-fpm	43878	/diag_reboot.php: The command '/usr/bin/killall iperf' returned exit code '1', the output was 'No matching processes were found'
    Nov 26 10:58:12	php-fpm	43878	/diag_reboot.php: The command '/usr/bin/killall 'squidGuard'' returned exit code '1', the output was 'No matching processes were found'
    Nov 26 10:58:09	check_reload_status		Reloading filter
    Nov 26 10:58:09	check_reload_status		updating dyndns wan
    Nov 26 10:58:06	dhcpleases		kqueue error: unkown
    Nov 26 10:58:06	dhcpleases		Could not deliver signal HUP to process because its pidfile (/var/run/unbound.pid) does not exist, No such process.
    Nov 26 10:58:06	dhcpleases		/etc/hosts changed size from original!
    Nov 26 10:58:05	ppp		[wan_link0] PPPoE: Connecting to ''
    Nov 26 10:58:05	ppp		[wan_link0] LCP: LayerStart
    Nov 26 10:58:05	ppp		[wan_link0] LCP: state change Initial --> Starting
    Nov 26 10:58:05	ppp		[wan_link0] LCP: Open event
    Nov 26 10:58:05	kernel		ng0: changing name to 'pppoe0'
    Nov 26 10:58:05	ppp		[wan_link0] Link: OPEN event
    Nov 26 10:58:05	ppp		[wan] Bundle: Interface ng0 created
    Nov 26 10:58:05	ppp		web: web is not running
    Nov 26 10:58:05	ppp		process 436 terminated
    Nov 26 10:58:05	ppp		[wan_link0] Link: Shutdown
    Nov 26 10:58:05	ppp		[wan] Bundle: Shutdown
    Nov 26 10:58:04	ppp		waiting for process 436 to die...
    Nov 26 10:58:04	php-fpm	43878	/diag_reboot.php: Stopping all packages.
    Nov 26 10:58:03	check_reload_status		Restarting ipsec tunnels
    Nov 26 10:58:03	php-fpm	65862	/rc.linkup: Gateway, NONE AVAILABLE
    Nov 26 10:58:03	php-fpm	65862	/rc.linkup: Gateway, none 'available' for inet, use the first one configured. 'WAN_PPPOE'
    Nov 26 10:58:03	php-fpm	65862	/rc.linkup: calling interface_dhcpv6_configure.
    Nov 26 10:58:03	ppp		[wan] IPV6CP: Close event
    Nov 26 10:58:03	ppp		[wan] IPCP: Close event
    Nov 26 10:58:03	ppp		[wan] IFACE: Close event
    Nov 26 10:58:03	ppp		caught fatal signal TERM
    Nov 26 10:58:03	ppp		waiting for process 436 to die...
    Nov 26 10:58:03	ppp		process 52198 started, version 5.8 (nobody@pfSense_v2_4_4_amd64-pfSense_v2_4_4-job-04 23:36 4-Sep-2018)
    Nov 26 10:58:03	ppp		Multi-link PPP daemon for FreeBSD
    Nov 26 10:58:02	check_reload_status		Linkup starting re0_10
    Nov 26 10:58:02	kernel		re0_10: link state changed to UP
    Nov 26 10:58:02	kernel		re0: link state changed to UP
    Nov 26 10:58:02	check_reload_status		Linkup starting re0
    Nov 26 10:58:01	ppp		[wan_link0] PPPoE: Connecting to ''
    Nov 26 10:58:01	ppp		[wan_link0] Link: reconnection attempt 1
    Nov 26 10:57:59	check_reload_status		Reloading filter
    Nov 26 10:57:58	check_reload_status		Linkup starting re0_10
    Nov 26 10:57:58	kernel		re0_10: link state changed to DOWN
    Nov 26 10:57:58	kernel		re0: link state changed to DOWN
    Nov 26 10:57:58	kernel		re0: watchdog timeout
    Nov 26 10:57:58	check_reload_status		Linkup starting re0
    Nov 26 10:57:57	ppp		[wan_link0] Link: reconnection attempt 1 in 4 seconds
    Nov 26 10:57:57	ppp		[wan_link0] LCP: Down event
    Nov 26 10:57:57	ppp		[wan_link0] Link: DOWN event
    Nov 26 10:57:57	ppp		[wan_link0] PPPoE connection timeout after 9 seconds
    Nov 26 10:57:51	check_reload_status		Reloading filter
    Nov 26 10:57:51	check_reload_status		updating dyndns wan
    Nov 26 10:57:48	dhcpleases		kqueue error: unkown
    Nov 26 10:57:48	ppp		[wan_link0] PPPoE: Connecting to ''
    Nov 26 10:57:48	ppp		[wan_link0] LCP: LayerStart
    Nov 26 10:57:48	ppp		[wan_link0] LCP: state change Initial --> Starting
    Nov 26 10:57:48	ppp		[wan_link0] LCP: Open event
    Nov 26 10:57:48	kernel		ng0: changing name to 'pppoe0'
    Nov 26 10:57:48	ppp		[wan_link0] Link: OPEN event
    Nov 26 10:57:48	ppp		[wan] Bundle: Interface ng0 created
    Nov 26 10:57:48	ppp		web: web is not running
    Nov 26 10:57:47	dhcpleases		Could not deliver signal HUP to process because its pidfile (/var/run/unbound.pid) does not exist, No such process.
