Squid 3.1.20 pkg 2.0.5_2: Shared object "libmd5.so.1" not found



  • I get the following error message after installing Squid 3.1.20 and trying to start it:

    php: /pkg_mgr_install.php: The command '/usr/local/sbin/squid' returned exit code '1', the output was '/libexec/ld-elf.so.1: Shared object "libmd5.so.1" not found, required by "squid"'

    Seems to me that it depends on package libwww-5.4.0_4 (as does squid 2.x)

    Correct me if i'm wrong..



  • I am getting the exact same error



  • I was able to get squid working by linking the /lib/libmd.so.5 version to /usr/lib/libmd5.so.1.

    A bit of a hack, but it works…  ;D

    D



  • Well great..now snort and squid are borked!
    Next the firewall itself I'm sure. :(



  • can you tell me how do you fix this libmd5.s0.1 is missing

    TIA  :o

    @bdetsc:

    I was able to get squid working by linking the /lib/libmd.so.5 version to /usr/lib/libmd5.so.1.

    A bit of a hack, but it works…  ;D

    D


  • Rebel Alliance Developer Netgate

    That should be coming from libwww, and that package is there on the server. Not sure why it wouldn't be getting pulled in, I'll have to run a couple tests.

    Is this happening on i386? amd64? both?



  • amd64 running over here!
    Thanks in advance  ;)


  • Rebel Alliance Developer Netgate

    I specified libwww as a dependency so it would be forcefully installed rather than coming in automatically, it may work now, give it a try.



  • Ok thanks, I will report back tomorrow! (not on site today).



  • Are this squid tbz builds done on 8.3 or 8.1 ?  ???

    I had no issues or missing libs compiling it on my 8.1 freebsd.


  • Rebel Alliance Developer Netgate

    8.1

    No idea why that happens sometimes, the binaries are all there but it's as if the package code just isn't including the reference to other package file as expected.



  • 2.0.1-RELEASE (amd64)
    built on Mon Dec 12 18:16:13 EST 2011
    FreeBSD 8.1-RELEASE-p6

    Uninstalled and reinstalled squid 3.1.20 pkg 2.0.5_2

    System Logs:
    Jun 20 13:50:10 php: /pkg_edit.php: [squid] xmlrpc sync is starting.
    Jun 20 13:50:10 php: /pkg_edit.php: Starting Squid
    Jun 20 13:50:10 php: /pkg_edit.php: The command '/usr/local/sbin/squid -f /usr/local/etc/squid/squid.conf' returned exit code '1', the output was '/libexec/ld-elf.so.1: Shared object "libmd5.so.1" not found, required by "squid"'
    Jun 20 13:50:20 check_reload_status: Reloading filter
    Jun 20 13:50:26 php: : SQUID is installed but not started. Not installing "nat" rules.
    Jun 20 13:50:26 php: : SQUID is installed but not started. Not installing "pfearly" rules.
    Jun 20 13:50:26 php: : SQUID is installed but not started. Not installing "filter" rules.


  • Rebel Alliance Developer Netgate

    Razor,

    If you look at "pkg_info" from the shell, do you have libwww installed?

    If so you might pkg_delete libwww* and then remove/reinstall squid.



  • It's working for me now on i386, thanks!



  • I was getting the same issue, so I removed Squid and Snort, made sure no libwww was listed. Then I installed Squid3, now im getting this error. Any Ideas?

    Console Log Error when starting squid:
    [2.0.1-RELEASE][root@pfsense.ps]/usr/local/etc/rc.d(45): ./squid.sh start
    2012/06/20 16:17:27| ERROR: Error Directory /usr/local/etc/squid/errors/English: (2) No such file or directory
    FATAL: Error Directory /usr/local/etc/squid/errors/English: (2) No such file or directory
    Squid Cache (Version 3.1.20): Terminated abnormally.
    CPU Usage: 0.016 seconds = 0.016 user + 0.000 sys
    Maximum Resident Size: 5612 KB
    Page faults with physical i/o: 0

    System Log:

    
    Jun 20 14:52:03	syslogd: kernel boot file is /boot/kernel/kernel
    Jun 20 16:05:02	check_reload_status: Syncing firewall
    Jun 20 16:05:09	check_reload_status: Syncing firewall
    Jun 20 16:05:18	check_reload_status: Syncing firewall
    Jun 20 16:05:20	check_reload_status: Reloading filter
    Jun 20 16:05:26	php: : SQUID is installed but not started. Not installing "nat" rules.
    Jun 20 16:05:26	php: : SQUID is installed but not started. Not installing "pfearly" rules.
    Jun 20 16:05:26	php: : SQUID is installed but not started. Not installing "filter" rules.
    Jun 20 16:10:52	check_reload_status: Syncing firewall
    Jun 20 16:11:07	check_reload_status: Syncing firewall
    Jun 20 16:11:08	check_reload_status: Syncing firewall
    Jun 20 16:11:08	check_reload_status: Reloading filter
    Jun 20 16:11:10	kernel: pid 31429 (rrdtool), uid 0: exited on signal 11
    Jun 20 16:11:10	check_reload_status: Reloading filter
    Jun 20 16:14:16	check_reload_status: Syncing firewall
    Jun 20 16:14:17	php: /pkg_mgr_install.php: Beginning package installation for squid3.
    Jun 20 16:14:17	check_reload_status: Syncing firewall
    Jun 20 16:15:43	check_reload_status: Syncing firewall
    Jun 20 16:15:45	php: /pkg_mgr_install.php: Stopping any running proxy monitors
    Jun 20 16:15:46	php: /pkg_mgr_install.php: Starting Squid
    Jun 20 16:15:46	php: /pkg_mgr_install.php: Starting a proxy monitor script
    Jun 20 16:15:46	check_reload_status: Reloading filter
    Jun 20 16:15:46	squid: Error Directory /usr/local/etc/squid/errors/English: (2) No such file or directory
    Jun 20 16:15:48	check_reload_status: Syncing firewall
    Jun 20 16:15:48	php: /pkg_mgr_install.php: Starting Squid
    Jun 20 16:15:48	squid: Error Directory /usr/local/etc/squid/errors/English: (2) No such file or directory
    Jun 20 16:15:48	php: /pkg_mgr_install.php: The command '/usr/local/sbin/squid -f /usr/local/etc/squid/squid.conf' returned exit code '1', the output was '2012/06/20 16:15:48| ERROR: Error Directory /usr/local/etc/squid/errors/English: (2) No such file or directory FATAL: Error Directory /usr/local/etc/squid/errors/English: (2) No such file or directory Squid Cache (Version 3.1.20): Terminated abnormally. CPU Usage: 0.018 seconds = 0.015 user + 0.004 sys Maximum Resident Size: 5612 KB Page faults with physical i/o: 0'
    Jun 20 16:15:51	Squid_Alarm[20157]: Squid has exited. Reconfiguring filter.
    Jun 20 16:15:51	Squid_Alarm[20358]: Attempting restart...
    Jun 20 16:15:51	squid: Error Directory /usr/local/etc/squid/errors/English: (2) No such file or directory
    Jun 20 16:15:51	php: : SQUID is installed but not started. Not installing "nat" rules.
    Jun 20 16:15:52	php: : SQUID is installed but not started. Not installing "pfearly" rules.
    Jun 20 16:15:52	php: : SQUID is installed but not started. Not installing "filter" rules.
    Jun 20 16:15:58	check_reload_status: Reloading filter
    Jun 20 16:15:58	check_reload_status: Syncing firewall
    Jun 20 16:15:59	check_reload_status: Reloading filter
    Jun 20 16:15:59	check_reload_status: Syncing firewall
    Jun 20 16:16:04	php: : SQUID is installed but not started. Not installing "nat" rules.
    Jun 20 16:16:04	php: : SQUID is installed but not started. Not installing "pfearly" rules.
    Jun 20 16:16:05	php: : SQUID is installed but not started. Not installing "filter" rules.
    Jun 20 16:16:11	php: : SQUID is installed but not started. Not installing "nat" rules.
    Jun 20 16:16:11	php: : SQUID is installed but not started. Not installing "pfearly" rules.
    Jun 20 16:16:12	php: : SQUID is installed but not started. Not installing "filter" rules.
    Jun 20 16:16:32	squid: Error Directory /usr/local/etc/squid/errors/English: (2) No such file or directory
    
    


  • I'll check squid.inc folders and find a way to get it working on both versions (2.1 and 2.0)



  • @jimp:

    Razor,

    If you look at "pkg_info" from the shell, do you have libwww installed?

