Traffic shaping VoIP strange behavior.



  • Hey,

    i've setup and experimented alot with the PRIQ scheduler, because i simply only want to priotiize things.
    In general thats working great and i do see the traffic been cetagorized in the various queues beautifully.
    Pings to a testserver in parallel to a speedtest are perfect with simply very low variances in time.
    But there is one thing making me disabling the whole thin again: clicking noises in Voip/RDP streams.

    Since this is a acoustig thing, i dont have any chance to plot it to an graph (or i dont have an idea how to do it :) )
    Test: Calling a 440hz test tone line and just listening ( very low to no traffic on the WAN side)

    • 1 Without Traffic shaper at all / no speedtest: perfect, simply no or few clicking noticeable
    • 2 Without Traffic shaper at all / running speedtest in parallel: lots of clickings/interruptions
    • 3 With Traffic shaper / no speedtest: noticable clickings (less than 2.)
    • 4 With Traffic shaper / running speedtest in parallel: noticable clickings (less than 2, more than 3)

    Voip Traffic has been send into a qVoip queue correctly.
    This could be just fine, what im doing wrong here?

    WAN/qACK: Priority: 6, Queue Limit: NULL, ECN
    WAN/qDefault: Default Queue, Priority: 3, Queue Limit : 256, ECN, Codel Active Queue
    WAN/qVoIP: Priority: 7, Queue Limit: NULL, ECN
    WAN/qOthersHigh: Priority: 4, Queue Limit: NULL, ECN
    WAN/qOthersLow: Priority: 2, Queue Limit: NULL, ECN

    LAN/qACK: Priority: 6, Queue Limit: NULL, ECN
    LAN/qLink: Default Queue, Priority: 3, Queue Limit : 1024, ECN, Codel Active Queue
    LAN/qVoIP: Priority: 7, Queue Limit: NULL, ECN
    LAN/qOthersHigh: Priority: 4, Queue Limit: NULL, ECN
    LAN/qOthersLow: Priority: 2, Queue Limit: NULL, ECN

    pfSense 2.4.4p3 running on APU2D4

    Greetings,
    Marcel


Log in to reply