Mbufs doesn't clean after reboot



  • MBUF Usage 3% (646/24896)  show at dashboard

    $ netstat -m
    516/264/780 mbufs in use (current/cache/total)
    515/131/646/24896 mbuf clusters in use (current/cache/total/max)
    514/126 mbuf+clusters out of packet secondary zone in use (current/cache)
    0/20/20/12448 4k (page size) jumbo clusters in use (current/cache/total/max)
    0/0/0/6224 9k jumbo clusters in use (current/cache/total/max)
    0/0/0/3112 16k jumbo clusters in use (current/cache/total/max)
    1159K/408K/1567K bytes allocated to network (current/cache/total)
    0/0/0 requests for mbufs denied (mbufs/clusters/mbuf+clusters)
    0/0/0 requests for jumbo clusters denied (4k/9k/16k)
    0/4/6480 sfbufs in use (current/peak/max)
    0 requests for sfbufs denied
    0 requests for sfbufs delayed
    0 requests for I/O initiated by sendfile
    0 calls to protocol drain routines

    smart data: http://pastebay.net/1286922
    3 days ago i cant find a way to know from where and why mbufs are used and how to clean it
    sometimes on (2.0.3) ups to 900 mbufs after reboot 646..
    ive make a LLF(low level format) to disk and sygate tools for hdd.. but nothing + many tryis for restore default and different versions
    installation of the pfsense is at virtualbox with external hdd were later is moved to symantec 1600, control is from comconsole
    on next reboot i will capture the log


  • Banned

    You made a low-level format of HDD? Amazing, that's been impossible for some 15 years or so, at least. Considering mbufs are kernel memory buffers used for packets that hit your box via network, I am also extremely surprised that formatting your drive has not helped.

    No offense, but please stop messing with things that are NOT broken at all.



  • with unplugged cable (NETWORK OFF) mbufs is again on the same value.
    i dont know about the LLF if its its working but 40G waiting was big 3h+, .. found some cracked program for that
    anyway:

    Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
            The Regents of the University of California. All rights reserved.
    FreeBSD is a registered trademark of The FreeBSD Foundation.
    FreeBSD 8.3-RELEASE-p10 #1: Wed Aug 28 17:25:34 EDT 2013
        root@snapshots-8_3-i386.builders.pfsense.org:/usr/obj.pfSense/usr/pfSensesr6
    Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
    CPU: VIA Nehemiah (995.13-MHz 686-class CPU)
      Origin = "CentaurHauls"  Id = 0x698  Family = 6  Model = 9  Stepping = 8
      Features=0x381b03f <fpu,vme,de,pse,tsc,msr,mtrr,pge,cmov,pat,mmx,fxsr,sse>VIA Padlock Features=0xdd <rng,aes>real memory  = 805306368 (768 MB)
    avail memory = 764575744 (729 MB)
    wlan: mac acl policy registered
    cryptosoft0: <software crypto=""> on motherboard
    padlock0: <aes-cbc> on motherboard
    acpi0: <a m="" i="" oemrsdt=""> on motherboard
    acpi0: [ITHREAD]
    acpi0: Power Button (fixed)
    acpi0: reservation of 0, a0000 (3) failed
    acpi0: reservation of 100000, 2ff00000 (3) failed
    Timecounter "ACPI-fast" frequency 3579545 Hz quality 1000
    acpi_timer0: <24-bit timer at 3.579545MHz> port 0x808-0x80b on acpi0
    cpu0: <acpi cpu="">on acpi0
    pcib0: <acpi host-pci="" bridge="">port 0xcf8-0xcff on acpi0
    pci0: <acpi pci="" bus="">on pcib0
    pcib1: <acpi pci-pci="" bridge="">at device 1.0 on pci0
    pci1: <acpi pci="" bus="">on pcib1
    vgapci0: <vga-compatible display="">mem 0xd8000000-0xdbffffff,0xde000000-0xdeffff1
    em0: <intel(r) 1000="" pro="" legacy="" network="" connection="" 1.0.4="">port 0xdc00-0xdc3f mem0
    em0: [FILTER]
    em1: <intel(r) 1000="" pro="" legacy="" network="" connection="" 1.0.4="">port 0xd880-0xd8bf mem0
    em1: [FILTER]
    em2: <intel(r) 1000="" pro="" legacy="" network="" connection="" 1.0.4="">port 0xd800-0xd83f mem0
    em2: [FILTER]
    uhci0: <via 83c572="" usb="" controller="">port 0xd480-0xd49f irq 10 at device 16.0 on 0
    uhci0: [ITHREAD]
    usbus0: <via 83c572="" usb="" controller="">on uhci0
    uhci1: <via 83c572="" usb="" controller="">port 0xd400-0xd41f irq 15 at device 16.1 on 0
    uhci1: [ITHREAD]
    usbus1: <via 83c572="" usb="" controller="">on uhci1
    uhci2: <via 83c572="" usb="" controller="">port 0xd080-0xd09f irq 11 at device 16.2 on 0
    uhci2: [ITHREAD]
    usbus2: <via 83c572="" usb="" controller="">on uhci2
    isab0: <pci-isa bridge="">at device 17.0 on pci0
    isa0: <isa bus="">on isab0
    atapci0: <via 8235="" udma133="" controller="">port 0x1f0-0x1f7,0x3f6,0x170-0x177,0x3760
    ata0: <ata channel="">at channel 0 on atapci0
    ata0: [ITHREAD]
    ata1: <ata channel="">at channel 1 on atapci0
    ata1: [ITHREAD]
    acpi_button0: <sleep button="">on acpi0
    acpi_button1: <power button="">on acpi0
    atrtc0: <at realtime="" clock="">port 0x70-0x71 irq 8 on acpi0
    uart0: <16550 or compatible> port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x10 on acpi0
    uart0: [FILTER]
    uart0: console (115200,n,8,1)
    orm0: <isa option="" roms="">at iomem 0xc8000-0xc8fff,0xc9000-0xc9fff pnpid ORM0000 0
    ppc0: parallel port not found.
    acpi_throttle0: <acpi cpu="" throttling="">on cpu0
    Timecounter "TSC" frequency 995125393 Hz quality 800
    Timecounters tick every 10.000 msec
    IPsec: Initialized Security Association Processing.
    usbus0: 12Mbps Full Speed USB v1.0
    usbus1: 12Mbps Full Speed USB v1.0
    usbus2: 12Mbps Full Speed USB v1.0
    ad0: 38166MB <seagate st340014a="" 8.54="">at ata0-master UDMA100
    ugen0.1: <via>at usbus0
    uhub0: <via 1="" 9="" uhci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr="">on usbus0
    ugen1.1: <via>at usbus1
    uhub1: <via 1="" 9="" uhci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr="">on usbus1
    ugen2.1: <via>at usbus2
    uhub2: <via 1="" 9="" uhci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr="">on usbus2
    Root mount waiting for: usbus2 usbus1 usbus0
    uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
    uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
    uhub2: 2 ports with 2 removable, self powered
    Trying to mount root from ufs:/dev/ad0s1a
    Configuring crash dumps...
    Using /dev/ad0s1b for dump device.
    Mounting filesystems...
    ZFS filesystem version 5
    ZFS storage pool version 28
    
    stray irq7
         ___
     ___/ f \
    / p \___/ Sense
    \___/   \
        \___/
    
    Welcome to pfSense 2.1-RC1  ...
    
