IPv6 default gateway error



  • Whenever I am performing any change on the gateway or gateway groups I get the following error after hitting the apply button:

    Jul 9 13:45:46 	php: /system_gateway_groups.php: ROUTING: setting default route to <wan#1 ipv4="" gw="">
    Jul 9 13:45:46 	check_reload_status: Updating all dyndns
    Jul 9 13:45:46 	check_reload_status: Restarting ipsec tunnels
    Jul 9 13:45:46 	check_reload_status: Reloading filter
    Jul 9 13:45:46 	php: /system_gateway_groups.php: Removing static route for monitor <wan#1 monitor="" ip=""> and adding a new route through <wan#1 ipv4="" gw="">
    Jul 9 13:45:49 	php: : DynDns: updatedns() starting
    Jul 9 13:45:49 	php: : DynDns debug information: <wan#1 ipv4="" address=""> extracted from local system.
    Jul 9 13:45:49 	php: : DynDns debug information: <wan#1 ipv4="" address=""> extracted from local system.
    Jul 9 13:45:49 	php: : DynDns: Current WAN IP: <wan#1 ipv4="" address=""> Cached IP: <wan#1 ipv4="" address="">
    Jul 9 13:45:49 	php: : phpDynDNS: No change in my IP address and/or 25 days has not passed. Not updating dynamic DNS entry.
    Jul 9 13:45:49 	php: : The command '/sbin/route change -inet6 default fe80::1' returned exit code '1', the output was 'route: writing to routing socket: Network is unreachable route: writing to routing socket: Network is unreachable change net default: gateway fe80::1: Network is unreachable'
    Jul 9 13:45:49 	php: : Gateways status could not be determined, considering all as up/active.
    Jul 9 13:45:49 	php: : Gateways status could not be determined, considering all as up/active.
    Jul 9 13:45:50 	php: : Could not find IPv6 gateway for interface(opt2).
    Jul 9 13:45:50 	php: : Could not find IPv6 gateway for interface(opt2).
    Jul 9 13:45:50 	php: : Could not find IPv6 gateway for interface(opt2).</wan#1></wan#1></wan#1></wan#1></wan#1></wan#1></wan#1>
    

    I am troubleshooting a problem with the IPv6 Delegated Prefix I receive via the WAN#1 PPPoE connection, which currently does not seem to be routed to the Internet. The PPPoE IPv6 interface address is being routed correctly to the Internet, but the delegated prefix my provider assigns to me and gets distributed to the LAN is not being routed. I am trying to figure if there is any connection between the error message above and the routing problem before I open a ticket with my provider.

    The IPv6 routing table does show a default gateway:

    Destination 	Gateway 	Flags 	Refs 	Use 	Mtu 	Netif 
    default 	fe80::1%pppoe1 	UGS 	0	7526	1492	pppoe1 
    ::1 	::1 	UH 	0	0	16384	lo0 
    <wan#1 ipv6="" delegated="" prefix="">::/64 	link#1 	U 	0	0	1500	em0 
    <wan#1 ipv6="" delegated="" prefix="">:222:4dff:fe6b:73fc 	link#1 	UHS 	0	0	16384	lo0 
    <wan#1 ipv6="" range="">::/64 	link#14 	U 	0	0	1492	pppoe1 
    <wan#1 ipv6="" range="">::bc1b:b570 	link#14 	UHS 	0	0	16384	lo0 
    fe80::%em0/64 	link#1 	U 	0	0	1500	em0 
    fe80::1:1%em0 	link#1 	UHS 	0	0	16384	lo0 
    fe80::%fxp0/64 	link#8 	U 	0	0	1500	fxp0 
    fe80::202:b3ff:fec8:116f%fxp0 	link#8 	UHS 	0	0	16384	lo0 
    fe80::%fxp1/64 	link#9 	U 	0	0	1500	fxp1 
    fe80::2d0:b7ff:fe9f:cc58%fxp1 	link#9 	UHS 	0	0	16384	lo0 
    fe80::%lo0/64 	link#10 	U 	0	0	16384	lo0 
    fe80::1%lo0 	link#10 	UHS 	0	0	16384	lo0 
    fe80::%pppoe1/64 	link#14 	U 	0	16801	1492	pppoe1 
    fe80::bc1b:b570%pppoe1 	link#14 	UHS 	0	0	16384	lo0 
    fe80::222:4dff:fe6b:73fc%ovpns1 	link#17 	UHS 	0	0	16384	lo0 
    fe80::2bd:d8ff:feb1:2%ovpns2 	link#18 	UHS 	0	0	16384	lo0 
    ff01::%em0/32 	fe80::1:1%em0 	U 	0	0	1500	em0 
    ff01::%fxp0/32 	fe80::202:b3ff:fec8:116f%fxp0 	U 	0	0	1500	fxp0 
    ff01::%fxp1/32 	fe80::2d0:b7ff:fe9f:cc58%fxp1 	U 	0	0	1500	fxp1 
    ff01::%lo0/32 	::1 	U 	0	0	16384	lo0 
    ff01::%pppoe1/32 	fe80::bc1b:b570%pppoe1 	U 	0	0	1492	pppoe1 
    ff01::%ovpns1/32 	fe80::222:4dff:fe6b:73fc%ovpns1 	U 	0	0	1500	ovpns1 
    ff01::%ovpns2/32 	fe80::2bd:d8ff:feb1:2%ovpns2 	U 	0	0	1500	ovpns2 
    ff02::%em0/32 	fe80::1:1%em0 	U 	0	0	1500	em0 
    ff02::%fxp0/32 	fe80::202:b3ff:fec8:116f%fxp0 	U 	0	0	1500	fxp0 
    ff02::%fxp1/32 	fe80::2d0:b7ff:fe9f:cc58%fxp1 	U 	0	0	1500	fxp1 
    ff02::%lo0/32 	::1 	U 	0	0	16384	lo0 
    ff02::%pppoe1/32 	fe80::bc1b:b570%pppoe1 	U 	0	2	1492	pppoe1 
    ff02::%ovpns1/32 	fe80::222:4dff:fe6b:73fc%ovpns1 	U 	0	0	1500	ovpns1 
    ff02::%ovpns2/32 	fe80::2bd:d8ff:feb1:2%ovpns2 	U 	0	0	1500	ovpns2</wan#1></wan#1></wan#1></wan#1> 
    

    Manually running the command gives the following output. It seems that the command is missing the scope.

    [2.1-BETA0][admin@buh-pfsense.localdomain]/root(15): /sbin/route change -inet6 default fe80::1
    route: writing to routing socket: Network is unreachable
    route: writing to routing socket: Network is unreachable
    change net default: gateway fe80::1: Network is unreachable
    [2.1-BETA0][admin@buh-pfsense.localdomain]/root(16): /sbin/route change -inet6 default fe80::1%pppoe1
    change net default: gateway fe80::1%pppoe1
    [2.1-BETA0][admin@buh-pfsense.localdomain]/root(17): 
    


  • Strange, it's supposed to add the scope, need to look the code through to see what's happening



  • I am still seeing this error in the logs. Is there an update for this problem?



  • I'm still having this issue. Can anyone suggest a way to find out what is causing this? I have IPv6 disabled for the moment but I'm still seeing this issue:

    Aug 18 23:58:13 	php: rc.filter_configure_sync: The command '/sbin/route change -inet6 default fe80::1' returned exit code '1', the output was 'route: writing to routing socket: Network is unreachable route: writing to routing socket: Network is unreachable change net default: gateway fe80::1: Network is unreachable'
    

Log in to reply