Does someone have Netgate SG-2100 internal slot?



  • I want to add wireless cards and there are two slots, one like m.2 and another one thinner.
    Can I add a RT3090 wifi card to it?

    Doron


  • Netgate Administrator

    It has an m.2 slot wired for SATA or USB2 with the SIM card slot connected to it. And it has an mPCIe slot wired for PCIe only.
    The PCIe slot has limited compatibility but may work with that card. If you have the card try it.
    It does work with a Compex WLE200NX so if you're buying something specifically for this get that.

    Steve



  • @stephenw10
    Thanks, I ordered an atheros card with AR9280 and this is what the WLE200NX has.
    Strange, this card work ok with x86 system with pfsense 3.4.5 so I guessed it would also work here. But maybe be because its arm based system not all drivers are available.

    Doron



  • @doronl15
    Hi Steve,
    According to netgate documentation the intel card should work.
    However need to update the Intel acknowledgment.
    How do I edit the /boot/configuration file?
    I'm new in psfense never had to change anything in the environment.

    Doron.


  • Netgate Administrator

    To add custom loader variables create the file /boot/loader.conf.local and add them there.
    However you do not need to ack those to use them.

    The PCI driver for the SG-2100 (and SG-1100) is still in active development so some devices may not be recognised regardless of the drivers for those devices. Check the output of pciconf -lv to see if the card is seen on the bus at all.

    I have specifically tested the WLE200NX and know it works, others may not.

    Also bare in mind there are some wifi cards that are mPCIe format but are actually connected using USB. Those will never work as the slot is not wired for USB.

    Steve



  • Hi Steve,
    Run the commands its recognized on the pcie as RT3090 wifi card, category network.
    However can not add it in the interface assign wireless.

    Doron.


  • Netgate Administrator

    Oh, nice! So it shows as a 'none' device? What are the PCI IDs shown?

    Hmm, I thought that would be supported but it looks like it might be ral(4) only. And that is not in the 2.4.5 arm64 kernel it appears...

    Steve



  • Hi Steve,
    here is the complete snapshot of the command prompt
    8f2350db-983e-41e3-8afc-9c5eccf560ec-image.png
    hope it will help, it works well with x86 HP T610 pc with pfSense 3.4.5


  • Netgate Administrator

    Yeah, that device requires the ral driver:
    https://github.com/pfsense/FreeBSD-src/blob/RELENG_2_4_5/sys/dev/ral/if_ral_pci.c#L90

    It's not in the pfSense 2.4.5 arm64 kernel currently. I created a feature request for it:
    https://redmine.pfsense.org/issues/10934

    Steve


  • Netgate Administrator

    Could you add that pciconf output as text here so I can add it? Or you can add it there yourself.

    The other useful output there is to reboot the SG-2100 and interrrupt uboot to reach the Marvell> prompt. Then at that prompt run: pci long

    That will give a bunch of PCI infor about the card that could be useful for debugging the PCI driver.
    For example the WLE200NX looks like:

    Marvell>> pci long
    Scanning PCI devices on bus 0
    
    Found PCI device 00.00.00:
      vendor ID =                   0x168c
      device ID =                   0x002a
      command register ID =         0x0006
      status register =             0x0010
      revision ID =                 0x01
      class code =                  0x02 (Network controller)
      sub class code =              0x80
      programming interface =       0x00
      cache line =                  0x08
      latency time =                0x00
      header type =                 0x00
      BIST =                        0x00
      base address 0 =              0xe8000004
      base address 1 =              0x00000000
      base address 2 =              0x00000000
      base address 3 =              0x00000000
      base address 4 =              0x00000000
      base address 5 =              0x00000000
      cardBus CIS pointer =         0x00000000
      sub system vendor ID =        0x168c
      sub system ID =               0x3099
      expansion ROM base address =  0x00000000
      interrupt line =              0xff
      interrupt pin =               0x01
      min Grant =                   0x00
      max Latency =                 0x00
    

    Steve


  • Netgate Administrator

    What actual card is that you have? I'll grab one to test with if I can.