    No core dumps found.
    Creating symlinks......done.
    External config loader 1.0 is now starting...
    Launching the init system... done.
    Initializing............................. done.
    Starting device manager (devd)...done.
    Loading configuration......done.
    Updating configuration...done.
    Cleaning backup cache.............................done.
    Setting up extended sysctls...done.
    Setting timezone...stray irq7
    done.
    Configuring loopback interface...done.
    Starting syslog...done.
    Starting Secure Shell Services...stray irq7
    done.
    Setting up polling defaults...done.
    Setting up interfaces microcode...done.
    Configuring loopback interface...done.
    Creating wireless clone interfaces...done.
    Configuring LAGG interfaces...done.
    Configuring VLAN interfaces...done.
    Configuring QinQ interfaces...done.
    Configuring WAN interface...starting pppoe0 link...done.
    Configuring LAN interface...done.
    Syncing OpenVPN settings...done.
    Configuring firewall.....0 table deleted.
    .done.
    Starting PFLOG...done.
    Setting up gateway monitors...done.
    Synchronizing user settings...done.
    Starting webConfigurator...done.
    Configuring CRON...done.
    Starting DNS forwarder...done.
    Starting NTP time client...done.
    Starting DHCP service...done.
    Configuring firewall.....0 table deleted.
    .done.
    Generating RRD graphs...done.
    Starting syslog...done.
    Starting CRON... done.
    Bootup complete
    
    FreeBSD/i386 (icarus.xxxxx) (console)
    
    *** Welcome to pfSense 2.1-RC1-pfSense (i386) on icarus ***
    
     WAN (wan)       -> pppoe0     -> v4/PPPoE: xxx.xxx.xxx.xxx/32
     LAN (lan)       -> em0        -> v4: 10.8.133.1/24
    
     0) Logout (SSH only)                  8) Shell
     1) Assign Interfaces                  9) pfTop
     2) Set interface(s) IP address       10) Filter Logs
     3) Reset webConfigurator password    11) Restart webConfigurator
     4) Reset to factory defaults         12) pfSense Developer Shell
     5) Reboot system                     13) Upgrade from console
     6) Halt system                       14) Enable Secure Shell (sshd)
     7) Ping host                         15) Restore recent configuration
    