    Nov 26 10:57:47	dhcpleases		/etc/hosts changed size from original!
    Nov 26 10:57:47	ppp		process 93830 terminated
    Nov 26 10:57:47	ppp		[wan_link0] Link: Shutdown
    Nov 26 10:57:47	ppp		waiting for process 93830 to die...
    Nov 26 10:57:47	ppp		[wan] Bundle: Shutdown
    Nov 26 10:57:46	ppp		waiting for process 93830 to die...
    Nov 26 10:57:45	check_reload_status		Restarting ipsec tunnels
    Nov 26 10:57:45	php-fpm	65862	/rc.linkup: Gateway, NONE AVAILABLE
    Nov 26 10:57:45	php-fpm	65862	/rc.linkup: Gateway, none 'available' for inet, use the first one configured. 'WAN_PPPOE'
    Nov 26 10:57:45	php-fpm	65862	/rc.linkup: calling interface_dhcpv6_configure.
    Nov 26 10:57:45	ppp		waiting for process 93830 to die...
    Nov 26 10:57:45	ppp		[wan] IPV6CP: Close event
    Nov 26 10:57:45	ppp		[wan] IPCP: Close event
    Nov 26 10:57:45	ppp		[wan] IFACE: Close event
    Nov 26 10:57:45	ppp		caught fatal signal TERM
    Nov 26 10:57:45	ppp		process 436 started, version 5.8 (nobody@pfSense_v2_4_4_amd64-pfSense_v2_4_4-job-04 23:36 4-Sep-2018)
    Nov 26 10:57:45	ppp		Multi-link PPP daemon for FreeBSD
    Nov 26 10:57:45	check_reload_status		Reloading filter
    Nov 26 10:57:44	check_reload_status		Linkup starting re0_10
    Nov 26 10:57:44	kernel		re0_10: link state changed to UP
    Nov 26 10:57:44	kernel		re0: link state changed to UP
    Nov 26 10:57:44	check_reload_status		Linkup starting re0
    Nov 26 10:57:42	ppp		[wan_link0] PPPoE: Connecting to ''
    Nov 26 10:57:42	ppp		[wan_link0] Link: reconnection attempt 1
    Nov 26 10:57:41	check_reload_status		Reloading filter
    Nov 26 10:57:41	check_reload_status		Reloading filter
    Nov 26 10:57:40	check_reload_status		Linkup starting re0_10
    Nov 26 10:57:40	kernel		re0_10: link state changed to DOWN
    Nov 26 10:57:40	kernel		re0: link state changed to DOWN
    Nov 26 10:57:40	kernel		re0: watchdog timeout
    Nov 26 10:57:40	check_reload_status		Linkup starting re0
    Nov 26 10:57:38	ppp		[wan_link0] Link: reconnection attempt 1 in 4 seconds
    Nov 26 10:57:38	ppp		[wan_link0] LCP: Down event
    Nov 26 10:57:38	ppp		[wan_link0] Link: DOWN event
    Nov 26 10:57:38	ppp		[wan_link0] PPPoE connection timeout after 9 seconds
    Nov 26 10:57:29	ppp		[wan_link0] PPPoE: Connecting to ''
    Nov 26 10:57:29	ppp		[wan_link0] LCP: LayerStart
    Nov 26 10:57:29	ppp		[wan_link0] LCP: state change Initial --> Starting
    Nov 26 10:57:29	ppp		[wan_link0] LCP: Open event
    Nov 26 10:57:29	kernel		ng0: changing name to 'pppoe0'
    Nov 26 10:57:29	ppp		[wan_link0] Link: OPEN event
    Nov 26 10:57:29	ppp		[wan] Bundle: Interface ng0 created
    Nov 26 10:57:29	ppp		web: web is not running
    Nov 26 10:57:28	ppp		process 36667 terminated
    Nov 26 10:57:28	ppp		waiting for process 36667 to die...
