Can't find new Nic installed "Intel Pro/1000 MT Desktop Adapter"



  • Hi good day, i just installed the latest pfsense software, at first, i have 2 nics the builtin and additional lancard.. All works well, but i decided to change the LAN Card because it can only handle 100mbps, so i bought another lan card.. "Intel Pro/1000 MT Desktop Adapter" , but i just notice, it only detect the bult in card, please help I am new in pfsense.. If the lan card has no driver, then how to install the driver of this lan card?

    BTW i already reinstall pfsense , just incase it will automatically install , but fail, still builtin lan only was detected..



  • The Intel Pro 1000 MT should work fine with pfSense. The driver is already built in.

    Maybe it's not installed properly into the main board or it's not compatible with the PCI slot?
    If it is, pfSense should find the hardware.

    Run dmesg to check if the NICs are found by the kernel. You should find lines beginning with em0, em1. I assume your onboard NICs are other types.



  • @viragomann actually i run some command that will list all my nic, and it show but it mark as "none:"
    my builtin nic mark as "re0:"



  • Also the hardware was intalled properly because when i plugged in the cable, the lan card was blinking..



  • Does it show up as a choice when you go to Interfaces, Assign?



  • @dotdash It doesn't show. I already add a line to
    /boot/loader.conf
    hint.agp.0.disabled=1

    but still didn't resolved my problem.

    it show something like this (cant give you right now the exact because im not in my machine)
    none1@pci0:6:0:0: class=0x020000 card=0x109a15d9 chip=0x109a8086 rev=0x00 hdr=0x00
    vendor = 'Intel Corporation'
    device = '82573L Gigabit Ethernet Controller'
    class = network

    It was mark as none1



  • That's strange. "none" means that the driver is not loaded. However, the chip is recognized correctly and the em driver is included in FreeBSD for many years.

    Probably you can load it manually by adding

    if_em_load="YES"
    

    to the /boot/loader.conf.local



  • @viragomann Thank you, I will try this later,

    EDIT: i dont have /boot/loader.conf.local
    i only see.. /boot/loader.conf

    are they are boot different?



  • Create the file.

    The loader.conf gets overwritten on reboot.



  • @viragomann ok will try this..

    I will try to create loader.conf.local in boot directory and will put this:

    hint.agp.0.disabled=1
    if_em_load="YES"
    


  • Sorry, i don't know how to create the file loader.conf.local.. But i notice when i run this commad: dmesg
    i got this:

    highlight:

    em0: <Intel(R) PRO/1000 Legacy Network Connection 1.1.0> at device 1.0 on pci3
    em0: Setup of Shared code failed
    device_attach: em0 attach returned 6
    

