Bagaimana Anda Mengendalikan Talian Intenet Anda Dengan Pfsense ?



  • Salam , tak tau lah betul atau tidak judulnya …. anyway

    Pfsense versi 1.2.3

    Modem adsl              : bridge mode, Pfsense pppoe

    Bandwidth  internet  :    4  Mbps

    Hotspot        :    Client    -    Tidak ramai , sekitar  20-25 pc sahaja

    Captive portal  :  No telefon - contact admin , chat kpd admin , free service spt news , waktu    solat

    Package      :    Squid Lusca  - download 25kB shj - spt mp3, flv
                              Squidguard    -  filter porn sesetengah client sahaja (!)
                                                      block gamble, hack, drugs,
                                                      web dimana ibubapa minta supaya diblock , karena  anaknya
                                                      terlalu amat spt FB , block waktu tertentu
                              Lightsquid      -  monitoring client , jika ada apa-apa, juga melihat usage
                              nmap            - untuk melihat koneksi AP (linksys)

    Captive Portal :  User bandwidth = 1Mb shj / ini maknanya jika satu user melihat Youtube hanya boleh sampai 1 Mb sahaja,  jika Squid dapat detect hanya melepasi 25kB sahaja.

    Traffic Shaper :  qwanroot = 3890 kb
                            qlanroot = 430 kb
                            gunakan wizard sahaja
    Usage / day :    sekitar 8-10 GB

    • Mungkin ada yang menggunakan dengan cara yang lain ,  kongsilah disini agar dapat  di ikut caranya jika berminat ,,,,,

    T/K



  • Salam, Ok dah tu! Saya tak nampak ada masaalah pun di sini!

    Saya pun buat sama… tak tahu pulak kalau ada cara lain...
    Kalau 1.2.3
    Tapi saya tengah test 2.0 beta 4.. tak berapa stabil tapi boleh guna..
    saya dari taman melati KL.

    TQ



  • @zass

    selama di sisi client sudah merasa puas, thats enough i think. ifen not all of client requirement full fill.
    except there is something that still need some correction.

    saya tertarik dengan captive portal yg dilengkapi dengan free service spt news, waktu sholat ...
    mungkin boleh share how to nya ?

    @ujangs ...
    pf v2.0 memang belum cukup stabil seperti dikatakan dev nya
    tapi banyak user yg katakan cukup stabil dan enough untuk production ...
    beberapa teman disini juga sudah coba implementasi dengan v2.0
    mean while disini sudah coba dgn v2.0 dengan squid package dan lightsquid. so far stable enough. not yet coba shapingnya.
    menurut @ujang, how about shaper on v2.0 ?



  • @serangku:

    @zass

    saya tertarik dengan captive portal yg dilengkapi dengan free service spt news, waktu sholat ...
    mungkin boleh share how to nya ?

    biasa saja , letak link di Captive Portal , kemudian  Allowed IP addresses  : Any  >  IP addresses (linK)



  • benar pfsense 2.0 tidak stabil tapi boleh guna .. sekarang agak baik dari dulu.. bagi saya kalau belajar belajar dua dua versi 1 dan 2…

    http://forum.pfsense.org/index.php/topic,29649.0.html



  • Saya guna alix dan mempunyai compact flash 8GB ridata . Sekarang ini berjalan dengan imageg MonoBSD 4GB. Dalam MonoBSD tidak ada lightsquid. dan tida ruang untuk itu, CF cuma jalan 4GB je.



  • bukan mono tapi nano …  ;D

    iya karena menggunakan image 4G
    di international forum pernah ada yg bisa membuat sisa space digunakan
    coba search disana

    just curious, u would like lighsquid on your CF card, as far i know, lightsquid will request squid package.
    my point is, squid are intensive read/write data on disk. lightsquid bit different, it keept access,log from squid itself. CF not use for that.
    i think, if u like to deploy lightsquid, there a must squid package too, u should full install on real hard disk.



  • Selalunya saya masukkan squid dahulu, lepas itu squidGuard. dan barulah masukan lightsquid. itu semasa saya guna pc ibm p1 dan pfsense 1.2.3
    tetapi sekarang dengan alix NanoBSD 4G amat terhad.
    Saya tengah 'search' …
    kalau terjumpa beritahu alamat nya


Locked