  • Hi Steve,
    some bad news, i wanted to restore a backup from the T610 to the SG-2100 and now the SG-2100 is completely stuck.
    its going all the way until it say "bootup complete" then the terminal is stuck.
    how do i flash new fw? or do factory defaults without terminal?

    TIM-1.0
    WTMI-devel-1.0.0-1115f12
    WTMI: system early-init
    SVC REV: 5, CPU VDD voltage: 1.225V
    NOTICE:  Booting Trusted Firmware
    NOTICE:  BL1: v1.5(release):ROGUE2-01.00.00.01-cpu1_2G-0-g06b570a8d (Marvell-release-1.3.0)
    NOTICE:  BL1: Built : 14:34:11, Feb  7 2020
    NOTICE:  BL1: Booting BL2
    NOTICE:  BL2: v1.5(release):ROGUE2-01.00.00.01-cpu1_2G-0-g06b570a8d (Marvell-release-1.3.0)
    NOTICE:  BL2: Built : 14:34:13, Feb  7 2020
    NOTICE:  BL1: Booting BL31
    NOTICE:  BL31: v1.5(release):ROGUE2-01.00.00.01-cpu1_2G-0-g06b570a8d (Marvell-release-1.3.0)
    NOTICE:  BL31: Built : 14
    
    U-Boot 2018.03-devel-1.2.0ROGUE2-01.00.00.02+ (Feb 07 2020 - 14:33:22 -0500)
    
    Model: Silicom Rogue-2
           CPU     1200 [MHz]
           L2      800 [MHz]
           TClock  200 [MHz]
           DDR     750 [MHz]
    DRAM:  3.4 GiB
    Comphy chip #0:
    Comphy-0: SGMII1        3.125 Gbps
    Comphy-1: PEX0          2.5 Gbps  
    Comphy-2: SATA0         6 Gbps    
    PCIE-0: Link down
    MMC:   sdhci@d8000: 0
    Loading Environment from SPI Flash... mvebu_spi_ofdata_to_platdata: ofdata clock 200000000, frequency 20000000
    SF: Detected w25q32bv with page size 256 Bytes, erase size 4 KiB, total 4 MiB
    OK
    Model: Silicom Rogue-2
    Net:   eth0: neta@30000 [PRIME], eth1: neta@40000
    Hit any key to stop autoboot:  0 
    Setting bus to 1
        13323   armada-3720-sg1100.dtb
        13535   armada-3720-sg2100.dtb
    
    2 file(s), 0 dir(s)
    
    13535 bytes read in 9 ms (1.4 MiB/s)
    393216 bytes read in 21 ms (17.9 MiB/s)
    ## Starting EFI application at 01000000 ...
    anning disk sdhci@d8000.blk...
    Found 4 disks
    
    >> FreeBSD EFI boot block
       Loader path: /boot/loader.efi
    
       Initializing modules: ZFS UFS
       Load Path: /\efi\boot\bootaa64.efi
       Load Device: /VenHw(e61d73b9-a384-4acc-aeab-82e828f3628b)/eMMC(0)/eMMC(0)/HD(1,0x01,0,0x1,0x640)
       Probing 4 block devices......* done
        ZFS found no pools
        UFS found 1 partition
        command args: -S115200
    
    Consoles: EFI console  
    
    FreeBSD/arm64 EFI loader, Revision 1.1
    
    (Thu Feb 13 14:48:37 EST 2020 root@buildbot3-nyi.netgate.com)
    
    
    
       Command line arguments: loader.efi -S115200
    
       EFI version: 2.70
    
       EFI Firmware: Das U-Boot (rev 0.00)
    
       Load Device: /VenHw(e61d73b9-a384-4acc-aeab-82e828f3628b)/eMMC(0)/eMMC(0)/HD(3,0x01,0,0x117bd,0xe7f6c3)
    
       BootCurrent: 0000
    
       BootOrder: 532d 3131 3235 3030 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*] 0000[*]
    
    Trying ESP: /VenHw(e61d73b9-a384-4acc-aeab-82e828f3628b)/eMMC(0)/eMMC(0)/HD(3,0x01,0,0x117bd,0xe7f6c3)
    
    Setting currdev to disk0p3:
    
    Loading /boot/defaults/loader.conf
    
    /boot/kernel/kernel text=0x9825b0 data=0x10ce970+0x3c7fa4 syms=[0x8+0x11f328+0x8+0xf63f3]
    
    
    
    Hit [Enter] to boot immediately, or any other key for command prompt.
    