    Full Log

    Copyright (c) 1992-2018 The FreeBSD Project.
    Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
    	The Regents of the University of California. All rights reserved.
    FreeBSD is a registered trademark of The FreeBSD Foundation.
    FreeBSD 11.2-RELEASE-p10 #9 4a2bfdce133(RELENG_2_4_4): Wed May 15 18:54:42 EDT 2019
        root@buildbot1-nyi.netgate.com:/build/ce-crossbuild-244/obj/amd64/ZfGpH5cd/build/ce-crossbuild-244/pfSense/tmp/FreeBSD-src/sys/pfSense amd64
    FreeBSD clang version 6.0.0 (tags/RELEASE_600/final 326565) (based on LLVM 6.0.0)
    VT(vga): resolution 640x480
    CPU: Intel(R) Core(TM) i5-3470 CPU @ 3.20GHz (3192.81-MHz K8-class CPU)
      Origin="GenuineIntel"  Id=0x306a9  Family=0x6  Model=0x3a  Stepping=9
      Features=0xbfebfbff<FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CLFLUSH,DTS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE>
      Features2=0x7fbae3ff<SSE3,PCLMULQDQ,DTES64,MON,DS_CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,TSCDLT,AESNI,XSAVE,OSXSAVE,AVX,F16C,RDRAND>
      AMD Features=0x28100800<SYSCALL,NX,RDTSCP,LM>
      AMD Features2=0x1<LAHF>
      Structured Extended Features=0x281<FSGSBASE,SMEP,ERMS>
      XSAVE Features=0x1<XSAVEOPT>
      VT-x: (disabled in BIOS) PAT,HLT,MTF,PAUSE,EPT,UG,VPID
      TSC: P-state invariant, performance statistics
    real memory  = 8589934592 (8192 MB)
    avail memory = 8120471552 (7744 MB)
    Event timer "LAPIC" quality 600
    ACPI APIC Table: <ALASKA A M I>
    FreeBSD/SMP: Multiprocessor System Detected: 4 CPUs
    FreeBSD/SMP: 1 package(s) x 4 core(s)
    ioapic0 <Version 2.0> irqs 0-23 on motherboard
    SMP: AP CPU #1 Launched!
    SMP: AP CPU #2 Launched!
    SMP: AP CPU #3 Launched!
    Timecounter "TSC-low" frequency 1596403800 Hz quality 1000
    ipw_bss: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_ipw.LICENSE.
    ipw_bss: If you agree with the license, set legal.intel_ipw.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (ipw_bss_fw, 0xffffffff80681430, 0) error 1
    random: entropy device external interface
    ipw_ibss: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_ipw.LICENSE.
    ipw_ibss: If you agree with the license, set legal.intel_ipw.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (ipw_ibss_fw, 0xffffffff806814e0, 0) error 1
    ipw_monitor: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_ipw.LICENSE.
    ipw_monitor: If you agree with the license, set legal.intel_ipw.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (ipw_monitor_fw, 0xffffffff80681590, 0) error 1
    iwi_bss: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_iwi.LICENSE.
    iwi_bss: If you agree with the license, set legal.intel_iwi.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (iwi_bss_fw, 0xffffffff806a8460, 0) error 1
    iwi_ibss: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_iwi.LICENSE.
    iwi_ibss: If you agree with the license, set legal.intel_iwi.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (iwi_ibss_fw, 0xffffffff806a8510, 0) error 1
    iwi_monitor: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_iwi.LICENSE.
    iwi_monitor: If you agree with the license, set legal.intel_iwi.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (iwi_monitor_fw, 0xffffffff806a85c0, 0) error 1
    wlan: mac acl policy registered
    kbd1 at kbdmux0
    netmap: loaded module
    module_register_init: MOD_LOAD (vesa, 0xffffffff8120aaa0, 0) error 19
    random: registering fast source Intel Secure Key RNG
    random: fast provider: "Intel Secure Key RNG"
    nexus0
    vtvga0: <VT VGA driver> on motherboard
    cryptosoft0: <software crypto> on motherboard
    padlock0: No ACE support.
    acpi0: <ALASKA A M I> on motherboard
    acpi0: Power Button (fixed)
    cpu0: <ACPI CPU> on acpi0
    cpu1: <ACPI CPU> on acpi0
    cpu2: <ACPI CPU> on acpi0
    cpu3: <ACPI CPU> on acpi0
    hpet0: <High Precision Event Timer> iomem 0xfed00000-0xfed003ff on acpi0
    Timecounter "HPET" frequency 14318180 Hz quality 950
