PPPoE gateway "gathering data" after upgrade to 2.0.2-RC1



  • Hi,

    I upgraded from a 2.0.0-RC to 2.0.2-RC1 (I was surprised, I expected 2.0.1 instead) using the auto updater. After that the gateway monitoring for my PPPoE WAN interface stopped working and now it keeps showing "gathering data". It worked before the upgrade. Everything else seems to work. The PPPoE WAN is up and running.

    I added another gateway with a static IP address which shows up fine as "online". I also added a not-existing one which shows up as "offline".

    Downgrading to 2.0.1 for checking if this is just related to 2.0.2 unfortunately failed: "Upgrade failed due to the upgrade image being larger than the partition that is configured on disk. Halting. Size on disk: 1880 < Size of new image: 1882"

    I am running the i386 NanoBSD 4G version on a Soekris net5501.

    Any advice on further debugging or fixing the "gathering data" issue?

    (btw: I am okay running 2.0.2-RC1 if it is stable enough.)

    Regards,
    Florian


  • Rebel Alliance Developer Netgate

    You probably were pointed at the snapshot server for updates and not the official update site.

    Not sure about the "gathering data" bit - can you actually ping your gateway? can you try using a custom monitor ip?



  • Yes, I can ping my current default gateway. When I add the current IP address of the gateway as custom monitor IP it also works and shows the gateway as online with correct RTT an loss values.

    Unfortunately I have a dynamic address and default gateway so I would prefer the auto detection. Once I remove the custom monitor IP it switches back to "gathering data"….


  • Rebel Alliance Developer Netgate

    Do you only have the one single pppoe line? Or multiple?

    What does /var/etc/apinger.conf look like when it's "gathering data"? Does the gateway IP there look correct?



  • Yes, I have only one single PPPoE line.

    Unfortunately I can't debug that anymore as I upgraded to a 2.1 Snapshot for deploying IPv6. Everything seems to work again in 2.1. I also ran 2.0.1 for a short time which also had no problems.

    Running basically the same configuration only 2.0.2 was showing this problem.


  • Rebel Alliance Developer Netgate

    Should be OK now on current snaps.


Locked