Netgate Discussion Forum
    • Categories
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Search
    • Register
    • Login

Problem z konfiguracją

Scheduled Pinned Locked Moved Polish
    4 Posts 4 Posters 2.4k Views
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • J Offline
      ja79
      last edited by

Wstęp
      Mój ISP udostępnia usługi poprzez sieć lan (10.x.x.x).
      Zewnętrzny ip dostaję dopiero na ich routerze. Również na ich routerze jest ustawiona reguła dzięki której zapytania o mój adres zewnętrzny trafiają na ip lanu isp (10.x.x.x)
      Problem polega na tym, że często zmieniają ustawienia routera (głównie to pozwalające na pracę na zewnętrznym ip w sieci lan isp) i to bez ostrzeżenia, co doprowadza mnie do pasji
      Opis sieci:
      Kilka różnych usług ustawionych na różnych maszynach (mój lan) wystawionych na jednej domenie na różnych portach.
      Problem
      Nie wiem jak ustawić pfsense aby przekierowywał zapytania z domeny z konkretnego portu na adres lokalny serwera na innym porcie, np:
      przy wywołaniu domena.pl:81 ma zostać otwarty 172.16.1.8:8080
      Będę wdzięczny za każdą pomoc

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • V Offline
        Vlodek
        last edited by

Dzień dobry.

A może dostawca ISP powinien skonfigurować swój ruter w trybie bridge ?

Wtedy na lan rutera mamy public IP.

Jeżeli to jest ogólnie znany dostawca to dzwoniąc na wiadomy numer możemy poprosić o rekonfigurację.

Pozdrawiam
        WKali

• P Offline
          Przemyslaw85
          last edited by

Chyba masz usługę DSLTurbi 40/4Mb/s Jak tak to podłącz swój router do portu LAN1 i na routerze ustaw publiczny adres dla portu WAN.
          Mam w pracy 2 takie DSL-e i działa to tak że pomijam ten ich marny wynalazek.

Co do pfsense to pobaw się w zakładce: DNS forwarder Może coś tam zdziałasz. Ale wątpię byś mogła tak przekierować porty. Wiem że na routerzach draytek (mam w pracy taki 2 WAN-owy model 2910) i można przekierować porty na inne. Np ruch przychodzący po porcie 6000 będzie w sieci lokalnej na porcie np 80.

My pfSense box w HA:
          Master: HP DL360G8 1x E5-2670, 64GB ECC RAM, 8x NIC (17x VLan)
          Slave: HP DL360G5, 2x E5410, 64GB ECC RAM, 6x NIC (17x VLan)

• R Offline
            RaThek
            last edited by

Firewall > NAT.

• First post
              Last post
            Copyright 2025 Rubicon Communications LLC (Netgate). All rights reserved.