    Event timer "HPET" frequency 14318180 Hz quality 550
    Event timer "HPET1" frequency 14318180 Hz quality 440
    Event timer "HPET2" frequency 14318180 Hz quality 440
    Event timer "HPET3" frequency 14318180 Hz quality 440
    Event timer "HPET4" frequency 14318180 Hz quality 440
    atrtc0: <AT realtime clock> port 0x70-0x77 irq 8 on acpi0
    atrtc0: Warning: Couldn't map I/O.
    atrtc0: registered as a time-of-day clock, resolution 1.000000s
    Event timer "RTC" frequency 32768 Hz quality 0
    attimer0: <AT timer> port 0x40-0x43,0x50-0x53 irq 0 on acpi0
    Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
    Event timer "i8254" frequency 1193182 Hz quality 100
    Timecounter "ACPI-fast" frequency 3579545 Hz quality 900
    acpi_timer0: <24-bit timer at 3.579545MHz> port 0x408-0x40b on acpi0
    pcib0: <ACPI Host-PCI bridge> port 0xcf8-0xcff on acpi0
    pcib0: _OSC returned error 0x4
    pci0: <ACPI PCI bus> on pcib0
    pcib1: <ACPI PCI-PCI bridge> irq 16 at device 1.0 on pci0
    pci1: <ACPI PCI bus> on pcib1
    vgapci0: <VGA-compatible display> port 0xf000-0xf03f mem 0xf7800000-0xf7bfffff,0xe0000000-0xefffffff irq 16 at device 2.0 on pci0
    vgapci0: Boot video device
    xhci0: <Intel Panther Point USB 3.0 controller> mem 0xf7c00000-0xf7c0ffff irq 16 at device 20.0 on pci0
    xhci0: 32 bytes context size, 64-bit DMA
    xhci0: Port routing mask set to 0xffffffff
    usbus0 on xhci0
    usbus0: 5.0Gbps Super Speed USB v3.0
    pci0: <simple comms> at device 22.0 (no driver attached)
    ehci0: <Intel Panther Point USB 2.0 controller> mem 0xf7c18000-0xf7c183ff irq 23 at device 26.0 on pci0
    usbus1: EHCI version 1.0
    usbus1 on ehci0
    usbus1: 480Mbps High Speed USB v2.0
    hdac0: <Intel Panther Point HDA Controller> mem 0xf7c10000-0xf7c13fff irq 22 at device 27.0 on pci0
    pcib2: <ACPI PCI-PCI bridge> irq 16 at device 28.0 on pci0
    pcib2: [GIANT-LOCKED]
    pcib3: <ACPI PCI-PCI bridge> irq 16 at device 28.4 on pci0
    pci2: <ACPI PCI bus> on pcib3
    re0: <RealTek 8168/8111 B/C/CP/D/DP/E/F/G PCIe Gigabit Ethernet> port 0xe000-0xe0ff mem 0xf0004000-0xf0004fff,0xf0000000-0xf0003fff irq 16 at device 0.0 on pci2
    re0: Using 1 MSI-X message
    re0: Chip rev. 0x48000000
    re0: MAC rev. 0x00000000
    miibus0: <MII bus> on re0
    rgephy0: <RTL8169S/8110S/8211 1000BASE-T media interface> PHY 1 on miibus0
    rgephy0:  none, 10baseT, 10baseT-FDX, 10baseT-FDX-flow, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 100baseTX-FDX-flow, 1000baseT-FDX, 1000baseT-FDX-master, 1000baseT-FDX-flow, 1000baseT-FDX-flow-master, auto, auto-flow
    re0: Using defaults for TSO: 65518/35/2048
    re0: Ethernet address: c8:60:00:e1:57:82
    re0: netmap queues/slots: TX 1/256, RX 1/256
    ehci1: <Intel Panther Point USB 2.0 controller> mem 0xf7c17000-0xf7c173ff irq 23 at device 29.0 on pci0
    usbus2: EHCI version 1.0
    usbus2 on ehci1
    usbus2: 480Mbps High Speed USB v2.0
    pcib4: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 30.0 on pci0
    pci3: <ACPI PCI bus> on pcib4
    em0: <Intel(R) PRO/1000 Legacy Network Connection 1.1.0> at device 1.0 on pci3
    em0: Setup of Shared code failed
    device_attach: em0 attach returned 6
    isab0: <PCI-ISA bridge> at device 31.0 on pci0
    isa0: <ISA bus> on isab0
    ahci0: <Intel Panther Point AHCI SATA controller> port 0xf0b0-0xf0b7,0xf0a0-0xf0a3,0xf090-0xf097,0xf080-0xf083,0xf060-0xf07f mem 0xf7c16000-0xf7c167ff irq 19 at device 31.2 on pci0
    ahci0: AHCI v1.30 with 6 6Gbps ports, Port Multiplier not supported
    ahcich0: <AHCI channel> at channel 0 on ahci0
    ahciem0: <AHCI enclosure management bridge> on ahci0
    acpi_button0: <Power Button> on acpi0
    acpi_tz0: <Thermal Zone> on acpi0
    acpi_tz1: <Thermal Zone> on acpi0
    ppc1: <Parallel port> port 0x378-0x37f irq 5 on acpi0
    ppc1: Generic chipset (NIBBLE-only) in COMPATIBLE mode
    ppbus0: <Parallel port bus> on ppc1
    lpt0: <Printer> on ppbus0
    lpt0: Interrupt-driven port
    ppi0: <Parallel I/O> on ppbus0
    uart0: <16550 or compatible> port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x10 on acpi0
