Em - new drivers



  • The not calculated outgoing traffic (in bytes) - this is the innovation of new em drivers?  :)
    Or this only in me?

    
    Name               Mtu Network       Address              Ipkts Ierrs Idrop     Ibytes    Opkts Oerrs     Obytes  Coll Drop
    em0               1500 <link#2>00:1b:21:7b:3b:85 41830347     0     0 4081252314 74963569     0        480     0  330 
    em0               1500 <link#2>00:1b:21:7b:3b:85 43451677     0     0 4205731273 77799662     0        480     0  330</link#2></link#2> 
    

    Edit: It is more clearly

    
    >netstat -w1 -I em0
    
                input          (em0)           output
       packets  errs idrops      bytes    packets  errs      bytes colls
          1519     0     0     114862       2611     0          0     0
          1471     0     0     109899       2516     0          0     0
          1526     0     0     116645       2688     0          0     0
          1114     0     0      89002       1660     0          0     0
          1036     0     0     152215       1876     0          0     0
          1282     0     0     117461       2112     0          0     0
          1281     0     0     203097       2213     0          0     0
          1025     0     0      94110       1705     0          0     0
          1236     0     0     252131       2065     0          0     0
          1195     0     0     145317       1831     0          0     0
          1144     0     0      89966       1994     0          0     0
          1389     0     0     107271       2338     0          0     0
          1481     0     0     109337       2505     0          0     0
          1380     0     0     105365       2413     0          0     0
          1295     0     0     102748       2255     0          0     0
          1372     0     0     106188       2367     0          0     0
          1422     0     0     108580       2475     0          0     0
          1413     0     0     105171       2401     0          0     0
          1458     0     0     119036       2364     0          0     0
          1494     0     0     112405       2562     0          0     0
    
    

  • Rebel Alliance Developer Netgate

    pfSense doesn't use those counters anyhow :-)

    Use:

    
    > pfctl -vvsI -i em0
    em0
            Cleared:     Fri Mar  4 08:07:27 2011
            References:  [ States:  0                  Rules: 17                 ]
            In4/Pass:    [ Packets: 8608               Bytes: 917014             ]
            In4/Block:   [ Packets: 8                  Bytes: 1184               ]
            Out4/Pass:   [ Packets: 12702              Bytes: 1373638            ]
            Out4/Block:  [ Packets: 0                  Bytes: 0                  ]
            In6/Pass:    [ Packets: 0                  Bytes: 0                  ]
            In6/Block:   [ Packets: 68                 Bytes: 8800               ]
            Out6/Pass:   [ Packets: 0                  Bytes: 0                  ]
            Out6/Block:  [ Packets: 0                  Bytes: 0                  ]
    


  • SNMP - not a part of pfSense? :)

    
    >snmpwalk -v2c -c public rouner.lan if.
    ...
    IF-MIB::ifDescr.1 = STRING: nfe0
    IF-MIB::ifDescr.2 = STRING: em0
    IF-MIB::ifDescr.3 = STRING: ath0
    ...
    IF-MIB::ifOutOctets.1 = Counter32: 3718527047
    IF-MIB::ifOutOctets.2 = Counter32: 480
    IF-MIB::ifOutOctets.3 = Counter32: 1021414678
    ...
    IF-MIB::ifOutUcastPkts.1 = Counter32: 31584759
    IF-MIB::ifOutUcastPkts.2 = Counter32: 266162797
    IF-MIB::ifOutUcastPkts.3 = Counter32: 1594422
    
    

    Packages is not a part of pfSense? :)



  • Rebel Alliance Developer Netgate

    Ah, well I meant the rrd graphs :-)

    Packages, those can be hit or miss anyhow. SNMP is a bit more worrisome.



  • @jimp:

    … SNMP is a bit more worrisome.

    But Dashboard?




  • Here is my "netstat -w1 -I em0" output.
    I'm running/testing (2.0-RC1 (amd64) built on Fri Mar 4 11:03:45 EST 2011)

                input          (em0)           output
       packets  errs idrops      bytes    packets  errs      bytes colls
         10514     0     0   15837815       4820     0     266284     0
         10481     0     0   15795200       4357     0     239209     0
         10505     0     0   15835484       5065     0     276350     0
         10491     0     0   15806946       4908     0     270616     0
         10431     0     0   15692269       4287     0     233576     0
         10226     0     0   15386078       4464     0     245934     0
         10511     0     0   15830104       4454     0     245684     0
         10517     0     0   15844869       4667     0     257179     0
         10491     0     0   15819018       4836     0     266196     0
         10489     0     0   15818589       4770     0     263280     0
         10521     0     0   15836499       4493     0     245077     0
         10530     0     0   15832568       4559     0     249921     0
         10500     0     0   15834634       4714     0     258932     0
         10509     0     0   15831378       4785     0     263895     0
         10530     0     0   15840403       4883     0     269620     0
         10502     0     0   15831157       4396     0     241035     0
         10511     0     0   15806639       4228     0     231288     0
         10539     0     0   15829922       4674     0     254460     0
         10567     0     0   15842238       4791     0     263950     0
         10526     0     0   15843342       4382     0     239865     0
         10540     0     0   15840419       4765     0     264766     0
    
    

    Also the dashboard is humming along fine at 126Mbit/s




  • My card does not work as it is expected.
    Intel 82574L Gigabit Ethernet Controller - EXPI9301CTBLK PCI Express x1 slot

    em0@pci0:2:0:0: class=0x020000 card=0xa01f8086 chip=0x10d38086 rev=0x00 hdr=0x00
    
    


  • Well the new drivers seemed to work but, I ran into an other issue. (I suspect it is not driver related…)
    With the latest builds (3rd / 4th of march) I could not get Multicast to be accepted.
    It kept being blocked by the "default rule" even though I made an exception in my LAN rules to allow it. (gaming / xbox thread, post by databeestje)
    So I was unable to get upnp to work with my Consoles, NAS and Laserprinter.

    I reverted back, web upload firmware, to previous images (tried 26th Feb, and 1st of March image)  but the blocking by the default rule of User allowed traffic remained.
    (I'm not very fluent in firewall rules, /tmp/rules.debug seemed OK to me)

    Today I finally re-installed a previous image from scratch, install CDrom, web: restore config.xml, to get my Consoles, NAS and Laserprinter on-line again.



  • Is there something taken on this issue or solve the problem yourself?
    Really do not want to sit on the old snapshot. :'(



  • Thanks for http://redmine.pfsense.org/projects/pfsense-tools/repository/revisions/9ef97a5994abb78061277f4f29d2067b7b833a9d
    But this commit is not applyed for amd64 (i tested). I don't understand why.

    Snapshots:
    pfSense-Full-Update-2.0-RC1-amd64-20110318-2213.tgz
    pfSense-Full-Update-2.0-RC1-amd64-20110320-0505.tgz
    Included yandex drivers.

    Edit:
    I understood why - http://redmine.pfsense.org/projects/pfsense-tools/repository/revisions/f7a0d0d634b787fede5b54ec26c625423c12b624/diff/builder_scripts/patches.RELENG_8_1


Locked