    Nov 26 10:57:28	ppp		[wan_link0] Link: Shutdown
    Nov 26 10:57:28	ppp		[wan] Bundle: Shutdown
    Nov 26 10:57:27	ppp		waiting for process 36667 to die...
    Nov 26 10:57:26	php-fpm	43878	/status_interfaces.php: calling interface_dhcpv6_configure.
    Nov 26 10:57:26	ppp		waiting for process 36667 to die...
    Nov 26 10:57:26	ppp		[wan] IPV6CP: Close event
    Nov 26 10:57:26	ppp		[wan] IPCP: Close event
    Nov 26 10:57:26	ppp		[wan] IFACE: Close event
    Nov 26 10:57:26	ppp		caught fatal signal TERM
    Nov 26 10:57:26	ppp		process 93830 started, version 5.8 (nobody@pfSense_v2_4_4_amd64-pfSense_v2_4_4-job-04 23:36 4-Sep-2018)
    Nov 26 10:57:26	ppp		Multi-link PPP daemon for FreeBSD
    Nov 26 10:57:23	check_reload_status		Reloading filter
    Nov 26 10:57:23	check_reload_status		updating dyndns wan
    Nov 26 10:57:21	dhcpleases		kqueue error: unkown
    Nov 26 10:57:21	ppp		[wan_link0] PPPoE: Connecting to ''
    Nov 26 10:57:21	ppp		[wan_link0] LCP: LayerStart
    Nov 26 10:57:21	ppp		[wan_link0] LCP: state change Initial --> Starting
    Nov 26 10:57:21	ppp		[wan_link0] LCP: Open event
    Nov 26 10:57:21	kernel		ng0: changing name to 'pppoe0'
    Nov 26 10:57:21	ppp		[wan_link0] Link: OPEN event
    Nov 26 10:57:21	ppp		[wan] Bundle: Interface ng0 created
    Nov 26 10:57:21	ppp		web: web is not running
    Nov 26 10:57:20	dhcpleases		Could not deliver signal HUP to process because its pidfile (/var/run/unbound.pid) does not exist, No such process.
    Nov 26 10:57:20	dhcpleases		/etc/hosts changed size from original!
    Nov 26 10:57:20	ppp		process 89240 terminated
    Nov 26 10:57:20	ppp		[wan_link0] Link: Shutdown
    Nov 26 10:57:20	ppp		waiting for process 89240 to die...
    Nov 26 10:57:20	ppp		[wan] Bundle: Shutdown
    Nov 26 10:57:19	ppp		waiting for process 89240 to die...
    Nov 26 10:57:18	check_reload_status		Restarting ipsec tunnels
    Nov 26 10:57:18	php-fpm	33046	/rc.linkup: Gateway, NONE AVAILABLE
    Nov 26 10:57:18	php-fpm	33046	/rc.linkup: Gateway, none 'available' for inet, use the first one configured. 'WAN_PPPOE'
    Nov 26 10:57:18	php-fpm	33046	/rc.linkup: calling interface_dhcpv6_configure.
    Nov 26 10:57:18	ppp		[wan] IPV6CP: Close event
    Nov 26 10:57:18	ppp		[wan] IPCP: Close event
    Nov 26 10:57:18	ppp		[wan] IFACE: Close event
    Nov 26 10:57:18	ppp		caught fatal signal TERM
    Nov 26 10:57:18	ppp		waiting for process 89240 to die...