    atkbdc0: <Keyboard controller (i8042)> at port 0x60,0x64 on isa0
    atkbd0: <AT Keyboard> irq 1 on atkbdc0
    kbd0 at atkbd0
    atkbd0: [GIANT-LOCKED]
    ppc0: cannot reserve I/O port range
    est0: <Enhanced SpeedStep Frequency Control> on cpu0
    est1: <Enhanced SpeedStep Frequency Control> on cpu1
    est2: <Enhanced SpeedStep Frequency Control> on cpu2
    est3: <Enhanced SpeedStep Frequency Control> on cpu3
    Timecounters tick every 1.000 msec
    hdacc0: <VIA VT1708S_0 HDA CODEC> at cad 0 on hdac0
    hdaa0: <VIA VT1708S_0 Audio Function Group> at nid 1 on hdacc0
    pcm0: <VIA VT1708S_0 (Analog 2.0+HP/2.0)> at nid 28,29 and 26,30,27 on hdaa0
    pcm1: <VIA VT1708S_0 (Digital)> at nid 32 on hdaa0
    hdacc1: <Intel Panther Point HDA CODEC> at cad 3 on hdac0
    hdaa1: <Intel Panther Point Audio Function Group> at nid 1 on hdacc1
    pcm2: <Intel Panther Point (HDMI/DP 8ch)> at nid 7 on hdaa1
    ugen2.1: <Intel EHCI root HUB> at usbus2
    ugen1.1: <Intel EHCI root HUB> at usbus1
    ugen0.1: <0x8086 XHCI root HUB> at usbus0
    uhub0: <Intel EHCI root HUB, class 9/0, rev 2.00/1.00, addr 1> on usbus2
    uhub1: <0x8086 XHCI root HUB, class 9/0, rev 3.00/1.00, addr 1> on usbus0
    uhub2: <Intel EHCI root HUB, class 9/0, rev 2.00/1.00, addr 1> on usbus1
    uhub1: 8 ports with 8 removable, self powered
    uhub2: 2 ports with 2 removable, self powered
    uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
    ugen0.2: <SIGMACHIP USB Keyboard> at usbus0
    ukbd0 on uhub1
    ukbd0: <SIGMACHIP USB Keyboard, class 0/0, rev 1.10/1.10, addr 1> on usbus0
    kbd2 at ukbd0
    uhid0 on uhub1
    uhid0: <SIGMACHIP USB Keyboard, class 0/0, rev 1.10/1.10, addr 1> on usbus0
    ugen2.2: <vendor 0x8087 product 0x0024> at usbus2
    uhub3 on uhub0
    uhub3: <vendor 0x8087 product 0x0024, class 9/0, rev 2.00/0.00, addr 2> on usbus2
    ugen1.2: <vendor 0x8087 product 0x0024> at usbus1
    uhub4 on uhub2
    uhub4: <vendor 0x8087 product 0x0024, class 9/0, rev 2.00/0.00, addr 2> on usbus1
    ugen0.3: <A4Tech USB Mouse> at usbus0
    uhub3: 6 ports with 6 removable, self powered
    uhub4: 6 ports with 6 removable, self powered
    ses0 at ahciem0 bus 0 scbus1 target 0 lun 0
    ses0: <AHCI SGPIO Enclosure 1.00 0001> SEMB S-E-S 2.00 device
    ses0: SEMB SES Device
    ada0 at ahcich0 bus 0 scbus0 target 0 lun 0
    ada0: <ST500DM002-1BD142 KC45> ATA8-ACS SATA 3.x device
    ada0: Serial Number S2A6V1Q6
    ada0: 600.000MB/s transfers (SATA 3.x, UDMA6, PIO 8192bytes)
    ada0: Command Queueing enabled
    ada0: 476940MB (976773168 512 byte sectors)
    ada0: quirks=0x1<4K>
    Trying to mount root from ufs:/dev/ufsid/5db11466fd0b9148 [rw]...
    random: unblocking device.
    CPU: Intel(R) Core(TM) i5-3470 CPU @ 3.20GHz (3192.81-MHz K8-class CPU)
      Origin="GenuineIntel"  Id=0x306a9  Family=0x6  Model=0x3a  Stepping=9
      Features=0xbfebfbff<FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CLFLUSH,DTS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE>
      Features2=0x7fbae3ff<SSE3,PCLMULQDQ,DTES64,MON,DS_CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,TSCDLT,AESNI,XSAVE,OSXSAVE,AVX,F16C,RDRAND>
      AMD Features=0x28100800<SYSCALL,NX,RDTSCP,LM>
      AMD Features2=0x1<LAHF>
      Structured Extended Features=0x281<FSGSBASE,SMEP,ERMS>
      Structured Extended Features3=0x9c000400<IBPB,STIBP,SSBD>
      XSAVE Features=0x1<XSAVEOPT>
      VT-x: (disabled in BIOS) PAT,HLT,MTF,PAUSE,EPT,UG,VPID
      TSC: P-state invariant, performance statistics
    re0: link state changed to DOWN
    vlan0: changing name to 're0.10'
    re0: link state changed to UP
    re0.10: link state changed to UP
    pflog0: promiscuous mode enabled
    pflog0: promiscuous mode disabled
    Waiting (max 60 seconds) for system process `vnlru' to stop... done
    Waiting (max 60 seconds) for system process `bufdaemon' to stop... done
    Waiting (max 60 seconds) for system process `syncer' to stop...
    Syncing disks, vnodes remaining... 3 1 0 0 done
