Static route added never shows up



  • Hello All,

    pfSense 1.2.3

    LAN - using the the default ip address of 192.168.1.1
    Needed to add a static route as we have ip phones in the mix at this building, so to match the removed firewall i tried adding a static route of : 192.168.1.0/24  > gateway 192.168.10.5- this allows the ip phones router to the pfSense box -WAN access.
    After 'apply configuration' I never see this route in the diagnostics/routes- I can still access the pfSense box from the LAN interface.  After the pfSense box is rebooted I can no longer access the pfSense box through the LAN interface- 192.168.1.1 ?

    1. I have added the 192.168.10.0/24 network to the allowed networks in firewall rules/LAN.
    2. I tried checking the "Allow LAN traffic to pass on the same interface" in the 'Advanced configuration' page. This did not make any difference.

    I am sure there is something I need to add to make this static route work,but I can't picture what it is.

    Thank You,
    Barry


  • Rebel Alliance Developer Netgate

    The gateway in a static route has to be on your locally connected network.

    So if your LAN is 192.168.1.1, you need a static route for 192.168.10.0/24 pointed to the other router on 192.168.1.x that can talk to the 192.168.10.x network.



  • jimp,

    Thanks for the info! I'll give that a try on Monday,back at the salt mines…
    On the taken out Linux based firewall it does have the following static route entry:

    192.168.1.0/24  gateway    192.168.10.5

    It's been a while since I have even been at this building so this looks kinda funky to me as well?
    It does work though?,,,:)
    I'll give your suggestion a try and see if the machines & phones can work,with that configuration.

    Thank You,
    Barry


Locked