    Nov 26 10:57:18	ppp		process 36667 started, version 5.8 (nobody@pfSense_v2_4_4_amd64-pfSense_v2_4_4-job-04 23:36 4-Sep-2018)
    Nov 26 10:57:18	ppp		Multi-link PPP daemon for FreeBSD
    Nov 26 10:57:17	check_reload_status		Linkup starting re0_10
    Nov 26 10:57:17	kernel		re0_10: link state changed to UP
    Nov 26 10:57:17	kernel		re0: link state changed to UP
    Nov 26 10:57:17	check_reload_status		Linkup starting re0
    Nov 26 10:57:14	ppp		[wan_link0] PPPoE: Connecting to ''
    Nov 26 10:57:14	ppp		[wan_link0] Link: reconnection attempt 1
    Nov 26 10:57:14	check_reload_status		Reloading filter
    Nov 26 10:57:13	check_reload_status		Linkup starting re0_10
    Nov 26 10:57:13	kernel		re0_10: link state changed to DOWN
    Nov 26 10:57:13	kernel		re0: link state changed to DOWN
    Nov 26 10:57:13	kernel		re0: watchdog timeout
    Nov 26 10:57:13	check_reload_status		Linkup starting re0
    Nov 26 10:57:11	ppp		[wan_link0] Link: reconnection attempt 1 in 3 seconds
    Nov 26 10:57:11	ppp		[wan_link0] LCP: Down event
    Nov 26 10:57:11	ppp		[wan_link0] Link: DOWN event
    Nov 26 10:57:11	ppp		[wan_link0] PPPoE connection timeout after 9 seconds
    Nov 26 10:57:04	check_reload_status		Reloading filter
    Nov 26 10:57:04	check_reload_status		updating dyndns wan
    Nov 26 10:57:02	dhcpleases		kqueue error: unkown
    Nov 26 10:57:02	ppp		[wan_link0] PPPoE: Connecting to ''
    Nov 26 10:57:02	ppp		[wan_link0] LCP: LayerStart
    Nov 26 10:57:02	ppp		[wan_link0] LCP: state change Initial --> Starting
    Nov 26 10:57:02	ppp		[wan_link0] LCP: Open event
    Nov 26 10:57:02	kernel		ng0: changing name to 'pppoe0'
    Nov 26 10:57:02	ppp		[wan_link0] Link: OPEN event
    Nov 26 10:57:02	ppp		[wan] Bundle: Interface ng0 created
    Nov 26 10:57:02	ppp		web: web is not running
    Nov 26 10:57:01	dhcpleases		Could not deliver signal HUP to process because its pidfile (/var/run/unbound.pid) does not exist, No such process.
    Nov 26 10:57:01	dhcpleases		/etc/hosts changed size from original!
    Nov 26 10:57:01	ppp		process 90600 terminated
    Nov 26 10:57:01	ppp		[wan_link0] Link: Shutdown
    Nov 26 10:57:01	ppp		waiting for process 90600 to die...
    Nov 26 10:57:01	ppp		[wan] Bundle: Shutdown
    Nov 26 10:57:00	ppp		waiting for process 90600 to die...
    Nov 26 10:56:59	check_reload_status		Restarting ipsec tunnels
    Nov 26 10:56:59	php-fpm	37091	/rc.linkup: Gateway, NONE AVAILABLE
    Nov 26 10:56:59	php-fpm	37091	/rc.linkup: Gateway, none 'available' for inet, use the first one configured. 'WAN_PPPOE'
    Nov 26 10:56:59	php-fpm	37091	/rc.linkup: calling interface_dhcpv6_configure.
    Nov 26 10:56:59	ppp		waiting for process 90600 to die...