    All buffers synced.
    Copyright (c) 1992-2018 The FreeBSD Project.
    Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
    	The Regents of the University of California. All rights reserved.
    FreeBSD is a registered trademark of The FreeBSD Foundation.
    FreeBSD 11.2-RELEASE-p10 #9 4a2bfdce133(RELENG_2_4_4): Wed May 15 18:54:42 EDT 2019
        root@buildbot1-nyi.netgate.com:/build/ce-crossbuild-244/obj/amd64/ZfGpH5cd/build/ce-crossbuild-244/pfSense/tmp/FreeBSD-src/sys/pfSense amd64
    FreeBSD clang version 6.0.0 (tags/RELEASE_600/final 326565) (based on LLVM 6.0.0)
    VT(vga): resolution 640x480
    CPU: Intel(R) Core(TM) i5-3470 CPU @ 3.20GHz (3192.82-MHz K8-class CPU)
      Origin="GenuineIntel"  Id=0x306a9  Family=0x6  Model=0x3a  Stepping=9
      Features=0xbfebfbff<FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CLFLUSH,DTS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE>
      Features2=0x7fbae3ff<SSE3,PCLMULQDQ,DTES64,MON,DS_CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,TSCDLT,AESNI,XSAVE,OSXSAVE,AVX,F16C,RDRAND>
      AMD Features=0x28100800<SYSCALL,NX,RDTSCP,LM>
      AMD Features2=0x1<LAHF>
      Structured Extended Features=0x281<FSGSBASE,SMEP,ERMS>
      XSAVE Features=0x1<XSAVEOPT>
      VT-x: (disabled in BIOS) PAT,HLT,MTF,PAUSE,EPT,UG,VPID
      TSC: P-state invariant, performance statistics
    real memory  = 8589934592 (8192 MB)
    avail memory = 8120471552 (7744 MB)
    Event timer "LAPIC" quality 600
    ACPI APIC Table: <ALASKA A M I>
    FreeBSD/SMP: Multiprocessor System Detected: 4 CPUs
    FreeBSD/SMP: 1 package(s) x 4 core(s)
    ioapic0 <Version 2.0> irqs 0-23 on motherboard
    SMP: AP CPU #2 Launched!
    SMP: AP CPU #3 Launched!
    SMP: AP CPU #1 Launched!
    Timecounter "TSC-low" frequency 1596407742 Hz quality 1000
    ipw_bss: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_ipw.LICENSE.
    ipw_bss: If you agree with the license, set legal.intel_ipw.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (ipw_bss_fw, 0xffffffff80681430, 0) error 1
    random: entropy device external interface
    ipw_ibss: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_ipw.LICENSE.
    ipw_ibss: If you agree with the license, set legal.intel_ipw.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (ipw_ibss_fw, 0xffffffff806814e0, 0) error 1
    ipw_monitor: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_ipw.LICENSE.
    ipw_monitor: If you agree with the license, set legal.intel_ipw.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (ipw_monitor_fw, 0xffffffff80681590, 0) error 1
    iwi_bss: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_iwi.LICENSE.
    iwi_bss: If you agree with the license, set legal.intel_iwi.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (iwi_bss_fw, 0xffffffff806a8460, 0) error 1
    iwi_ibss: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_iwi.LICENSE.
    iwi_ibss: If you agree with the license, set legal.intel_iwi.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (iwi_ibss_fw, 0xffffffff806a8510, 0) error 1
    iwi_monitor: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_iwi.LICENSE.
    iwi_monitor: If you agree with the license, set legal.intel_iwi.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (iwi_monitor_fw, 0xffffffff806a85c0, 0) error 1
    wlan: mac acl policy registered
    kbd1 at kbdmux0
    netmap: loaded module
    module_register_init: MOD_LOAD (vesa, 0xffffffff8120aaa0, 0) error 19
    random: registering fast source Intel Secure Key RNG
    random: fast provider: "Intel Secure Key RNG"
    nexus0
    vtvga0: <VT VGA driver> on motherboard
    cryptosoft0: <software crypto> on motherboard
    padlock0: No ACE support.
    acpi0: <ALASKA A M I> on motherboard
    acpi0: Power Button (fixed)
    cpu0: <ACPI CPU> on acpi0
    cpu1: <ACPI CPU> on acpi0
    cpu2: <ACPI CPU> on acpi0
    cpu3: <ACPI CPU> on acpi0
    hpet0: <High Precision Event Timer> iomem 0xfed00000-0xfed003ff on acpi0
    Timecounter "HPET" frequency 14318180 Hz quality 950