    
    Booting [/boot/kernel/kernel] in 2 seconds... 
    Booting [/boot/kernel/kernel] in 1 second... 
    Booting [/boot/kernel/kernel]...               
    
    Using DTB provided by EFI at 0x8000000.
    
    Copyright (c) 1992-2020 The FreeBSD Project.
    Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
    	The Regents of the University of California. All rights reserved.
    FreeBSD is a registered trademark of The FreeBSD Foundation.
    FreeBSD 11.3-STABLE #239 885b1ed26b6(factory-RELENG_2_4_5): Tue Jun  2 17:47:00 EDT 2020
        root@buildbot3-nyi.netgate.com:/build/factory-crossbuild-245-aarch64/obj/aarch64/Og10eFss/build/factory-crossbuild-245-aarch64/sources/FreeBSD-src/sys/pfSense arm64
    FreeBSD clang version 8.0.1 (tags/RELEASE_801/final 366581) (based on LLVM 8.0.1)
    VT: init without driver.
    Starting CPU 1 (1)
    FreeBSD/SMP: Multiprocessor System Detected: 2 CPUs
    ipw_ibss: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_ipw.LICENSE.
    ipw_ibss: If you agree with the license, set legal.intel_ipw.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (ipw_ibss_fw, 0xffff0000001738b0, 0) error 1
    ipw_monitor: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_ipw.LICENSE.
    ipw_monitor: If you agree with the license, set legal.intel_ipw.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (ipw_monitor_fw, 0xffff00000017395c, 0) error 1
    iwi_bss: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_iwi.LICENSE.
    iwi_bss: If you agree with the license, set legal.intel_iwi.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (iwi_bss_fw, 0xffff000000173a08, 0) error 1
    iwi_ibss: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_iwi.LICENSE.
    iwi_ibss: If you agree with the license, set legal.intel_iwi.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (iwi_ibss_fw, 0xffff000000173ab4, 0) error 1
    iwi_monitor: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_iwi.LICENSE.
    iwi_monitor: If you agree with the license, set legal.intel_iwi.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (iwi_monitor_fw, 0xffff000000173b60, 0) error 1
    ipw_bss: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_ipw.LICENSE.
    ipw_bss: If you agree with the license, set legal.intel_ipw.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (ipw_bss_fw, 0xffff000000173804, 0) error 1
    wlan: mac acl policy registered
    random: entropy device external interface
    kbd0 at kbdmux0
    ofwbus0: <Open Firmware Device Tree>
    simplebus0: <Flattened device tree simple bus> on ofwbus0
    simplebus1: <Flattened device tree simple bus> on simplebus0
    pinctl0: <Armada 37x0 North Bridge pinctl Controller> mem 0x13800-0x138ff,0x13c00-0x13c1f on simplebus1
    gpio0: <Armada 37x0 GPIO Controller> on pinctl0
    gpiobus0: <OFW GPIO bus> on gpio0
    pinctl1: <Armada 37x0 South Bridge pinctl Controller> mem 0x18800-0x188ff,0x18c00-0x18c1f on simplebus1
    gpio1: <Armada 37x0 GPIO Controller> on pinctl1
    gpiobus1: <OFW GPIO bus> on gpio1
    gpiomdio0: <GPIO MDIO Bus bit-banging driver> at pins 21,23 on gpiobus1
    gpiomdio0: MDC pin: 21, MDIO pin: 23
    psci0: <ARM Power State Co-ordination Interface Driver> on ofwbus0