    Nov 26 10:56:59	ppp		[wan] IPV6CP: Close event
    Nov 26 10:56:59	ppp		[wan] IPCP: Close event
    Nov 26 10:56:59	ppp		[wan] IFACE: Close event
    Nov 26 10:56:59	ppp		caught fatal signal TERM
    Nov 26 10:56:59	ppp		process 89240 started, version 5.8 (nobody@pfSense_v2_4_4_amd64-pfSense_v2_4_4-job-04 23:36 4-Sep-2018)
    Nov 26 10:56:59	ppp		Multi-link PPP daemon for FreeBSD
    Nov 26 10:56:59	check_reload_status		Reloading filter
    Nov 26 10:56:58	check_reload_status		Linkup starting re0_10
    Nov 26 10:56:58	kernel		re0_10: link state changed to UP
    Nov 26 10:56:58	kernel		re0: link state changed to UP
    Nov 26 10:56:58	check_reload_status		Linkup starting re0
    Nov 26 10:56:54	check_reload_status		Reloading filter
    Nov 26 10:56:54	check_reload_status		Reloading filter
    Nov 26 10:56:54	ppp		[wan_link0] PPPoE: Connecting to ''
    Nov 26 10:56:54	ppp		[wan_link0] Link: reconnection attempt 1
    Nov 26 10:56:53	check_reload_status		Linkup starting re0_10
    Nov 26 10:56:53	kernel		re0_10: link state changed to DOWN
    Nov 26 10:56:53	kernel		re0: link state changed to DOWN
    Nov 26 10:56:53	kernel		re0: watchdog timeout
    Nov 26 10:56:53	check_reload_status		Linkup starting re0
    Nov 26 10:56:51	ppp		[wan_link0] Link: reconnection attempt 1 in 3 seconds
    Nov 26 10:56:51	ppp		[wan_link0] LCP: Down event
    Nov 26 10:56:51	ppp		[wan_link0] Link: DOWN event
    Nov 26 10:56:51	ppp		[wan_link0] PPPoE connection timeout after 9 seconds
    Nov 26 10:56:42	ppp		[wan_link0] PPPoE: Connecting to ''
    Nov 26 10:56:42	ppp		[wan_link0] LCP: LayerStart
    Nov 26 10:56:42	ppp		[wan_link0] LCP: state change Initial --> Starting
    Nov 26 10:56:42	ppp		[wan_link0] LCP: Open event
    Nov 26 10:56:42	kernel		ng0: changing name to 'pppoe0'
    Nov 26 10:56:42	ppp		[wan_link0] Link: OPEN event
    Nov 26 10:56:42	ppp		[wan] Bundle: Interface ng0 created
    Nov 26 10:56:42	ppp		web: web is not running
    Nov 26 10:56:41	ppp		process 30127 terminated
    Nov 26 10:56:41	ppp		[wan_link0] Link: Shutdown
    Nov 26 10:56:41	ppp		waiting for process 30127 to die...
    Nov 26 10:56:41	ppp		[wan] Bundle: Shutdown
    Nov 26 10:56:40	ppp		waiting for process 30127 to die...
    Nov 26 10:56:39	php-fpm	45712	/status_interfaces.php: calling interface_dhcpv6_configure.
    Nov 26 10:56:39	ppp		waiting for process 30127 to die...
    Nov 26 10:56:39	ppp		[wan] IPV6CP: Close event
    Nov 26 10:56:39	ppp		[wan] IPCP: Close event
    Nov 26 10:56:39	ppp		[wan] IFACE: Close event
    Nov 26 10:56:39	ppp		caught fatal signal TERM
    Nov 26 10:56:39	ppp		process 90600 started, version 5.8 (nobody@pfSense_v2_4_4_amd64-pfSense_v2_4_4-job-04 23:36 4-Sep-2018)
    Nov 26 10:56:39	ppp		Multi-link PPP daemon for FreeBSD
    Nov 26 10:56:37	check_reload_status		Reloading filter
    Nov 26 10:56:37	check_reload_status		updating dyndns wan
    Nov 26 10:56:35	dhcpleases		kqueue error: unkown
    Nov 26 10:56:34	dhcpleases		Could not deliver signal HUP to process because its pidfile (/var/run/unbound.pid) does not exist, No such process.
    Nov 26 10:56:34	dhcpleases		/etc/hosts changed size from original!