    Event timer "HPET" frequency 14318180 Hz quality 550
    Event timer "HPET1" frequency 14318180 Hz quality 440
    Event timer "HPET2" frequency 14318180 Hz quality 440
    Event timer "HPET3" frequency 14318180 Hz quality 440
    Event timer "HPET4" frequency 14318180 Hz quality 440
    atrtc0: <AT realtime clock> port 0x70-0x77 irq 8 on acpi0
    atrtc0: Warning: Couldn't map I/O.
    atrtc0: registered as a time-of-day clock, resolution 1.000000s
    Event timer "RTC" frequency 32768 Hz quality 0
    attimer0: <AT timer> port 0x40-0x43,0x50-0x53 irq 0 on acpi0
    Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
    Event timer "i8254" frequency 1193182 Hz quality 100
    Timecounter "ACPI-fast" frequency 3579545 Hz quality 900
    acpi_timer0: <24-bit timer at 3.579545MHz> port 0x408-0x40b on acpi0
    pcib0: <ACPI Host-PCI bridge> port 0xcf8-0xcff on acpi0
    pcib0: _OSC returned error 0x4
    pci0: <ACPI PCI bus> on pcib0
    pcib1: <ACPI PCI-PCI bridge> irq 16 at device 1.0 on pci0
    pci1: <ACPI PCI bus> on pcib1
    vgapci0: <VGA-compatible display> port 0xf000-0xf03f mem 0xf7800000-0xf7bfffff,0xe0000000-0xefffffff irq 16 at device 2.0 on pci0
    vgapci0: Boot video device
    xhci0: <Intel Panther Point USB 3.0 controller> mem 0xf7c00000-0xf7c0ffff irq 16 at device 20.0 on pci0
    xhci0: 32 bytes context size, 64-bit DMA
    xhci0: Port routing mask set to 0xffffffff
    usbus0 on xhci0
    usbus0: 5.0Gbps Super Speed USB v3.0
    pci0: <simple comms> at device 22.0 (no driver attached)
    ehci0: <Intel Panther Point USB 2.0 controller> mem 0xf7c18000-0xf7c183ff irq 23 at device 26.0 on pci0
    usbus1: EHCI version 1.0
    usbus1 on ehci0
    usbus1: 480Mbps High Speed USB v2.0
    hdac0: <Intel Panther Point HDA Controller> mem 0xf7c10000-0xf7c13fff irq 22 at device 27.0 on pci0
    pcib2: <ACPI PCI-PCI bridge> irq 16 at device 28.0 on pci0
    pcib2: [GIANT-LOCKED]
    pcib3: <ACPI PCI-PCI bridge> irq 16 at device 28.4 on pci0
    pci2: <ACPI PCI bus> on pcib3
    re0: <RealTek 8168/8111 B/C/CP/D/DP/E/F/G PCIe Gigabit Ethernet> port 0xe000-0xe0ff mem 0xf0004000-0xf0004fff,0xf0000000-0xf0003fff irq 16 at device 0.0 on pci2
    re0: Using 1 MSI-X message
    re0: Chip rev. 0x48000000
    re0: MAC rev. 0x00000000
    miibus0: <MII bus> on re0
    rgephy0: <RTL8169S/8110S/8211 1000BASE-T media interface> PHY 1 on miibus0
    rgephy0:  none, 10baseT, 10baseT-FDX, 10baseT-FDX-flow, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 100baseTX-FDX-flow, 1000baseT-FDX, 1000baseT-FDX-master, 1000baseT-FDX-flow, 1000baseT-FDX-flow-master, auto, auto-flow
    re0: Using defaults for TSO: 65518/35/2048
    re0: Ethernet address: c8:60:00:e1:57:82
    re0: netmap queues/slots: TX 1/256, RX 1/256
    ehci1: <Intel Panther Point USB 2.0 controller> mem 0xf7c17000-0xf7c173ff irq 23 at device 29.0 on pci0
    usbus2: EHCI version 1.0
    usbus2 on ehci1
    usbus2: 480Mbps High Speed USB v2.0
    pcib4: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 30.0 on pci0
    pci3: <ACPI PCI bus> on pcib4
    em0: <Intel(R) PRO/1000 Legacy Network Connection 1.1.0> at device 1.0 on pci3
    em0: Setup of Shared code failed
    device_attach: em0 attach returned 6
    isab0: <PCI-ISA bridge> at device 31.0 on pci0
    isa0: <ISA bus> on isab0
    ahci0: <Intel Panther Point AHCI SATA controller> port 0xf0b0-0xf0b7,0xf0a0-0xf0a3,0xf090-0xf097,0xf080-0xf083,0xf060-0xf07f mem 0xf7c16000-0xf7c167ff irq 19 at device 31.2 on pci0
    ahci0: AHCI v1.30 with 6 6Gbps ports, Port Multiplier not supported
    ahcich0: <AHCI channel> at channel 0 on ahci0
    ahciem0: <AHCI enclosure management bridge> on ahci0
    acpi_button0: <Power Button> on acpi0
    acpi_tz0: <Thermal Zone> on acpi0
    acpi_tz1: <Thermal Zone> on acpi0
    ppc1: <Parallel port> port 0x378-0x37f irq 5 on acpi0
    ppc1: Generic chipset (NIBBLE-only) in COMPATIBLE mode
    ppbus0: <Parallel port bus> on ppc1
    lpt0: <Printer> on ppbus0
    lpt0: Interrupt-driven port
    ppi0: <Parallel I/O> on ppbus0