    If so you might pkg_delete libwww* and then remove/reinstall squid.

    Your funny…I send people like you home every day from my IT Dept to tell there wives that he can't pay the mortgage anymore.


  • Rebel Alliance Developer Netgate

    Well if you're running a beta-quality package, then be prepared to troubleshoot.

    If someone fired me for something so trite, I wouldn't want to work there anyhow.

    If you don't cooperate with people trying to get basic troubleshooting info from you, then you won't find much help here.



  • Just want to verify - on 2.0.1 did squid3 default to putting the conf file in /usr/local/etc/squid/squid.conf ?
    If so, then the explicit specification of the conf file location "-f /usr/local/etc/squid/squid.conf" should be fine.
    If not, then that might now be pointing at a place that does not exist on 2.0.1.
    (I don't have any 2.0.1 systems left to easily try it)



  • Getting error when starting squid. I removed squid and also made sure that the libwww was gone as well. So I installed squid3 again and now getting the below issue. Any Ideas?

    Error on console:
    [2.0.1-RELEASE][root@pfsense.ps]/usr/local/etc/rc.d(47): ./squid.sh start
    2012/06/21 09:02:59| ERROR: Error Directory /usr/local/etc/squid/errors/English: (2) No such file or directory
    FATAL: Error Directory /usr/local/etc/squid/errors/English: (2) No such file or directory
    Squid Cache (Version 3.1.20): Terminated abnormally.
    CPU Usage: 0.016 seconds = 0.008 user + 0.008 sys
    Maximum Resident Size: 5720 KB
    Page faults with physical i/o: 0

    Version:
    2.0.1-RELEASE (i386)
    built on Mon Dec 12 18:24:17 EST 2011
    FreeBSD 8.1-RELEASE-p6

    You are on the latest version.



  • @Razor_FX_II:

    Your funny…I send people like you home every day from my IT Dept to tell there wives that he can't pay the mortgage anymore.

    You fire people that tries to help you?  ???

    Maybe you are one of the worst IT managers in history. :o



  • Fixed my issue by creating a English folder the the path it was looking for :)



  • @marcelloc:

    @Razor_FX_II:

    Your funny…I send people like you home every day from my IT Dept to tell there wives that he can't pay the mortgage anymore.

    You fire people that tries to help you?  ???

    Maybe you are one of the worst IT managers in history. :o

    Agreed…. What nonsense...



  • @nutt318:

    Getting error when starting squid. I removed squid and also made sure that the libwww was gone as well. So I installed squid3 again and now getting the below issue. Any Ideas?

    Error on console:
    [2.0.1-RELEASE][root@pfsense.ps]/usr/local/etc/rc.d(47): ./squid.sh start
    2012/06/21 09:02:59| ERROR: Error Directory /usr/local/etc/squid/errors/English: (2) No such file or directory
    FATAL: Error Directory /usr/local/etc/squid/errors/English: (2) No such file or directory
    Squid Cache (Version 3.1.20): Terminated abnormally.
    CPU Usage: 0.016 seconds = 0.008 user + 0.008 sys
    Maximum Resident Size: 5720 KB
    Page faults with physical i/o: 0

    Version:
    2.0.1-RELEASE (i386)
    built on Mon Dec 12 18:24:17 EST 2011
    FreeBSD 8.1-RELEASE-p6

    You are on the latest version.

    Changed my language settings to Dutch, worked fine :)
    We have two PFsense machines, 1 is running smoothly now on 3.1.20 (production) after the linking workaround.

    I'm going to upgrade from 3.1.19 to 3.1.20 on the second machine tomorrow!