    Nov 26 10:56:33	ppp		[wan_link0] PPPoE: Connecting to ''
    Nov 26 10:56:33	ppp		[wan_link0] LCP: LayerStart
    Nov 26 10:56:33	ppp		[wan_link0] LCP: state change Initial --> Starting
    Nov 26 10:56:33	ppp		[wan_link0] LCP: Open event
    Nov 26 10:56:33	kernel		ng0: changing name to 'pppoe0'
    Nov 26 10:56:33	ppp		[wan_link0] Link: OPEN event
    Nov 26 10:56:33	ppp		[wan] Bundle: Interface ng0 created
    Nov 26 10:56:33	ppp		web: web is not running
    Nov 26 10:56:33	ppp		process 26237 terminated
    Nov 26 10:56:33	ppp		[wan_link0] Link: Shutdown
    Nov 26 10:56:33	ppp		[wan] Bundle: Shutdown
    Nov 26 10:56:32	ppp		waiting for process 26237 to die...
    Nov 26 10:56:31	check_reload_status		Restarting ipsec tunnels
    Nov 26 10:56:31	php-fpm	45712	/rc.linkup: Gateway, NONE AVAILABLE
    Nov 26 10:56:31	php-fpm	45712	/rc.linkup: Gateway, none 'available' for inet, use the first one configured. 'WAN_PPPOE'
    Nov 26 10:56:31	php-fpm	45712	/rc.linkup: calling interface_dhcpv6_configure.
    Nov 26 10:56:31	ppp		waiting for process 26237 to die...
    Nov 26 10:56:31	ppp		[wan] IPV6CP: Close event
    Nov 26 10:56:31	ppp		[wan] IPCP: Close event
    Nov 26 10:56:31	ppp		[wan] IFACE: Close event
    Nov 26 10:56:31	ppp		caught fatal signal TERM
    Nov 26 10:56:31	ppp		process 30127 started, version 5.8 (nobody@pfSense_v2_4_4_amd64-pfSense_v2_4_4-job-04 23:36 4-Sep-2018)
    Nov 26 10:56:31	ppp		Multi-link PPP daemon for FreeBSD
    Nov 26 10:56:30	check_reload_status		Linkup starting re0_10
    Nov 26 10:56:30	check_reload_status		Linkup starting re0
    Nov 26 10:56:30	kernel		re0_10: link state changed to UP
    Nov 26 10:56:30	kernel		re0: link state changed to UP
    Nov 26 10:56:27	check_reload_status		Reloading filter
    Nov 26 10:56:27	ppp		[wan_link0] PPPoE: Connecting to ''
    Nov 26 10:56:27	ppp		[wan_link0] Link: reconnection attempt 1
    Nov 26 10:56:26	check_reload_status		Linkup starting re0_10
    Nov 26 10:56:26	check_reload_status		Linkup starting re0
    Nov 26 10:56:26	kernel		re0_10: link state changed to DOWN
    Nov 26 10:56:26	kernel		re0: link state changed to DOWN
    Nov 26 10:56:26	kernel		re0: watchdog timeout
    Nov 26 10:56:24	ppp		[wan_link0] Link: reconnection attempt 1 in 3 seconds
    Nov 26 10:56:24	ppp		[wan_link0] LCP: Down event
    Nov 26 10:56:24	ppp		[wan_link0] Link: DOWN event
    Nov 26 10:56:24	ppp		[wan_link0] PPPoE connection timeout after 9 seconds
    Nov 26 10:56:18	check_reload_status		Reloading filter
    Nov 26 10:56:18	check_reload_status		updating dyndns wan
    Nov 26 10:56:15	dhcpleases		kqueue error: unkown
    Nov 26 10:56:15	ppp		[wan_link0] PPPoE: Connecting to ''
    Nov 26 10:56:15	ppp		[wan_link0] LCP: LayerStart
    Nov 26 10:56:15	ppp		[wan_link0] LCP: state change Initial --> Starting
    Nov 26 10:56:15	ppp		[wan_link0] LCP: Open event
    Nov 26 10:56:15	kernel		ng0: changing name to 'pppoe0'
    Nov 26 10:56:15	ppp		[wan_link0] Link: OPEN event
    Nov 26 10:56:15	ppp		[wan] Bundle: Interface ng0 created
    Nov 26 10:56:15	ppp		web: web is not running
    Nov 26 10:56:14	dhcpleases		Could not deliver signal HUP to process because its pidfile (/var/run/unbound.pid) does not exist, No such process.