    uart0: <16550 or compatible> port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x10 on acpi0
    atkbdc0: <Keyboard controller (i8042)> at port 0x60,0x64 on isa0
    atkbd0: <AT Keyboard> irq 1 on atkbdc0
    kbd0 at atkbd0
    atkbd0: [GIANT-LOCKED]
    ppc0: cannot reserve I/O port range
    est0: <Enhanced SpeedStep Frequency Control> on cpu0
    est1: <Enhanced SpeedStep Frequency Control> on cpu1
    est2: <Enhanced SpeedStep Frequency Control> on cpu2
    est3: <Enhanced SpeedStep Frequency Control> on cpu3
    Timecounters tick every 1.000 msec
    hdacc0: <VIA VT1708S_0 HDA CODEC> at cad 0 on hdac0
    hdaa0: <VIA VT1708S_0 Audio Function Group> at nid 1 on hdacc0
    pcm0: <VIA VT1708S_0 (Analog 2.0+HP/2.0)> at nid 28,29 and 26,30,27 on hdaa0
    pcm1: <VIA VT1708S_0 (Digital)> at nid 32 on hdaa0
    hdacc1: <Intel Panther Point HDA CODEC> at cad 3 on hdac0
    hdaa1: <Intel Panther Point Audio Function Group> at nid 1 on hdacc1
    pcm2: <Intel Panther Point (HDMI/DP 8ch)> at nid 7 on hdaa1
    ugen1.1: <Intel EHCI root HUB> at usbus1
    ugen0.1: <0x8086 XHCI root HUB> at usbus0
    ugen2.1: <Intel EHCI root HUB> at usbus2
    uhub0: <Intel EHCI root HUB, class 9/0, rev 2.00/1.00, addr 1> on usbus1
    uhub1: <0x8086 XHCI root HUB, class 9/0, rev 3.00/1.00, addr 1> on usbus0
    uhub2: <Intel EHCI root HUB, class 9/0, rev 2.00/1.00, addr 1> on usbus2
    uhub1: 8 ports with 8 removable, self powered
    uhub2: 2 ports with 2 removable, self powered
    uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
    ugen0.2: <SIGMACHIP USB Keyboard> at usbus0
    ukbd0 on uhub1
    ukbd0: <SIGMACHIP USB Keyboard, class 0/0, rev 1.10/1.10, addr 1> on usbus0
    kbd2 at ukbd0
    uhid0 on uhub1
    uhid0: <SIGMACHIP USB Keyboard, class 0/0, rev 1.10/1.10, addr 1> on usbus0
    ugen1.2: <vendor 0x8087 product 0x0024> at usbus1
    uhub3 on uhub0
    uhub3: <vendor 0x8087 product 0x0024, class 9/0, rev 2.00/0.00, addr 2> on usbus1
    ugen2.2: <vendor 0x8087 product 0x0024> at usbus2
    uhub4 on uhub2
    uhub4: <vendor 0x8087 product 0x0024, class 9/0, rev 2.00/0.00, addr 2> on usbus2
    ugen0.3: <A4Tech USB Mouse> at usbus0
    uhub3: 6 ports with 6 removable, self powered
    uhub4: 6 ports with 6 removable, self powered
    ses0 at ahciem0 bus 0 scbus1 target 0 lun 0
    ses0: <AHCI SGPIO Enclosure 1.00 0001> SEMB S-E-S 2.00 device
    ses0: SEMB SES Device
    ada0 at ahcich0 bus 0 scbus0 target 0 lun 0
    ada0: <ST500DM002-1BD142 KC45> ATA8-ACS SATA 3.x device
    ada0: Serial Number S2A6V1Q6
    ada0: 600.000MB/s transfers (SATA 3.x, UDMA6, PIO 8192bytes)
    ada0: Command Queueing enabled
    ada0: 476940MB (976773168 512 byte sectors)
    ada0: quirks=0x1<4K>
    Trying to mount root from ufs:/dev/ufsid/5db11466fd0b9148 [rw]...
    random: unblocking device.
    CPU: Intel(R) Core(TM) i5-3470 CPU @ 3.20GHz (3192.82-MHz K8-class CPU)
      Origin="GenuineIntel"  Id=0x306a9  Family=0x6  Model=0x3a  Stepping=9
      Features=0xbfebfbff<FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CLFLUSH,DTS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE>
      Features2=0x7fbae3ff<SSE3,PCLMULQDQ,DTES64,MON,DS_CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,TSCDLT,AESNI,XSAVE,OSXSAVE,AVX,F16C,RDRAND>
      AMD Features=0x28100800<SYSCALL,NX,RDTSCP,LM>
      AMD Features2=0x1<LAHF>
      Structured Extended Features=0x281<FSGSBASE,SMEP,ERMS>
      Structured Extended Features3=0x9c000400<IBPB,STIBP,SSBD>
      XSAVE Features=0x1<XSAVEOPT>
      VT-x: (disabled in BIOS) PAT,HLT,MTF,PAUSE,EPT,UG,VPID
      TSC: P-state invariant, performance statistics
    re0: link state changed to DOWN
    re0: link state changed to UP
    pflog0: promiscuous mode enabled
    arpresolve: can't allocate llinfo for 192.168.1.1 on re0
    padlock0: No ACE support.
    aesni0: <AES-CBC,AES-XTS,AES-GCM,AES-ICM> on motherboard
    coretemp0: <CPU On-Die Thermal Sensors> on cpu0
    coretemp1: <CPU On-Die Thermal Sensors> on cpu1
    coretemp2: <CPU On-Die Thermal Sensors> on cpu2
    coretemp3: <CPU On-Die Thermal Sensors> on cpu3
    

