2.0 doesn't work with realtek 8111b



  • 2.0 seems to SOMETIMES find the driver/interface, similar to the behavior experienced in 1.2.3 with one major difference

    in 1.2.3 i can connect to the lan and use the web gui.  in 2.0 the interfaces stay "down"

    nothing before 1.2.3 seems to find the interfaces at all…i guess i'm stuck using 1.2.3 for now....i really want to try 2.0 for it's traffic shaping



  • Then you really should buy a intel nic.



  • can you show the config.xml section of interfaces and the output of ifconfig and ifconfig $interface up!?



  • @ermal
    i'll have to do it tomorrow late night…i went back to 1.2.3 for the time being and i can't take the network down.

    @perry

    i know intel nic's are the best for pfsense but the point of the post wasn't "how do i get pfsense to work".  it was exactly what i said in the title.  2.0 isn't working with realtek 8111b right now.  1.2.3 does work with realtek 8111b...even if it's only partially so i'll use that until things progress....it's more of a freebsd issue than a pfsense issue i'm sure.



  • i don't know if this means anything or not but when it lists the driver it does say that the interface is (down)
    the wan never finds it's address and even though lan shows as 192.168.1.1 it's not really working because i can't ping it or even connect period from another computer.

    i've tried pushing 8 to go to shell and type ifconfig re0 down then ifconfig re0 up (same for re1) but it didn't make a difference.

    it IS working well with 1.2.3 now though it doesn't find the interface 100%, it seems to be working better than before….i'm looking to buy a dual intel pro/1000 when i can afford it but right now i just can't do it.



  • Hi,

    I have no realtek so might be missing a point, but how about to get driver from the official realtek site and install onto your box(which requires modifing loader.conf force driver to be loaded while booting) to see if there's any diffrences?

    cheers,



  • after messing with it for a week i just decided to order this intel based card

    http://www.intel.com/Products/Server/Adapters/PRO1000PT-DualPort/PRO1000PT-DualPort-overview.htm

    i had originally looked at sites like newegg and thought they were 300 bucks…i got one on ebay for 100 so i can live with that

    i've also heard that besides being easier to load in pfsense, they are vastly superior in bandwidth too so i'm just doing what everyone else here already knew i should have to begin with\



  • i didn't realize you could go to status.php and get the boot logs even when you're not booting from the hard drive (it seems to save it to the hard drive anyways) so i will post some of what i'm getting because you had asked me for that before