    Nov 26 10:56:14	dhcpleases		/etc/hosts changed size from original!
    Nov 26 10:56:14	ppp		process 23583 terminated
    Nov 26 10:56:14	ppp		[wan_link0] Link: Shutdown
    Nov 26 10:56:14	ppp		waiting for process 23583 to die...
    Nov 26 10:56:14	ppp		[wan] Bundle: Shutdown
    Nov 26 10:56:13	ppp		waiting for process 23583 to die...
    Nov 26 10:56:12	check_reload_status		Restarting ipsec tunnels
    Nov 26 10:56:12	php-fpm	21671	/rc.linkup: Gateway, NONE AVAILABLE
    Nov 26 10:56:12	php-fpm	21671	/rc.linkup: Gateway, none 'available' for inet, use the first one configured. 'WAN_PPPOE'
    Nov 26 10:56:12	php-fpm	21671	/rc.linkup: calling interface_dhcpv6_configure.
    Nov 26 10:56:12	ppp		waiting for process 23583 to die...
    Nov 26 10:56:12	ppp		[wan] IPV6CP: Close event
    Nov 26 10:56:12	ppp		[wan] IPCP: Close event
    Nov 26 10:56:12	ppp		[wan] IFACE: Close event
    Nov 26 10:56:12	ppp		caught fatal signal TERM
    Nov 26 10:56:12	ppp		process 26237 started, version 5.8 (nobody@pfSense_v2_4_4_amd64-pfSense_v2_4_4-job-04 23:36 4-Sep-2018)
    Nov 26 10:56:12	ppp		Multi-link PPP daemon for FreeBSD
    Nov 26 10:56:12	check_reload_status		Reloading filter
    Nov 26 10:56:11	check_reload_status		Linkup starting re0_10
    Nov 26 10:56:11	kernel		re0_10: link state changed to UP
    Nov 26 10:56:11	kernel		re0: link state changed to UP
    Nov 26 10:56:11	check_reload_status		Linkup starting re0
    Nov 26 10:56:09	ppp		[wan_link0] PPPoE: Connecting to ''
    Nov 26 10:56:09	ppp		[wan_link0] Link: reconnection attempt 2
    Nov 26 10:56:07	check_reload_status		Reloading filter
    Nov 26 10:56:07	check_reload_status		Reloading filter
    Nov 26 10:56:06	check_reload_status		Linkup starting re0_10
    Nov 26 10:56:06	kernel		re0_10: link state changed to DOWN
    Nov 26 10:56:06	kernel		re0: link state changed to DOWN
    Nov 26 10:56:06	kernel		re0: watchdog timeout
    Nov 26 10:56:06	check_reload_status		Linkup starting re0
    Nov 26 10:56:04	ppp		[wan_link0] Link: reconnection attempt 2 in 4 seconds
    Nov 26 10:56:04	ppp		[wan_link0] LCP: Down event
    Nov 26 10:56:04	ppp		[wan_link0] Link: DOWN event
    Nov 26 10:56:04	ppp		[wan_link0] PPPoE connection timeout after 9 seconds
    Nov 26 10:55:55	ppp		[wan_link0] PPPoE: Connecting to ''
    Nov 26 10:55:55	ppp		[wan_link0] Link: reconnection attempt 1
    Nov 26 10:55:54	ppp		[wan_link0] Link: reconnection attempt 1 in 1 seconds
    Nov 26 10:55:54	ppp		[wan_link0] LCP: Down event
    Nov 26 10:55:54	ppp		[wan_link0] Link: DOWN event
    Nov 26 10:55:54	ppp		[wan_link0] PPPoE connection timeout after 9 seconds
    

  • Netgate Administrator

    If you're still seeing that error with the driver from Realtek and you're sure it is loading there's not much you can do other than replacing the NIC.
    Check the boot log for the driver version to be sure.

    Steve



  • This was a rebuild... no new drivers used...

    I am having suspisions about the unbound server and DNSBL in PFBlocker...

    Just had another drop now and i have disabled them to see if it makes any difference...

    cheers


  • Netgate Administrator

    So you stopped using the driver from Realtek you linked in your first post?

    If so you're hitting the watchdog error that is known to help with.

    Steve