Lanner FW-7539 (Intel Atom D410) woes



  • Cannot get this to boot 2.0.1 i386 embedded (latest image) on a known working 2G Sandisk CF disk (pulled it out of an ALIX) or two 4GB Transcend Industrial CF disks.

    Best I can do is get it to the dreaded "BTX loader 1.0/BTX version is 1.02" blinking cursor screen of death.

    In the BIOS (from a suggestion from another POST), I've disabled the remote access boot loader; that at least got me to the BTX loader screen.

    The 7539 is a ICH8M/Intel Atom Pineview (D410) and surely this chipset should boot without hassle.  I've used the Hamakua (Celeron) and FW-7540s, but only with a SATA disk and full installation, but for this setup, I don't need/want the full install nor the dependency on a HDD (will be in a temperature-challenged location, to say the least, so don't want the additional heat/failure point).



  • BIOS boot quirk on those, you have to run the boot command noted here:
    http://doc.pfsense.org/index.php/Embedded_install_on_Netgate_Hamakua



  • @cmb:

    BIOS boot quirk on those, you have to run the boot command noted here:
    http://doc.pfsense.org/index.php/Embedded_install_on_Netgate_Hamakua

    Sweet merciful…

    Thank you!



  • Finally had a chance to try this: I first zeroed out the 4 GB CF card then dd'ed the latest 2.0.1 embedded i386 image onto the CF.

    Popped the card into an ALIX, booted it up, dropped to shell and ran "boot0cfg -v -B da0" but I get "unable to get providername for da0".

    I don't even see a da0 in /etc/fstab:

    /dev/ufs/pfsense0
    /dev/ufs/cf



  • it can be any number of ad* or da*, check dmesg output to see.



  • yup, ad0, that worked.  Thanks.  Time to read up on BSD disk layouts, me thinks.


Log in to reply