    Enter an option: 8
    
    [2.1-RC1][root@icarus.xxxx]/root(1): dmesg
    Copyright (c) 1992-2012 The FreeBSD Project.
    Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
            The Regents of the University of California. All rights reserved.
    FreeBSD is a registered trademark of The FreeBSD Foundation.
    FreeBSD 8.3-RELEASE-p10 #1: Wed Aug 28 17:25:34 EDT 2013
        root@snapshots-8_3-i386.builders.pfsense.org:/usr/obj.pfSense/usr/pfSensesr6
    Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
    CPU: VIA Nehemiah (995.13-MHz 686-class CPU)
      Origin = "CentaurHauls"  Id = 0x698  Family = 6  Model = 9  Stepping = 8
      Features=0x381b03f <fpu,vme,de,pse,tsc,msr,mtrr,pge,cmov,pat,mmx,fxsr,sse>VIA Padlock Features=0xdd <rng,aes>real memory  = 805306368 (768 MB)
    avail memory = 764575744 (729 MB)
    wlan: mac acl policy registered
    cryptosoft0: <software crypto="">on motherboard
    padlock0: <aes-cbc>on motherboard
    acpi0:</aes-cbc></software></rng,aes></fpu,vme,de,pse,tsc,msr,mtrr,pge,cmov,pat,mmx,fxsr,sse></via></via></via></via></via></via></seagate></acpi></isa></at></power></sleep></ata></ata></via></isa></pci-isa></via></via></via></via></via></via></intel(r)></intel(r)></intel(r)></vga-compatible></acpi></acpi></acpi></acpi></acpi> </a><a m="" i="" oemrsdt=""> on motherboard
    acpi0: [ITHREAD]
    acpi0: Power Button (fixed)
    acpi0: reservation of 0, a0000 (3) failed
    acpi0: reservation of 100000, 2ff00000 (3) failed
    Timecounter "ACPI-fast" frequency 3579545 Hz quality 1000
    acpi_timer0: <24-bit timer at 3.579545MHz> port 0x808-0x80b on acpi0
    cpu0: <acpi cpu=""> on acpi0
    pcib0: <acpi host-pci="" bridge=""> port 0xcf8-0xcff on acpi0
    pci0: <acpi pci="" bus=""> on pcib0
    pcib1: <acpi pci-pci="" bridge=""> at device 1.0 on pci0
    pci1: <acpi pci="" bus=""> on pcib1
    vgapci0: <vga-compatible display=""> mem 0xd8000000-0xdbffffff,0xde000000-0xdeffff1
    em0: <intel(r) 1000="" pro="" legacy="" network="" connection="" 1.0.4=""> port 0xdc00-0xdc3f mem0
    em0: [FILTER]
    em1: <intel(r) 1000="" pro="" legacy="" network="" connection="" 1.0.4=""> port 0xd880-0xd8bf mem0
    em1: [FILTER]
    em2: <intel(r) 1000="" pro="" legacy="" network="" connection="" 1.0.4=""> port 0xd800-0xd83f mem0
    em2: [FILTER]
    uhci0: <via 83c572="" usb="" controller=""> port 0xd480-0xd49f irq 10 at device 16.0 on 0
    uhci0: [ITHREAD]
    usbus0: <via 83c572="" usb="" controller=""> on uhci0
    uhci1: <via 83c572="" usb="" controller=""> port 0xd400-0xd41f irq 15 at device 16.1 on 0
    uhci1: [ITHREAD]
    usbus1: <via 83c572="" usb="" controller=""> on uhci1
    uhci2: <via 83c572="" usb="" controller=""> port 0xd080-0xd09f irq 11 at device 16.2 on 0
    uhci2: [ITHREAD]
    usbus2: <via 83c572="" usb="" controller=""> on uhci2
    isab0: <pci-isa bridge=""> at device 17.0 on pci0
    isa0: <isa bus=""> on isab0
    atapci0: <via 8235="" udma133="" controller=""> port 0x1f0-0x1f7,0x3f6,0x170-0x177,0x3760
    ata0: <ata channel=""> at channel 0 on atapci0
    ata0: [ITHREAD]
    ata1: <ata channel=""> at channel 1 on atapci0
    ata1: [ITHREAD]
    acpi_button0: <sleep button=""> on acpi0
    acpi_button1: <power button=""> on acpi0
    atrtc0: <at realtime="" clock=""> port 0x70-0x71 irq 8 on acpi0
    uart0: <16550 or compatible> port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x10 on acpi0
    uart0: [FILTER]
    uart0: console (115200,n,8,1)
    orm0: <isa option="" roms=""> at iomem 0xc8000-0xc8fff,0xc9000-0xc9fff pnpid ORM0000 0
    ppc0: parallel port not found.
    acpi_throttle0: <acpi cpu="" throttling=""> on cpu0
    Timecounter "TSC" frequency 995125393 Hz quality 800
    Timecounters tick every 10.000 msec
    IPsec: Initialized Security Association Processing.
    usbus0: 12Mbps Full Speed USB v1.0
    usbus1: 12Mbps Full Speed USB v1.0
    usbus2: 12Mbps Full Speed USB v1.0
    ad0: 38166MB <seagate st340014a="" 8.54=""> at ata0-master UDMA100
    ugen0.1: <via> at usbus0
    uhub0: <via 1="" 9="" uhci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr=""> on usbus0
    ugen1.1: <via> at usbus1
    uhub1: <via 1="" 9="" uhci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr=""> on usbus1
    ugen2.1: <via> at usbus2
    uhub2: <via 1="" 9="" uhci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr=""> on usbus2
