Adding IPv6 address to pppoe0 failed



  • Hi,

    Not sure whether to post in 2.1 forum or in here.  I'm having difficulty getting an IPv6 address assigned to my WAN interface.  My ISP provides me with a native /64.

    Seeing "ppp: [wan] IFACE: Adding IPv6 address to pppoe0 failed: File exists" in my PPP log.  WAN connection is VDSL2 with IPv4 address assigned (successfully) using PPPoE and IPv6 address set to assign via DHCP6.

    Image is http://files.pfsense.org/jimp/ipv6/pfSense-2.1-DEVELOPMENT-i386-nanobsd-2g.full.img.gz

    Help!

    Jan 26 18:42:15	ppp: [wan] IPV6CP: rec'd Configure Request #1 (Ack-Rcvd)
    Jan 26 18:42:15	ppp: [wan] IPV6CP: SendConfigAck #1
    Jan 26 18:42:15	ppp: [wan] IPV6CP: state change Ack-Rcvd --> Opened
    Jan 26 18:42:15	ppp: [wan] IPV6CP: LayerUp
    Jan 26 18:42:15	ppp: [wan] 0202:a5ff:fe41:4dec -> 0203:97ff:fe05:c000
    Jan 26 18:42:15	ppp: [wan] IFACE: Adding IPv6 address to pppoe0 failed: File exists
    Jan 26 18:42:15	ppp: [wan] IFACE: IfaceChangeAddr() failed, closing IPv6CP
    Jan 26 18:42:15	ppp: [wan] IPV6CP: parameter negotiation failed
    Jan 26 18:42:15	ppp: [wan] IPV6CP: state change Opened --> Stopping
    Jan 26 18:42:15	ppp: [wan] IPV6CP: SendTerminateReq #2
    Jan 26 18:42:15	ppp: [wan] IPV6CP: LayerDown
    Jan 26 18:42:15	ppp: [wan] IPV6CP: rec'd Terminate Ack #2 (Stopping)
    Jan 26 18:42:15	ppp: [wan] IPV6CP: state change Stopping --> Stopped
    Jan 26 18:42:15	ppp: [wan] IPV6CP: LayerFinish
    


  • Status interfaces would show if you have a global ipv6 address on your wan interface. The log refers to the link local address.

    If your isp hands out a native /64 via dhcp6 prefix delegation you should see a ipv6 network configured on the lan as well.

    Watch the system log for dhcp6 client messages.



  • Ok, all working :)

    I think the key in the end was not to specify a prefix delegation size on the WAN interface and also to allow UDP 546 through the firewall, although I am still wrapping my head around that.  I'm very new to IPv6…

    Anyway here's my simple 1x PPPoE WAN and 1x LAN interface config that I'm using with AAISP in the UK via a VDSL2 modem:

    1. Set WAN to get IPv6 via DHCP6;
    2. Set prefix delegation size to 'none';
    3. Set LAN to use Static IPv6, enter the first address from your assigned block;
    4. Set DHCP-PD ID to 0;
    5. Add a FW rule to allow UDP 546 in from WAN;
    6. Reboot;
    7. Enable your choice of DHCPv6 flavour;
    8. Your devices should now be able to ping6 2a00:1450:400c:c01::63 (ipv6.google.com).

    They have posted some technical info for router manufacturers at http://aa.net.uk/news-ipv6-routers.html



  • Spoke to soon… if the interface is "down'd" and then "up'd" without a reboot, the "ppp: [wan] IFACE: Adding IPv6 address to pppoe0 failed: File exists" error is thrown.  This might be a 2.1-DEV bug as the interface uptime counter is also broken in this scenario.  I'll do some more investigation.



  • Try not using the first address as your static LAN address. I was having trouble until I set my LAN interface to ::10 (and adjusted the DHCP pool accordingly).

    I think the first few addresses are used by the ISP.

    Cheers,

    Keith


Log in to reply