OPT1 Bridge to WAN how to setup



  • Hi,

    I am new with PFsense, and I have setup PFsense with the following:

    WAN - Internet
    LAN - LAN Network
    OPT1 - Bridge to WAN

    now my question will be, I have switch that connected to OPT1, then I have server that configure to have Public IP Address. Now when I am trying to go to the internet it does not work. Do I need something to configure?

    Note: Lan is working fine as it connect to the internet fine.



  • By The way the Server I setup is connected to the switch that was connected to the OPT1.



  • First thing is that you have to use the gateway on the WAN network as the default gateway on any hosts on the OPT1 network. Secondly the firewall rules are set to deny all by default on OPT1, add a rule on OPT1 that allows all traffic.



  • Thanks for the Reply KPA.

    Yes, I did that setup any host that connected to OPT1 to use the default gateway on the WAN. Here is a sample of my connection

    FIREWALL WAN:
    IP: 139.253.142.5
    GATEWAY: 139.253.142.254

    OPT1 Host Computer:
    IP: 139.253.142.8
    GATEWAY: 139.253.142.254

    But this still not working no traffic is coming thourgh and out, can't connect to the internet. I've also setup OPT1 Rules to allow all traffic Soure: OPT1 Subnet.

    Anyhelp is much greatly appreciated.

    Thanks.



  • Can you post screenshots of the following webgui pages: Interfaces->WAN, Interfaces->OPT1 and Status->Interfaces.



  • I just attached the screenshoot, everything in the LAN network is working using the gateway as the pfsense firewall. However still can't go to the internet once any computer connected to the switch were it was connected to the OPT1 in the pfsense.

    Any help is much greatly appreciated.

    Thanks.






  • I can see nothing wrong in your settings, what do ping and traceroute say about the gateway address 139.253.142.254 ?



  • why u're not set a seperate network from Opt1..

    FIREWALL WAN:
    IP: 139.253.142.5
    GATEWAY: 139.253.142.254

    LAN
    IP:139.253.142.6

    OPT1 Host Computer:
    IP: 139.253.143.8 (i assume subnet =24)
    GATEWAY: 139.253.143.8
    (use static routing to 139.253.142.254)

    or if u wanna try bridge try this..
    set OPT 1
    IP: -
    bridge to wan
    that should work



  • Thanks. It seems problem with my CentOS server, because when I tried to setup a Windows workstation with the IP address I stated on the OPT1 and connect it to the switch coonnected to the OPT1 interface it works. But when I tried connecting my CentOS it does not work. But at least I know that pfsense is working and my configuration is good.

    Now I have to deal with my CentOS server. It's kind of puzzle because when I tried to connect my CentOS server directly to my ISP switch it works, but if I connect it to the switch connected to the OPT1 interface it does not work.  ???


Locked