3 routers for a school network



  • Hello,

    Im running internship at a school and now I have to bind 3 routers together with a PFsense server.
    Atm we have 3 different lines/networks and they need to be tied together that the whole school is on the same network.
    I'm trying to get load balancing to work only it's not working hehe. I allready added 2 routers to the server he can see one, the other one is in a different range so it's not so strange he cant see that one. Only I'm pretty sure I'm forgetting something why the internet isnt working.

    Anyone that could help me quickly? This is pretty basic stuff I guess haha.

    Thanks in advantage.



  • No one? Since I can't get much out of the documentation.



  • You don't tell anything about your setup.
    Which documentation and which howtos did you follow?



  • @GruensFroeschli:

    You don't tell anything about your setup.
    Which documentation and which howtos did you follow?

    Just the standard multi wan documentation where the basics for mutliwan gets introduced.
    About the setup, the setup isnt anything big. It's just 3 routers bind to the pfsense to make it into 1 connection.
    We got 3 dsl lines which should be turned into 1 over the whole school.
    That's about it.
    I used the standard stuff for load balancing nothing big. Just added 2 routers to the pools which of 1 doesnt work since its in another range but I should still get internet if the other is connected right?



  • What do you mean with "it doesn't work".
    How do you test?

    Can you draw a diagram which subnet is where and how the routers are connected to each other?
    What IPs are used where? What is the status of the pool?
    Did you assign the pool to a rule?



  • @GruensFroeschli:

    What do you mean with "it doesn't work".
    How do you test?

    Can you draw a diagram which subnet is where and how the routers are connected to each other?
    What IPs are used where? What is the status of the pool?
    Did you assign the pool to a rule?

    I just try to connect to the internet while filling in the server as the gateway but it doesnt work.
    I think Im just making stupid mistakes though haha.

    And the whole network is kinda messy here atm.

    Ill try to make a diagram of it.

    How it is atm

    What it should be

    I didnt assign any pool rules though.



  • I'm not sure what you did, but without setting up pools and using them in rules you will never observe functioning loadbalancing.

    I suggest you set up a testsystem and follow the howto to the point.
    Then start applying it to your goal.

    You have the same IP on router1 and 3. This will not work.



  • I know about the IP. Those ip's are atm but will be changed once I get the set up right.
    I'm using 1 router atm for the server but I cant even get that one to work ><


Log in to reply