    Root mount waiting for: usbus2 usbus1 usbus0
    uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
    uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
    uhub2: 2 ports with 2 removable, self powered
    Trying to mount root from ufs:/dev/ad0s1a
    ZFS filesystem version 5
    ZFS storage pool version 28
    ng0: changing name to 'pppoe0'
    em1: link state changed to UP
    pflog0: promiscuous mode enabled
    em0: link state changed to UP
    stray irq7
    [2.1-RC1][root@icarus.xxxxx]/root(2): netstat -m
    514/266/780 mbufs in use (current/cache/total)
    513/133/646/24896 mbuf clusters in use (current/cache/total/max)
    512/128 mbuf+clusters out of packet secondary zone in use (current/cache)
    0/0/0/12448 4k (page size) jumbo clusters in use (current/cache/total/max)
    0/0/0/6224 9k jumbo clusters in use (current/cache/total/max)
    0/0/0/3112 16k jumbo clusters in use (current/cache/total/max)
    1154K/332K/1487K bytes allocated to network (current/cache/total)
    0/0/0 requests for mbufs denied (mbufs/clusters/mbuf+clusters)
    0/0/0 requests for jumbo clusters denied (4k/9k/16k)
    0/5/6480 sfbufs in use (current/peak/max)
    0 requests for sfbufs denied
    0 requests for sfbufs delayed
    0 requests for I/O initiated by sendfile
    0 calls to protocol drain routines
    [2.1-RC1][root@icarus.xxxxx]/root(3): ifconfig
    em0: flags=8843 <up,broadcast,running,simplex,multicast>metric 0 mtu 1500
            options=2098 <vlan_mtu,vlan_hwtagging,vlan_hwcsum,wol_magic>ether 00:d0:68:xxxxxx
            inet 10.8.133.1 netmask 0xffffff00 broadcast 10.8.133.255
            inet6 fe80::2d0:68ff:fe0c:851c%em0 prefixlen 64 scopeid 0x1
            nd6 options=1 <performnud>media: Ethernet autoselect (100baseTX <full-duplex>)
            status: active
    em1: flags=8843 <up,broadcast,running,simplex,multicast>metric 0 mtu 1500
            options=2098 <vlan_mtu,vlan_hwtagging,vlan_hwcsum,wol_magic>ether 00:13:8f:xxxxx
            inet6 fe80::213:8fff:fee3:xxxx%em1 prefixlen 64 scopeid 0x2
            nd6 options=3 <performnud,accept_rtadv>media: Ethernet autoselect (100baseTX <full-duplex>)
            status: active
    em2: flags=8802 <broadcast,simplex,multicast>metric 0 mtu 1500
            options=209b <rxcsum,txcsum,vlan_mtu,vlan_hwtagging,vlan_hwcsum,wol_magi>ether 00:d0:68:xxxxxx
            media: Ethernet autoselect
            status: no carrier
    enc0: flags=0<> metric 0 mtu 1536
    pfsync0: flags=0<> metric 0 mtu 1460
            syncpeer: 224.0.0.240 maxupd: 128 syncok: 1
    pflog0: flags=100 <promisc>metric 0 mtu 33192
    lo0: flags=8049 <up,loopback,running,multicast>metric 0 mtu 16384
            options=3 <rxcsum,txcsum>inet 127.0.0.1 netmask 0xff000000
            inet6 ::1 prefixlen 128
            inet6 fe80::1%lo0 prefixlen 64 scopeid 0x7
            nd6 options=3 <performnud,accept_rtadv>pppoe0: flags=88d1 <up,pointopoint,running,noarp,simplex,multicast>metric 0 mtu2
            inet6 fe80::2d0:68ff:fe0c:851c%pppoe0 prefixlen 64 scopeid 0x8
            inet xxxxxx -->xxxxxx netmask 0xffffffff
            nd6 options=3 <performnud,accept_rtadv>[2.1-RC1][root@icarus.xxxx]/root(4): kldstat
    Id Refs Address    Size     Name
     1    9 0xc0400000 104257c  kernel
     2    1 0xc4839000 175000   zfs.ko
     3    1 0xc49ae000 3000     opensolaris.ko
    [2.1-RC1][root@icarus.xxxx]/root(5):</performnud,accept_rtadv></up,pointopoint,running,noarp,simplex,multicast></performnud,accept_rtadv></rxcsum,txcsum></up,loopback,running,multicast></promisc></rxcsum,txcsum,vlan_mtu,vlan_hwtagging,vlan_hwcsum,wol_magi></broadcast,simplex,multicast></full-duplex></performnud,accept_rtadv></vlan_mtu,vlan_hwtagging,vlan_hwcsum,wol_magic></up,broadcast,running,simplex,multicast></full-duplex></performnud></vlan_mtu,vlan_hwtagging,vlan_hwcsum,wol_magic></up,broadcast,running,simplex,multicast></via></via></via></via></via></via></seagate></acpi></isa></at></power></sleep></ata></ata></via></isa></pci-isa></via></via></via></via></via></via></intel(r)></intel(r)></intel(r)></vga-compatible></acpi></acpi></acpi></acpi></acpi></a></aes-cbc></software></rng,aes></fpu,vme,de,pse,tsc,msr,mtrr,pge,cmov,pat,mmx,fxsr,sse>
    ``` <a m="" i="" oemrsdt="">for me its broken bec every time is same numbers on every version and every settings (include defaults with dhcp).
    