    All buffers synced.
    Copyright (c) 1992-2009 The FreeBSD Project.
    Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
    	The Regents of the University of California. All rights reserved.
    FreeBSD is a registered trademark of The FreeBSD Foundation.
    FreeBSD 7.1-RELEASE-p4 #0: Thu Mar 26 04:11:38 EDT 2009
        sullrich@builder7-HEAD.pfsense.org:/usr/obj.pfSense/usr/pfSensesrc/src/sys/pfSense_SMP.7
    Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
    CPU: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU     E7400  @ 2.80GHz (2800.12-MHz 686-class CPU)
      Origin = "GenuineIntel"  Id = 0x1067a  Stepping = 10
      Features=0xbfebfbff <fpu,vme,de,pse,tsc,msr,pae,mce,cx8,apic,sep,mtrr,pge,mca,cmov,pat,pse36,clflush,dts,acpi,mmx,fxsr,sse,sse2,ss,htt,tm,pbe>Features2=0x408e39d<sse3,dtes64,mon,ds_cpl,est,tm2,ssse3,cx16,xtpr,pdcm,sse4.1,<b26>>
      AMD Features=0x20100000 <nx,lm>AMD Features2=0x1 <lahf>Cores per package: 2
    real memory  = 3623550976 (3455 MB)
    avail memory = 3541700608 (3377 MB)
    ACPI APIC Table: <080808 APIC1821>
    FreeBSD/SMP: Multiprocessor System Detected: 2 CPUs
     cpu0 (BSP): APIC ID:  0
     cpu1 (AP): APIC ID:  1
    ioapic0 <version 2.0=""> irqs 0-23 on motherboard
    wlan: mac acl policy registered
    kbd1 at kbdmux0
    cryptosoft0: <software crypto=""> on motherboard
    acpi0: <080808 RSDT1821> on motherboard
    acpi0: [ITHREAD]
    acpi0: Power Button (fixed)
    acpi0: reservation of ffc00000, 300000 (3) failed
    acpi0: reservation of fee00000, 1000 (3) failed
    acpi0: reservation of 0, a0000 (3) failed
    acpi0: reservation of 100000, d7f00000 (3) failed
    Timecounter "ACPI-fast" frequency 3579545 Hz quality 1000
    acpi_timer0: <24-bit timer at 3.579545MHz> port 0x808-0x80b on acpi0
    pcib0: <acpi host-pci="" bridge=""> port 0xcf8-0xcff on acpi0
    pci0: <acpi pci="" bus=""> on pcib0
    uhci0: <uhci (generic)="" usb="" controller=""> port 0x9400-0x941f irq 16 at device 26.0 on pci0
    uhci0: [GIANT-LOCKED]
    uhci0: [ITHREAD]
    usb0: <uhci (generic)="" usb="" controller=""> on uhci0
    usb0: USB revision 1.0
    uhub0: <intel 1="" 9="" uhci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr=""> on usb0
    uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
    uhci1: <uhci (generic)="" usb="" controller=""> port 0x9480-0x949f irq 21 at device 26.1 on pci0
    uhci1: [GIANT-LOCKED]
    uhci1: [ITHREAD]
    usb1: <uhci (generic)="" usb="" controller=""> on uhci1
    usb1: USB revision 1.0
    uhub1: <intel 1="" 9="" uhci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr=""> on usb1
    uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
    uhci2: <uhci (generic)="" usb="" controller=""> port 0x9800-0x981f irq 19 at device 26.2 on pci0
    uhci2: [GIANT-LOCKED]
    uhci2: [ITHREAD]
    usb2: <uhci (generic)="" usb="" controller=""> on uhci2
    usb2: USB revision 1.0
    uhub2: <intel 1="" 9="" uhci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr=""> on usb2
    uhub2: 2 ports with 2 removable, self powered
    ehci0: <ehci (generic)="" usb="" 2.0="" controller=""> mem 0xfbffec00-0xfbffefff irq 18 at device 26.7 on pci0
    ehci0: [GIANT-LOCKED]
    ehci0: [ITHREAD]
    usb3: EHCI version 1.0
    usb3: companion controllers, 2 ports each: usb0 usb1 usb2
    usb3: <ehci (generic)="" usb="" 2.0="" controller=""> on ehci0
    usb3: USB revision 2.0
    uhub3: <intel 1="" 9="" ehci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 2.00="" 1.00,="" addr=""> on usb3
    uhub3: 6 ports with 6 removable, self powered
    ugen0: <vendor 0="" 2="" 0x0bda="" rtl8187_wireless,="" class="" 0,="" rev="" 2.00="" 1.00,="" addr=""> on uhub3
    pcib1: <acpi pci-pci="" bridge=""> irq 17 at device 28.0 on pci0
    pci6: <acpi pci="" bus=""> on pcib1
    pcib2: <acpi pci-pci="" bridge=""> irq 16 at device 28.1 on pci0
    pci5: <acpi pci="" bus=""> on pcib2
    pcib3: <acpi pci-pci="" bridge=""> irq 18 at device 28.2 on pci0
    pci4: <acpi pci="" bus=""> on pcib3
    re0: <realtek 8168="" 8168b="" 8168c="" 8168cp="" 8168d="" 8111b="" 8111c="" 8111cp="" pcie="" gigabit="" ethernet=""> port 0xd800-0xd8ff mem 0xf7eff000-0xf7efffff,0xf7ee0000-0xf7eeffff irq 18 at device 0.0 on pci4
    re0: Chip rev. 0x3c000000
    re0: MAC rev. 0x00400000
    miibus0: <mii bus=""> on re0
    rgephy0: <rtl8169s 8110s="" 8211b="" media="" interface=""> PHY 1 on miibus0
    rgephy0:  10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 1000baseT, 1000baseT-FDX, auto
    re0: Ethernet address: 00:19:66:89:19:99
    re0: [FILTER]
    pcib4: <acpi pci-pci="" bridge=""> irq 19 at device 28.3 on pci0
    pci3: <acpi pci="" bus=""> on pcib4
    atapci0: <jmicron jmb368="" udma133="" controller=""> port 0xcc00-0xcc07,0xc880-0xc883,0xc800-0xc807,0xc480-0xc483,0xc400-0xc40f irq 19 at device 0.0 on pci3
    atapci0: [ITHREAD]
    ata2: <ata 0="" channel=""> on atapci0
    ata2: [ITHREAD]
    pcib5: <acpi pci-pci="" bridge=""> irq 16 at device 28.5 on pci0
    pci2: <acpi pci="" bus=""> on pcib5
    re1: <realtek 8168="" 8168b="" 8168c="" 8168cp="" 8168d="" 8111b="" 8111c="" 8111cp="" pcie="" gigabit="" ethernet=""> port 0xb800-0xb8ff mem 0xf7dff000-0xf7dfffff,0xf7de0000-0xf7deffff irq 17 at device 0.0 on pci2
    re1: Chip rev. 0x3c000000
    re1: MAC rev. 0x00400000
    miibus1: <mii bus=""> on re1
    rgephy1: <rtl8169s 8110s="" 8211b="" media="" interface=""> PHY 1 on miibus1