  • LAYER 8

    upgrade the bios of the motherboard, check if there is some options like disable PnP aware OS in your BIOS or anything related



  • Yeah. To update the BIOS is a very good advice when having hardware issues.

    @Larz1112 said in Can't find new Nic installed "Intel Pro/1000 MT Desktop Adapter":

    i don't know how to create the file loader.conf.local..

    echo "hint.acpi.0.disabled=\"1\"" >> /boot/loader.conf.local
    echo "if_em_load=\"YES\"" >> /boot/loader.conf.loc
    

    @Larz1112 said in Can't find new Nic installed "Intel Pro/1000 MT Desktop Adapter":

    But i notice when i run this commad: dmesg
    i got this:

    highlight:

    em0: <Intel(R) PRO/1000 Legacy Network Connection 1.1.0> at device 1.0 on pci3
    em0: Setup of Shared code failed
    device_attach: em0 attach returned 6
    

    This usually indicates that the OS has not full control over the hardware cause of BIOS obstructions.



  • @kiokoman said in Can't find new Nic installed "Intel Pro/1000 MT Desktop Adapter":

    PnP aware OS

    There is no pnp aware os in my bios.



  • @viragomann said in Can't find new Nic installed "Intel Pro/1000 MT Desktop Adapter":
    I assume this typo error "echo "if_em_load="YES"" >> /boot/loader.conf.loc" instead i type local.
    but then my pfsense stop from booting..
    and show error:

    atpic requres a local apic
    


  • Can you try a different slot location for the card? It may be a resource conflict.



  • @chpalmer ok i will try it now..



  • Solve, thanks @chpalmer , just tried in the other slot.. and it works!



  • ✌ 😉



  • Thanks everybody for helping me..
    You saved me @chpalmer .. :cheers:



  • I'm having this same issue with the Intel PRO/1000 MT Desktop Adapter .. never had an issue with these nics in our DC's before ... I've also tried different PCI ports to no avail


Log in to reply