    and about ipsec to post it here bec u dont want a "spam" with new threads..
    Subject: Remove IPSec from RRD
    im using only wan(pppoe) and lan(dhcp) only everything with ipv6 and ipsec is disabled but its not removed from traffic in rrd statistics (reset dont work)</a>


  • Sorry, I don't understand what the issue is. Apparently you think there is something wrong with the numbers in
    @blagynchy:

    $ netstat -m
    516/264/780 mbufs in use (current/cache/total)
    515/131/646/24896 mbuf clusters in use (current/cache/total/max)
    514/126 mbuf+clusters out of packet secondary zone in use (current/cache)
    0/20/20/12448 4k (page size) jumbo clusters in use (current/cache/total/max)
    0/0/0/6224 9k jumbo clusters in use (current/cache/total/max)
    0/0/0/3112 16k jumbo clusters in use (current/cache/total/max)
    1159K/408K/1567K bytes allocated to network (current/cache/total)
    0/0/0 requests for mbufs denied (mbufs/clusters/mbuf+clusters)
    0/0/0 requests for jumbo clusters denied (4k/9k/16k)
    0/4/6480 sfbufs in use (current/peak/max)
    0 requests for sfbufs denied
    0 requests for sfbufs delayed
    0 requests for I/O initiated by sendfile
    0 calls to protocol drain routines

    Which numbers do you think should be different and why do you think they should be different?

    One of my systems currently shows:```
    [$ netstat -m
    197/328/525 mbufs in use (current/cache/total)
    195/201/396/8000 mbuf clusters in use (current/cache/total/max)
    194/190 mbuf+clusters out of packet secondary zone in use (current/cache)
    0/27/27/4000 4k (page size) jumbo clusters in use (current/cache/total/max)
    0/0/0/2000 9k jumbo clusters in use (current/cache/total/max)
    0/0/0/1000 16k jumbo clusters in use (current/cache/total/max)
    447K/592K/1039K bytes allocated to network (current/cache/total)
    0/0/0 requests for mbufs denied (mbufs/clusters/mbuf+clusters)
    0/0/0 requests for jumbo clusters denied (4k/9k/16k)
    0/5/2256 sfbufs in use (current/peak/max)
    0 requests for sfbufs denied
    0 requests for sfbufs delayed
    0 requests for I/O initiated by sendfile
    0 calls to protocol drain routines
    $
    [/code] and I'm happy with those numbers.

    Your posting of SMART data and your reformatting of the hard drive suggests to me you might think mbufs are related to hard drives somehow. Is that so?


Log in to reply