When one gateway is offline, I cannot ping lan of pfsense


  • Hi

    First of all I cannot setup pfsense to do load balncing or failover. I did all as was written in the tutorial but somehow speedtest doesnt show improvement, as well as torrents.
    If I unplug wan or opt1 I loose the connection to pfsense. In any case it is behaving weird.
    If someone just point me to a good tutorial to setup pfsense to do load balancing and failover:
    These are my specs:
    WAN connects to adsl modem which is in routing mode and has lan 192.168.0.100. (I set my wan 192.168.0.99, and set gateway to 192.168.0.100)
    OPT1 conects to wireless incoming router which has lan 192.168.0.98 (my opt1 is 192.168.0.97, and ateway 192.168.0.98)

    pfsense lan is 192.168.0.96

    I set three gateway groups (192.168.0.100 and 192.168.0.99 tier 2 ; 192.168.0.100 tier1, 192.168.0.99 tier2 ; 192.168.0.99 tier1 , 192.168.0.100 tier2)
    and in firewall under lan set three rules each one went under advanced and set gatway one of these gateway groups)
    also for all gateway I set monitors the DNS servers of ADSL and wireless router ISP providers.

    Can someone tell me what I do wrong?


  • starting with the basic. All you WAN and LAN are in the same subnet. This is usually not a good idea. I would use 3 separate subnet for each WAN and LAN.


  • @podilarius:

    starting with the basic. All you WAN and LAN are in the same subnet. This is usually not a good idea.

    Usually not a good idea is being kind. :) That simply will not work reliably with any software under any circumstance, don't do it.


  • @cmb:

    @podilarius:

    starting with the basic. All you WAN and LAN are in the same subnet. This is usually not a good idea.

    Usually not a good idea is being kind. :) That simply will not work reliably with any software under any circumstance, don't do it.

    No need for me to unkind. ;)


  • @hsoldo:

    Hi

    First of all I cannot setup pfsense to do load balncing or failover. I did all as was written in the tutorial but somehow speedtest doesnt show improvement, as well as torrents.
    If I unplug wan or opt1 I loose the connection to pfsense. In any case it is behaving weird.
    If someone just point me to a good tutorial to setup pfsense to do load balancing and failover:
    These are my specs:
    WAN connects to adsl modem which is in routing mode and has lan 192.168.0.100. (I set my wan 192.168.0.99, and set gateway to 192.168.0.100)
    OPT1 conects to wireless incoming router which has lan 192.168.0.98 (my opt1 is 192.168.0.97, and ateway 192.168.0.98)

    pfsense lan is 192.168.0.96

    I set three gateway groups (192.168.0.100 and 192.168.0.99 tier 2 ; 192.168.0.100 tier1, 192.168.0.99 tier2 ; 192.168.0.99 tier1 , 192.168.0.100 tier2)
    and in firewall under lan set three rules each one went under advanced and set gatway one of these gateway groups)
    also for all gateway I set monitors the DNS servers of ADSL and wireless router ISP providers.

    Can someone tell me what I do wrong?

    After you have resolved the problems with three times the same subnet as said from the posters before do the following:

    Delete all your Groups
    Create a new Group, put in the WAN Gateway and choose Tier 1 for them.
    Add this as the gateway in "Firewall -> Rules"

    Hint:
    Gateway on the same Tier will do Loadbalancing when they are up. If one is down there is automatically a failover to the other gateway. If the broken GW comes up again there will be LoadBalancing again. If all GWs in a Group with the same Tier fail THEN it failover to the GW with the next higher Tier.

    After this reset all your states "Diagnostics -> States" and the try with this URL:
    http://www.pfsense.org/ip.php

    Refresh the page many times fast after another and the IP should change. Then LoadBalancing is working.