    rgephy1:  10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 1000baseT, 1000baseT-FDX, auto
    re1: Ethernet address: 00:19:66:89:19:97
    re1: [FILTER]
    uhci3: <uhci (generic)="" usb="" controller=""> port 0x9880-0x989f irq 23 at device 29.0 on pci0
    uhci3: [GIANT-LOCKED]
    uhci3: [ITHREAD]
    usb4: <uhci (generic)="" usb="" controller=""> on uhci3
    usb4: USB revision 1.0
    uhub4: <intel 1="" 9="" uhci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr=""> on usb4
    uhub4: 2 ports with 2 removable, self powered
    uhci4: <uhci (generic)="" usb="" controller=""> port 0x9c00-0x9c1f irq 19 at device 29.1 on pci0
    uhci4: [GIANT-LOCKED]
    uhci4: [ITHREAD]
    usb5: <uhci (generic)="" usb="" controller=""> on uhci4
    usb5: USB revision 1.0
    uhub5: <intel 1="" 9="" uhci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr=""> on usb5
    uhub5: 2 ports with 2 removable, self powered
    uhci5: <uhci (generic)="" usb="" controller=""> port 0xa000-0xa01f irq 18 at device 29.2 on pci0
    uhci5: [GIANT-LOCKED]
    uhci5: [ITHREAD]
    usb6: <uhci (generic)="" usb="" controller=""> on uhci5
    usb6: USB revision 1.0
    uhub6: <intel 1="" 9="" uhci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr=""> on usb6
    uhub6: 2 ports with 2 removable, self powered
    ehci1: <ehci (generic)="" usb="" 2.0="" controller=""> mem 0xfbfff800-0xfbfffbff irq 23 at device 29.7 on pci0
    ehci1: [GIANT-LOCKED]
    ehci1: [ITHREAD]
    usb7: EHCI version 1.0
    usb7: companion controllers, 2 ports each: usb4 usb5 usb6
    usb7: <ehci (generic)="" usb="" 2.0="" controller=""> on ehci1
    usb7: USB revision 2.0
    uhub7: <intel 1="" 9="" ehci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 2.00="" 1.00,="" addr=""> on usb7
    uhub7: 6 ports with 6 removable, self powered
    pcib6: <acpi pci-pci="" bridge=""> at device 30.0 on pci0
    pci1: <acpi pci="" bus=""> on pcib6
    ath0: <atheros 5212=""> mem 0xfdce0000-0xfdceffff irq 22 at device 1.0 on pci1
    ath0: [ITHREAD]
    ath0: WARNING: using obsoleted if_watchdog interface
    ath0: Ethernet address: 00:0f:3d:c1:b3:cd
    ath0: mac 5.9 phy 4.3 radio 4.6
    vgapci0: <vga-compatible display=""> mem 0xfc000000-0xfcffffff,0xd8000000-0xdfffffff irq 23 at device 2.0 on pci1
    isab0: <pci-isa bridge=""> at device 31.0 on pci0
    isa0: <isa bus=""> on isab0
    atapci1: <intel ahci="" controller=""> port 0xa880-0xa887,0xa800-0xa803,0xa480-0xa487,0xa400-0xa403,0xa080-0xa09f mem 0xfbfff000-0xfbfff7ff irq 19 at device 31.2 on pci0
    atapci1: [ITHREAD]
    atapci1: AHCI Version 01.20 controller with 6 ports detected
    ata3: <ata 0="" channel=""> on atapci1
    ata3: [ITHREAD]
    ata4: <ata 1="" channel=""> on atapci1
    ata4: [ITHREAD]
    ata5: <ata 2="" channel=""> on atapci1
    ata5: [ITHREAD]
    ata6: <ata 3="" channel=""> on atapci1
    ata6: [ITHREAD]
    ata7: <ata 4="" channel=""> on atapci1
    ata7: [ITHREAD]
    ata8: <ata 5="" channel=""> on atapci1
    ata8: [ITHREAD]
    pci0: <serial bus,="" smbus=""> at device 31.3 (no driver attached)
    acpi_button0: <power button=""> on acpi0
    speaker0: <pc speaker=""> port 0x61 on acpi0
    atkbdc0: <keyboard controller="" (i8042)=""> port 0x60,0x64 irq 1 on acpi0
    atkbd0: <at keyboard=""> irq 1 on atkbdc0
    kbd0 at atkbd0
    atkbd0: [GIANT-LOCKED]
    atkbd0: [ITHREAD]
    sio0: configured irq 4 not in bitmap of probed irqs 0
    sio0: port may not be enabled
    sio0: configured irq 4 not in bitmap of probed irqs 0
    sio0: port may not be enabled
    sio0: <16550A-compatible COM port> port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x10 on acpi0
    sio0: type 16550A
    sio0: [FILTER]
    cpu0: <acpi cpu=""> on acpi0
    ACPI Warning (tbutils-0243): Incorrect checksum in table [OEMB] -  F4, should be F3 [20070320]
    est0: <enhanced speedstep="" frequency="" control=""> on cpu0
    p4tcc0: <cpu frequency="" thermal="" control=""> on cpu0
    cpu1: <acpi cpu=""> on acpi0
    est1: <enhanced speedstep="" frequency="" control=""> on cpu1
    est: CPU supports Enhanced Speedstep, but is not recognized.
    est: cpu_vendor GenuineIntel, msr 6164a2306004a23
    device_attach: est1 attach returned 6
    p4tcc1: <cpu frequency="" thermal="" control=""> on cpu1
    pmtimer0 on isa0
    ata0 at port 0x1f0-0x1f7,0x3f6 irq 14 on isa0
    ata0: [ITHREAD]
    ata1 at port 0x170-0x177,0x376 irq 15 on isa0
    ata1: [ITHREAD]
    ppc0: parallel port not found.
    sc0: <system console=""> at flags 0x100 on isa0
    sc0: VGA <16 virtual consoles, flags=0x300>
    sio1: configured irq 3 not in bitmap of probed irqs 0
    sio1: port may not be enabled
    vga0: <generic isa="" vga=""> at port 0x3c0-0x3df iomem 0xa0000-0xbffff on isa0
    Timecounters tick every 1.000 msec
    IPsec: Initialized Security Association Processing.
    acd0: DVDR <optiarc dvd="" rw="" ad-7220a="" 1.01=""> at ata2-master PIO4
    ad12: 76319MB <wdc wd800aajs-00waa0="" 58.01d58=""> at ata6-master SATA300
    SMP: AP CPU #1 Launched!
    GEOM_LABEL: Label for provider acd0 is iso9660/pfSense.
    Trying to mount root from cd9660:/dev/iso9660/pfSense
    md0.uzip: 1304 x 65536 blocks
    Generating MFS /var partition
    Generating MFS /etc partition
    Looking for pfi.conf on
    acd0c
    done.
    Looking for pfi.conf on
    done.
    Looking for config.xml on
    done.
    Generating a MFS /conf partition...
    done.
    Generating a MFS /home partition...
    done.
    
