Can't ping through pfsense when captive portal is activated



  • Hi,

    When I enable captive portal on pfsense, I'm no longer able to ping hosts located behind pfsense.

    Below my architecture example:

    (Computer) ==============> WAN (Pfsense) WAN ================> (router) =====> (Host: 8.8.8.8)

    In this configuration, I can't ping 8.8.8.8 from Computer. If I disable captive portal, works again.

    Thank for you help.


  • Rebel Alliance Global Moderator

    Well yeah until you auth to the captive portal or your mac is authorized pre then yeah you are blocked - the whole purpose of the captive portal ;)

    You could always whitelist your PC if you don't want it to have to auth to captive portal.



  • Hi,

    Thanks for you reply.

    Unfortunately, it happens even if I'm auth to the captive portal.

    I don't think that it's due to a firewall rule because it doesn't happen when captive portal is deactivated so I don't understand.

    In my configuration I have only one NIC set as "WAN" (don't know if it could create trouble)


  • Rebel Alliance Global Moderator

    So you have wan and wan?? Just noticed your drawing.. Doesn't work that way..

    One would be a WAN other would be a LAN..

    Your PC would be connected to LAN and the internet side would be connected to WAN..



  • And more : the captive portal only runs on a LAN type interface (LAN, OPT1, etc).



  • Thanks again for you replies.

    Below my architecture.

    0_1542966865224_Diagramme1.png.

    My PC's GW is pfsense and my pfsense's GW is my router.

    I have only one NIC interface. This NIC is assigned as a WAN interface.

    Captive portal works fine (authentication + log with squid) except the ping issue.

    So you recommend me to use 2 NIC interfaces, as show below, isn't it?

    0_1542967484201_Diagramme1 - Copie.png



  • Thanks for your answer.

    I've tested with a 2 NICs computer and ping can passthrough pfsense.