Problem z konfiguracją
-
Wstęp
Mój ISP udostępnia usługi poprzez sieć lan (10.x.x.x).
Zewnętrzny ip dostaję dopiero na ich routerze. Również na ich routerze jest ustawiona reguła dzięki której zapytania o mój adres zewnętrzny trafiają na ip lanu isp (10.x.x.x)
Problem polega na tym, że często zmieniają ustawienia routera (głównie to pozwalające na pracę na zewnętrznym ip w sieci lan isp) i to bez ostrzeżenia, co doprowadza mnie do pasji
Opis sieci:
Kilka różnych usług ustawionych na różnych maszynach (mój lan) wystawionych na jednej domenie na różnych portach.
Problem
Nie wiem jak ustawić pfsense aby przekierowywał zapytania z domeny z konkretnego portu na adres lokalny serwera na innym porcie, np:
przy wywołaniu domena.pl:81 ma zostać otwarty 172.16.1.8:8080
Będę wdzięczny za każdą pomoc -
Dzień dobry.
A może dostawca ISP powinien skonfigurować swój ruter w trybie bridge ?
Wtedy na lan rutera mamy public IP.
Jeżeli to jest ogólnie znany dostawca to dzwoniąc na wiadomy numer możemy poprosić o rekonfigurację.
Pozdrawiam
WKali -
Chyba masz usługę DSLTurbi 40/4Mb/s Jak tak to podłącz swój router do portu LAN1 i na routerze ustaw publiczny adres dla portu WAN.
Mam w pracy 2 takie DSL-e i działa to tak że pomijam ten ich marny wynalazek.Co do pfsense to pobaw się w zakładce: DNS forwarder Może coś tam zdziałasz. Ale wątpię byś mogła tak przekierować porty. Wiem że na routerzach draytek (mam w pracy taki 2 WAN-owy model 2910) i można przekierować porty na inne. Np ruch przychodzący po porcie 6000 będzie w sieci lokalnej na porcie np 80.
-
Firewall > NAT.