Problems loading aliases



  • 2.0-BETA4  (i386)
    built on Tue Oct 5 22:38:40 EDT 2010

    Over the last week or two, I've been seeing a lot of errors in the logs regarding aliases.  I have an URL table alias called United_States which contains the IP blocks assigned to the US (http://www.countryipblocks.net/e_country_data/US_cidr.txt).  When I go to Diagnostics -> Tables and view the values, everything looks right, but I get the following in my logs:

    php: : The command '/sbin/pfctl -o basic -f /tmp/rules.debug' returned exit code '1', the output was '/tmp/rules.debug:31: cannot define table United_States: Device busy /tmp/rules.debug:78: cannot define table direct_networks: Device busy /tmp/rules.debug:123: cannot define table bogons: Device busy pfctl: Syntax error in config file: pf rules not loaded'

    php: : New alert found: There were error(s) loading the rules: /tmp/rules.debug:31: cannot define table United_States: Device busy /tmp/rules.debug:78: cannot define table direct_networks: Device busy /tmp/rules.debug:123: cannot define table bogons: Device busy pfctl: Syntax error in config file: pf rules not loaded The line in question reads [31]: table <united_states>persist file "/var/db/aliastables/United_States.txt"

    php: : There were error(s) loading the rules: /tmp/rules.debug:31: cannot define table United_States: Device busy /tmp/rules.debug:78: cannot define table direct_networks: Device busy /tmp/rules.debug:123: cannot define table bogons: Device busy pfctl: Syntax error in config file: pf rules not loaded - The line in question reads [31]: table <united_states>persist file "/var/db/aliastables/United_States.txt"

    Line 31 from /tmp/rules.debug (as indicated by the first log entry) reads:

    table <united_states>persist file "/var/db/aliastables/United_States.txt"

    This file exists and is correctly populated with IP blocks for the US.

    Similarly, line 78 refers to networks known to pfSense (i.e. LAN/VLAN/WAN) and line 123 refers to bogon networks in file /etc/bogons (which exists and is correctly populated).

    I haven't seen any other reports of this issue.  Am I the only one experiencing this problem or is it a known bug?</united_states></united_states></united_states>


  • Rebel Alliance Developer Netgate

    I haven't seen this specific error, but someone else did see a "Device busy" error when loading rules on current snapshots.

    It may just be a temporary error at boot time or at certain intervals.



  • i also do get a device busy



  • Could my post from today be related?
    http://forum.pfsense.org/index.php/topic,28927.0.html


  • Rebel Alliance Developer Netgate

    It might be, but before you do anything else, update to the most current snapshot.



  • I updated and will keep an eye on the errors.
    Feel free to close my other thread if need be.
    Thanks!!


Log in to reply