    gic0: <ARM Generic Interrupt Controller v3.0> mem 0x1d00000-0x1d0ffff,0x1d40000-0x1d7ffff,0x1d80000-0x1d81fff,0x1d90000-0x1d91fff,0x1da0000-0x1dbffff irq 27 on simplebus1
    generic_timer0: <ARMv8 Generic Timer> irq 0,1,2,3 on ofwbus0
    Timecounter "ARM MPCore Timecounter" frequency 12500000 Hz quality 1000
    Event timer "ARM MPCore Eventtimer" frequency 12500000 Hz quality 1000
    cpulist0: <Open Firmware CPU Group> on ofwbus0
    cpu0: <Open Firmware CPU> on cpulist0
    cpu1: <Open Firmware CPU> on cpulist0
    pmu0: <Performance Monitoring Unit> irq 4 on ofwbus0
    spi0: <Armada 37x0 SPI controller> mem 0x10600-0x10fff irq 6 on simplebus1
    iichb0: <Marvell Armada 37x0 IIC controller> mem 0x11000-0x11023 irq 7 on simplebus1
    iicbus0: <OFW I2C bus> on iichb0
    iic0: <I2C generic I/O> on iicbus0
    iichb1: <Marvell Armada 37x0 IIC controller> mem 0x11080-0x110a3 irq 8 on simplebus1
    iicbus1: <OFW I2C bus> on iichb1
    iic1: <I2C generic I/O> on iicbus1
    nxprtc0: <NXP PCF8563 RTC> at addr 0xa2 on iicbus1
    gpio2: <ISSI IS31FL3199 9 channel light effect LED driver> at addr 0xce on iicbus1
    gpiobus2: <OFW GPIO bus> on gpio2
    gpioc2: <GPIO controller> on gpio2
    uart0: <Marvell Armada 3700 UART> mem 0x12000-0x121ff irq 9,10,11 on simplebus1
    uart0: console (115200,n,8,1)
    gpioc0: <GPIO controller> on gpio0
    gpioc1: <GPIO controller> on gpio1
    mvneta0: <NETA controller> mem 0x30000-0x33fff irq 14 on simplebus1
    mvneta0: version is 10
    mvneta0: Ethernet address: 00:e0:ed:be:ca:24
    miibus0: <MII bus> on gpiomdio0
    mv88e151x0: <Marvell 88E1512 Gigabit PHY> PHY 1 on miibus0
    mv88e151x0:  none, 10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 1000baseT, 1000baseT-master, 1000baseT-FDX, 1000baseT-FDX-master, 1000baseSX, 1000baseSX-FDX, auto
    mvneta1: <NETA controller> mem 0x40000-0x43fff irq 15 on simplebus1
    mvneta1: version is 10
    mvneta1: Ethernet address: 00:e0:ed:be:ca:25
    mdio0: <MDIO> on mvneta1
    e6000sw0: <Marvell 88E6141> on mdio0
    e6000sw0: single-chip addressing mode
    e6000sw0: PHY at port 1
    miibus1: <MII bus> on e6000sw0
    e1000phy0: <Marvell 88E1000 Gigabit PHY> PHY 17 on miibus1
    e1000phy0:  none, 10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 1000baseT, 1000baseT-master, 1000baseT-FDX, 1000baseT-FDX-master, auto
    e6000sw0: PHY at port 2
    miibus2: <MII bus> on e6000sw0
    e1000phy1: <Marvell 88E1000 Gigabit PHY> PHY 18 on miibus2
    e1000phy1:  none, 10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 1000baseT, 1000baseT-master, 1000baseT-FDX, 1000baseT-FDX-master, auto
    e6000sw0: PHY at port 3
    miibus3: <MII bus> on e6000sw0
    e1000phy2: <Marvell 88E1000 Gigabit PHY> PHY 19 on miibus3
    e1000phy2:  none, 10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 1000baseT, 1000baseT-master, 1000baseT-FDX, 1000baseT-FDX-master, auto
    e6000sw0: PHY at port 4
    miibus4: <MII bus> on e6000sw0
    e1000phy3: <Marvell 88E1000 Gigabit PHY> PHY 20 on miibus4
    e1000phy3:  none, 10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 1000baseT, 1000baseT-master, 1000baseT-FDX, 1000baseT-FDX-master, auto
    e6000sw0: CPU port at 5
    e6000sw0: fixed port at 5
    e6000sw0: switch is ready.
    etherswitch0: <Switch controller> on e6000sw0