         ___
     ___/ f \\
    / p \\___/ Sense
    \\___/   \\
        \\___/
    
    Welcome to pfSense 2.0-ALPHA-ALPHA  ...
    
    Mounting filesystems...
     done.
    Mounting unionfs directories:
     usr
     root
     bin
     sbin
     boot
     conf.default
    ... done.
    Creating symlinks...
    .
    .
    .
    done.
    Launching PHP init system...
     done.
    Initializing...
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
     done.
    Starting device manager (devd)...
    done.
    Loading configuration...
    .
    .
    .
    done.
    
    Network interface mismatch -- Running interface assignment option.
    
    Valid interfaces are:
    
    re0     00:19:66:89:19:99   (down)	RealTek 8168/8168B/8168C/8168CP/8168D/8111B/8111C/8111CP PCIe Gigabit Ethernet
    re1     00:19:66:89:19:97   (down)
    ath0    00:0f:3d:c1:b3:cd   (down)
    
    Do you want to set up VLANs first?
    If you are not going to use VLANs, or only for optional interfaces, you should
    say no here and use the webConfigurator to configure VLANs la</wdc></optiarc></generic></system></cpu></enhanced></acpi></cpu></enhanced></acpi></at></keyboard></pc></power></serial></ata></ata></ata></ata></ata></ata></intel></isa></pci-isa></vga-compatible></atheros></acpi></acpi></intel></ehci></ehci></intel></uhci></uhci></intel></uhci></uhci></intel></uhci></uhci></rtl8169s></mii></realtek></acpi></acpi></ata></jmicron></acpi></acpi></rtl8169s></mii></realtek></acpi></acpi></acpi></acpi></acpi></acpi></vendor></intel></ehci></ehci></intel></uhci></uhci></intel></uhci></uhci></intel></uhci></uhci></acpi></acpi></software></version></lahf></nx,lm></sse3,dtes64,mon,ds_cpl,est,tm2,ssse3,cx16,xtpr,pdcm,sse4.1,<b26></fpu,vme,de,pse,tsc,msr,pae,mce,cx8,apic,sep,mtrr,pge,mca,cmov,pat,pse36,clflush,dts,acpi,mmx,fxsr,sse,sse2,ss,htt,tm,pbe>
    

Log in to reply