  • I did a clean install of 2.0.1 and then squid3. libwww now installs along with squid.
    Then I just enabled transparent proxy and clicked "save" to configure squid - a nice easy starting config.
    I got this error displayed in the browser:

    Fatal error: Cannot use string offset as an array in /usr/local/pkg/squid.inc on line 1379 
    

    Line 1379 is:

    	if (is_array($config['installedpackages']['squid']['config'][0])){
    

    It doesn't like the 0 in brackets on the end of the array being tested - I deleted these 3 characters.

    Then the language error comes in the system log:

    php: /pkg_edit.php: The command '/usr/local/sbin/squid -f /usr/local/etc/squid/squid.conf' returned exit code '1', the output was '2012/06/22 10:41:38| ERROR: Error Directory /usr/local/etc/squid/errors/English: (2) No such file or directory FATAL: Error Directory /usr/local/etc/squid/errors/English: (2) No such file or directory Squid Cache (Version 3.1.20): Terminated abnormally. CPU Usage: 0.052 seconds = 0.026 user + 0.026 sys Maximum Resident Size: 5656 KB Page faults with physical i/o: 0'
    

    The languages for squid3 are language codes like 'en', 'es', 'pt'.
    Line 749 of squid.inc is:

    	$language = ($settings['error_language'] ? $settings['error_language'] : 'English');
    

    Change 'English' to 'en' and it will default to a valid language.
    I am having trouble getting the Github online editor to let me edit squid.inc - for some reason the "Commit Changes" button is always grayed out.
    If someone can make these 2 small changes to squid.inc in pfsense-packages/squid-reverse (yes, the squid3 package is actually squid-reverse in the repo) then these initial config issues should be resolved.



  • The selected error_language is being written into squid.conf using the "error_directory" option.
    Squid3 has new multi-lingual support, to automatically adjust error messages displayed to users based on their language setting in their browser.
    "error_directory" is old and overrides the multi-lingual support - http://www.squid-cache.org/Doc/config/error_directory/
    "error_default_language" is the new conf file option - http://www.squid-cache.org/Doc/config/error_default_language/
    It would probably be good to use "error_default_language" for squid3.
    (hmm - this thread has drifted off-topic!)



  • I'll push this changes today, thank for the feedback. :)

    EDIT

    done !



  • I made a pull request for 2 more minor changes that make the default language stuff really work and have tested them. Marcello (or whoever), can you commit these and then I'll stop commenting on this thread that has got off-topic.



  • done!, Thanks for your help.  :)



  • Hi !

    I´m having a similar issue with a fresh 2.0.1 pfsense install and Squid 3.1.20 pkg 2.0.5_2 with a little bit different setup (although I think it´s the same basic issue). 2 Hosts using CARP, everything works fine untill I try to Sync both squids configs. When you press "SAVE" on the primary host to copy the config to the backup machine you get :

    php: /pkg_edit.php: New alert found: An error code was received while attempting squid XMLRPC sync with https://xxx.xxx.xxx.xxx:443 - Code 2: Invalid return payload: enable debugging to examine incoming payload
    

    Checking the backup machine shows that squid is no longer running (#ps faux | grep squid). Trying to press save button on the squid GUI  gets a white page with error code :

    Fatal error: Cannot use string offset as an array in /usr/local/pkg/squid.inc on line 1078 
    

    So, changing the line  :

     1078         $settings = $config['installedpackages']['squidtraffic']['config'][0];
    

    with (as the previous poster suggests) :

     1078         $settings = $config['installedpackages']['squidtraffic']['config'];
    

    do the trick. Hope this helps. If you need more info about my install be free to contact me.

    Thank you very much !!



  • check if squid traffic management options were replicated.

    If not, change it back to [0], try to save config on second box and then trying to sync it.

    att,
    Marcello Coutinho



  • Hi Marcello, thnx for the answer.

    Yeah, all the sync proccess was perfect, the real problem was that squid can´t be restarted after the configuration change (the backup machina had all the info from the main but you get an error while trying to save the config).

    Changing the line 1078 makes the trick and now everything go as planned.

    Thnx again.


Log in to reply