Error updating repositories!



  • Hi everyone! I have been looking for a solution about this problem on the web but I can't find a decent solution that will make this work.. Basically, I was looking at the PFsense WebUI when I noticed that the firewall seems to not connect to remote update server.

    When I fire up

    pkg update -f
    

    On the command prompts, it shows me this:

    Updating pfSense-core repository catalogue...
    pkg: Repository pfSense-core load error: access repo file(/var/db/pkg/repo-pfSense-core.sqlite) failed: No such file or directory
    pkg: https://pkg.pfsense.org/pfSense_v2_4_4_amd64-core/meta.txz: Network is unreachable
    repository pfSense-core has no meta file, using default settings
    pkg: https://pkg.pfsense.org/pfSense_v2_4_4_amd64-core/packagesite.txz: Network is unreachable
    Unable to update repository pfSense-core
    Updating pfSense repository catalogue...
    pkg: Repository pfSense load error: access repo file(/var/db/pkg/repo-pfSense.sqlite) failed: No such file or directory
    pkg: https://pkg.pfsense.org/pfSense_v2_4_4_amd64-pfSense_v2_4_4/meta.txz: Network is unreachable
    repository pfSense has no meta file, using default settings
    pkg: https://pkg.pfsense.org/pfSense_v2_4_4_amd64-pfSense_v2_4_4/packagesite.txz: Network is unreachable
    Unable to update repository pfSense
    Error updating repositories!
    

    This is a recurrence of this problem and I didn't clearly remember how I have fixed it last time, plus it was just a lucky moment.

    Plus, I noticed that the backup doesn't work, Snort signature download doesn't work and also PFblocker list update doesn't work, but my network can connect to the internet with no problem. Just that I noticed that the PFSense itself can't connect to the update servers. I have set DNS to 8.8.8.8 on General Setup.

    Any answer or response to this post is very much appreciated. Thank you.


  • Rebel Alliance Developer Netgate

    Network is unreachable means it has no route to get anywhere. Either your WAN is down or pfSense doesn't have it set as the default gateway. Check Diagnostics > Routes and see if you have a line marked default pointing to your expected WAN gateway. Then go to System > Routing and check what the default is set to there.



  • @jimp I'm sure that the WAN is up. I have 3 WAN interface setup 1 main & 2 as a back-up. All WAN are up during the process but still fails. Any solutions other than this?



  • Well, I solved it by changing the default gateway to automatic. Anyway. Thanks for the feedback.


  • Rebel Alliance Developer Netgate

    It doesn't matter how many you have, one should be set to default. Either directly or by using a gateway group as the default. There is an open bug report about a gateway group as default not working for everyone, though, perhaps your setup is one of the affected ones.

    As long as you have a default route showing under Diagnostics > Routes you should be fine.


Log in to reply