    xhci0: <Marvell Integrated USB 3.0 controller> mem 0x58000-0x5bfff irq 16 on simplebus1
    xhci0: 32 bytes context size, 32-bit DMA
    usbus0 on xhci0
    ehci0: <Marvell Integrated USB 2.0 controller> mem 0x5e000-0x5ffff irq 17 on simplebus1
    usbus1: EHCI version 1.0
    usbus1 on ehci0
    sdhci_xenon0: <Armada Xenon SDHCI controller> mem 0xd8000-0xd82ff,0x17808-0x1780b irq 25 on simplebus1
    mmc0: <MMC/SD bus> on sdhci_xenon0
    ahci0: <AHCI SATA controller> mem 0xe0000-0xe1fff irq 26 on simplebus1
    ahci0: AHCI v1.30 with 1 6Gbps ports, Port Multiplier supported with FBS
    ahcich0: <AHCI channel> at channel 0 on ahci0
    pcib0: <Marvell Armada 3700 PCIe Bus Controller> mem 0xd0070000-0xd008ffff irq 5 on simplebus0
    pcib0: link never came up
    pci0: <PCI bus> on pcib0
    cryptosoft0: <software crypto>
    Timecounters tick every 1.000 msec
    mvneta1: link state changed to UP
    spibus0: <OFW SPI bus> on spi0
    mx25l0: <M25Pxx Flash Family> at cs 0 mode 0 on spibus0
    mx25l0: device type w25q32, size 4096K in 64 sectors of 64K, erase size 4K
    nxprtc0: registered as a time-of-day clock, resolution 0.015625s
    e6000sw0port1: link state changed to DOWN
    e6000sw0port2: link state changed to DOWN
    e6000sw0port3: link state changed to DOWN
    e6000sw0port4: link state changed to DOWN
    usbus0: 5.0Gbps Super Speed USB v3.0
    usbus1: 480Mbps High Speed USB v2.0
    ugen0.1: <Marvell XHCI root HUB> at usbus0
    uhub0: <Marvell XHCI root HUB, class 9/0, rev 3.00/1.00, addr 1> on usbus0
    ugen1.1: <Marvell EHCI root HUB> at usbus1
    uhub1: <Marvell EHCI root HUB, class 9/0, rev 2.00/1.00, addr 1> on usbus1
    mmcsd0: 8GB <MMCHC DG4008 0.1 SN 64F2B610 MFG 12/2019 by 69 0x0000> at mmc0 50.0MHz/8bit/65535-block
    mmcsd0boot0: 4MB partion 1 at mmcsd0
    mmcsd0boot1: 4MB partion 2 at mmcsd0
    mmcsd0rpmb: 4MB partion 3 at mmcsd0
    uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
    uhub1: 1 port with 1 removable, self powered
    Release APs
    CPU  0: ARM Cortex-A53 r0p4 affinity:  0
     Instruction Set Attributes 0 = <AES+PMULL,SHA1,SHA2,CRC32>
     Instruction Set Attributes 1 = <>
             Processor Features 0 = <GIC,AdvSIMD,Float,EL3 32,EL2 32,EL1 32,EL0 32>
             Processor Features 1 = <0>
          Memory Model Features 0 = <4k Granule,64k Granule,MixedEndian,S/NS Mem,16bit ASID,1TB PA>
          Memory Model Features 1 = <>
          Memory Model Features 2 = <32b CCIDX,48b VA>
                 Debug Features 0 = <2 CTX Breakpoints,4 Watchpoints,6 Breakpoints,PMUv3,Debug v8>
                 Debug Features 1 = <0>
             Auxiliary Features 0 = <0>
             Auxiliary Features 1 = <0>
    CPU  1: ARM Cortex-A53 r0p4 affinity:  1
    Trying to mount root from ufs:/dev/ufsid/5ed6cabbfa4b9f89 [rw,noatime]...
    WARNING: / was not properly dismounted
    Configuring crash dumps...
    No suitable dump device was found.
    ** SU+J Recovering /dev/ufsid/5ed6cabbfa4b9f89
    ** Reading 11730944 byte journal from inode 4.
    ** Building recovery table.
    ** Resolving unreferenced inode list.
    ** Processing journal entries.
    ** 255 journal records in 37376 bytes for 21.83% utilization
    ** Freed 6 inodes (0 dirs) 4 blocks, and 4 frags.
    
