ZTE MF190



  • Hy! I have a problem with a USB modem.
    I can't add the ZTE MF190 USB modem, it doesn't appear in the PPP interfaces after i plugged it in a USB port. I have tryed with some other ZTE modems and they all worked just fine. Does this mean that the Pfsense 2.0 release doesn't support this USB modem, no drivers for it yet?


  • Rebel Alliance Developer Netgate

    That may be the case. Anything in the system log when you plug it in?



  • @jimp:

    That may be the case. Anything in the system log when you plug it in?

    kernel: ugen2.2: <zte,incorporated>at usbus2
    Sep 23 12:30:42 kernel: ugen2.2: <zte,incorporated>at usbus2 (disconnected)
    Sep 23 12:30:43 kernel: ugen2.2: <zte,incorporated>at usbus2
    Sep 23 12:30:44 kernel: ugen2.2: <zte,incorporated>at usbus2 (disconnected)
    Sep 23 12:30:46 kernel: ugen2.2: <zte,incorporated>at usbus2
    Sep 23 12:30:46 kernel: umass0: <zte,incorporated 0="" 2="" zte="" wcdma="" technologies="" msm,="" class="" 0,="" rev="" 2.00="" 0.00,="" addr="">on usbus2
    Sep 23 12:30:46 kernel: umass0: SCSI over Bulk-Only; quirks = 0x0000
    Sep 23 12:30:48 kernel: umass0:0:0👎 Attached to scbus0
    Sep 23 12:30:48 kernel: (probe0:umass-sim0:0:0:0): TEST UNIT READY. CDB: 0 0 0 0 0 0
    Sep 23 12:30:48 kernel: (probe0:umass-sim0:0:0:0): CAM status: SCSI Status Error
    Sep 23 12:30:48 kernel: (probe0:umass-sim0:0:0:0): SCSI status: Check Condition
    Sep 23 12:30:48 kernel: (probe0:umass-sim0:0:0:0): SCSI sense: NOT READY asc:3a,0 (Medium not present)
    Sep 23 12:30:48 kernel: cd0 at umass-sim0 bus 0 scbus0 target 0 lun 0
    Sep 23 12:30:48 kernel: cd0: <zte usb="" scsi="" cd-rom="" 2.31="">Removable CD-ROM SCSI-2 device
    Sep 23 12:30:48 kernel: cd0: 40.000MB/s transfers
    Sep 23 12:30:48 kernel: cd0: Attempt to query device size failed: NOT READY, Medium not present
    Sep 23 12:30:48 kernel: (probe0:umass-sim0:0:0:1): TEST UNIT READY. CDB: 0 20 0 0 0 0
    Sep 23 12:30:48 kernel: (probe0:umass-sim0:0:0:1): CAM status: SCSI Status Error
    Sep 23 12:30:48 kernel: (probe0:umass-sim0:0:0:1): SCSI status: Check Condition
    Sep 23 12:30:48 kernel: (probe0:umass-sim0:0:0:1): SCSI sense: NOT READY asc:3a,0 (Medium not present)
    Sep 23 12:30:48 kernel: da0 at umass-sim0 bus 0 scbus0 target 0 lun 1
    Sep 23 12:30:48 kernel: da0: <zte mmc="" storage="" 2.31="">Removable Direct Access SCSI-2 device
    Sep 23 12:30:48 kernel: da0: 40.000MB/s transfers
    Sep 23 12:30:48 kernel: da0: Attempt to query device size failed: NOT READY, Medium not present

    Thaht's all.</zte></zte></zte,incorporated></zte,incorporated></zte,incorporated></zte,incorporated></zte,incorporated></zte,incorporated>


  • Rebel Alliance Developer Netgate

    That may be one of the modems that requires an "eject" command to happen before it triggers into modem mode. Google around for references to cdcontrol or eject with 3g on pfsense and you should hit on some other people who have worked around that.


Log in to reply