    ***** FILE SYSTEM MARKED CLEAN *****
    Filesystems are clean, continuing...
    Mounting filesystems...
    random: unblocking device.
    
            __
     _ __  / _|___  ___ _ __  ___  ___
    | '_ \| |_/ __|/ _ \ '_ \/ __|/ _ \
    | |_) |  _\__ \  __/ | | \__ \  __/
    | .__/|_| |___/\___|_| |_|___/\___|
    |_|
    
    
    Welcome to pfSense 2.4.5-RELEASE (Patch 1)...
    
    ...ELF ldconfig path: /lib /usr/lib /usr/lib/compat /usr/local/lib /usr/lib/engines /usr/local/lib /usr/local/lib/ipsec /usr/local/lib/perl5/5.30/mach/CORE
    done.
    >>> Removing vital flag from php72... done.
    External config loader 1.0 is now starting... mmcsd0s1 mmcsd0s2 mmcsd0s3
    Launching the init system......... done.
    Initializing.................. done.
    Starting device manager (devd)...done.
    Loading configuration......done.
    Updating configuration...done.
    Checking config backups consistency.......................done.
    Setting up extended sysctls...done.
    Setting timezone...done.
    Configuring loopback interface...lo0: link state changed to UP
    done.
    Starting syslog...done.
    Starting Secure Shell Services...done.
    Configuring switch...done.
    Setting up interfaces microcode...done.
    Configuring loopback interface...done.
    Creating wireless clone interfaces...done.
    Configuring LAGG interfaces...done.
    Configuring VLAN interfaces...done.
    Configuring QinQ interfaces...done.
    Configuring IPsec VTI interfaces...done.
    Configuring WAN interface...done.
    Configuring LAN interface...done.
    Configuring WLAN interface...ifconfig: interface ral0_wlan0 does not exist
    done.
    Configuring MYSWITCH interface...done.
    Configuring CARP settings...done.
    Syncing OpenVPN settings...done.
    Configuring firewall......done.
    Starting PFLOG...done.
    Setting up gateway monitors...done.
    Setting up static routes...route: writing to routing socket: Network is unreachable
    route: route has not been found
    done.
    Setting up DNSs...
    Starting DNS Resolver...done.
    Synchronizing user settings...done.
    Starting webConfigurator...done.
    Configuring CRON...done.
    Starting NTP time client...done.
    Starting DHCP service...done.
    Configuring firewall......done.
    Generating RRD graphs...done.
    Starting syslog...done.
    Starting CRON... done.
    pfSense 2.4.5-RELEASE (Patch 1) arm64 Tue Jun 02 17:44:41 EDT 2020
    Bootup complete
    


  • Hi Steve,
    the reset button does not work, however in LAN1 i've succeeded to get the GUI and restored the configuration.
    So we are back in square 1
    here is photo of the Ralink3090
    2823295c-305b-475a-8571-5224108fd2ff-image.png


  • Netgate Administrator

    I'll see if I can grab get one.

    The config you restored probably had the wrong console type setup would be my first guess. You could probably have just enabled the serial console in the gui in Sys > Adv > Admin Access.

    Steve


  • Netgate Administrator

    The ral(4) driver is now in 2.5 snapshots for the SG-2100:

    [2.5.0-DEVELOPMENT][admin@2100-2.stevew.lan]/root: kldstat -v | grep /ral
    		163 pci/ral
    

    Steve


  • Netgate Administrator

    I acquired a card that uses this driver, it appears to be detected and driver loads:

    [2.5.0-DEVELOPMENT][root@2100-2.stevew.lan]/root: pciconf -lv
    ral0@pci0:0:0:0:        class=0x028000 card=0x27901814 chip=0x07811814 rev=0x00 hdr=0x00
        vendor     = 'Ralink corp.'
        device     = 'RT2790 Wireless 802.11n 1T/2R PCIe'
        class      = network
    

Log in to reply